Home / Διεθνή / Ο Σάντερς παίρνει το Όρεγκον και χάνει οριακά το Κεντάκι από τη Χίλαρι

Ο Σάντερς παίρνει το Όρεγκον και χάνει οριακά το Κεντάκι από τη Χίλαρι

Η Κλίντον όμως προσθέτει εκλέκτορες

Ουάσινγκτον
Σε άλλο ένα σημάδι του πόσο μοιρασμένη παραμένει η βάση των Δημοκρατικών, ο Μπέρνι Σάντερς κατάφερε να πάρει το Όρεγκον και έχασε μόλις οριακά από την Χίλαρι Κλίντον -το φαβορί, βάσει των εκλεκτόρων που έχει μαζέψει- το Κεντάκι. Η οριακή (και απροσδόκητη) νίκη της Κλίντον στο Κεντάκι σταματά το σερί «μικρών ηττών» της πριν το διάλειμμα δύο εβδομάδων μέχρι τις τελευταίες μεγάλες μάχες.

Πρακτικά, οι εκλέκτορες στη μάχη στις δύο πολιτείες μοιράζονται και στους δύο υποψηφίους -και άρα, προστίθενται στο προβάδισμα της Κλίντον.

Από τους 55 εκλέκτορες που δίνει το Κεντάκι, η Κλίντον παίρνει 27 και ο Σάντερς επίσης 27 μέχρι να ξεκαθαρίσει και επίσημα ποιος πέρασε το νήμα για να πάρει τον τελευταίο. Από το Όρεγκον, ο Σάντερς θα φύγει με 28 εκλέκτορες όμως η Κλίντον με 24. Ουσιαστικά δηλαδή, η κατανομή των εκλεκτόρων από τις δύο πολιτείες δεν αλλάζει την εικόνα στο κόμμα.

Πλέον, η Κλίντον έχει 1.767 εκλέκτορες και 524 υπερ-εκλέκτορες, δηλαδή συνολικά 2.291 και ο Σάντερς 1.488 συν 40 υπερ-εκλέκτορες, δηλαδή συνολικά 1.528. Για το χρίσμα, χρειάζονται 2.383 εκλέκτορες.

Μετά τη μάχη στις δύο πολιτείες, ο Σάντερς επανέλαβε πως θα μείνει «μέχρι τέλους» στη μάχη για το χρίσμα των Δημοκρατικών. Στο ημερολόγιο των Δημοκρατικών, οι επόμενες δύο εβδομάδες είναι κενές και oι μεγάλες μάχες ξεκινούν στις 7 Ιουνίου (προηγούνται, στις 4 και 5 Ιουνίου οι Παρθένες Νήσοι και το Πουέρτο Ρίκο).

Στις 7 Ιουνίου, επιλέγουν οι Δημοκρατικοί σε Καλιφόρνια, Νιου Τζέρσεϊ, Νιου Μέξικο, Μοντάνα και Βόρεια και Νότια Ντακότα.

Καθώς στους Δημοκρατικούς οι εκλέκτορες μοιράζονται, θεωρείται ότι εκεί είναι μαθηματικά αδύνατο (εκτός αν εξαφανιζόταν εντελώς από τα αποτελέσματα) να μην καταφέρει η Κλίντον να μαζέψει τους εκλέκτορες που της λείπουν για να πάρει το χρίσμα.

Newsroom ΔΟΛ

About Kostas Athanasoulis