Home / Διεθνή / Ο Ραχόι και η νέα «προφητεία» του: Το πιθανότερο νέες εκλογές τον Ιούνιο

Ο Ραχόι και η νέα «προφητεία» του: Το πιθανότερο νέες εκλογές τον Ιούνιο

Οι επιδιώξεις του υπηρεσιακού

Βρυξέλλες
Σε μια προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής, στα μέσα Δεκεμβρίου 2015, ο Μαριάνο Ραχόι εξηγούσε στην Μέρκελ τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις για τις εκλογές της 20ής Δεκεμβρίου στην Ισπανία.

«Το Λαϊκό Κόμμα είναι πρώτο, ενώ για τη δεύτερη θέση παλεύουν οι Σοσιαλιστές με τους Podemos» της είχε εξηγήσει, παρόλο που οι δημοσκοπήσεις εκείνες τις εβδομάδες, δεν έδειχναν κάτι τέτοιο.

«Μα, δεύτεροι οι Podemos;» ρωτούσε η Μέρκελ έκπληκτη. Ο Ραχόι δεν είχε πέσει και πολύ έξω. Πράγματι το κόμμα του Ιγκλέσιας δεν ήταν πολύ μακριά από το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE), ενώ οι τωρινές δημοσκοπήσεις δεν αποκλείουν να επαληθευθεί (με καθυστέρηση) ο Ραχόι.

Τώρα ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός έκανε νέες προβλέψεις, αυτή την φορά στον Κάμερον. Στη διάρκεια της Συνόδου για το προσφυγικό, ο Κάμερον βρέθηκε σε πηγαδάκι με τον ισπανό ομόλογό του.

Τον ρώτησε ασφαλώς για την πολιτική κατάσταση στην Ισπανία. Ο Ραχόι -όπως μετέδωσαν τα ισπανικά ΜΜΕ- του είπε ότι το πιο πιθανό σενάριο είναι να ξαναγίνουν εκλογές. Έδωσε μάλιστα και ημερομηνία: 26 Ιουνίου.

– Α! θα πέσουν μαζί με το δικό μας δημοψήφισμα για την συμμετοχή στην ΕΕ! απάντησε ο Κάμερον.

– Ναι, ναι! Την ίδια μέρα, είπε ο Ραχόι.

Προς το παρόν δεν είναι βέβαιο ότι θα επαληθευθεί ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός, αλλά ο ίδιος έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν έχει στόχο να βοηθήσει τον εντολοδόχο Πέδρο Σάντσεθ να σχηματίσει κυβέρνηση. Το ξεκαθάρισε άλλωστε, στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαν πριν από μία εβδομάδα.

Δεν είναι μόνο ότι του το ξεκαθάρισε, του το έδειξε και με έναν ελαφρώς άκομψο τρόπο: τη στιγμή που ο Σάντσεθ έδινε το χέρι για την χειραψία στις κάμερες, ο Ραχόι θυμήθηκε να κουμπώσει το σακάκι του…

Η αλήθεια είναι ότι τα περιθώρια έχουν στενέψει για τον Σάντσεθ των Σοσιαλιστών, καθώς ο ίδιος συνεχίζει μεν τις επαφές με όλους, όμως, οι Podemos -που θα επιθυμούσαν να σχηματίσουν κυβέρνηση μαζί του- δεν βλέπουν με καθόλου καλό μάτι τη συμμετοχή των Ciudadanos του Άλμπερτ Ριβέρα στο κυβερνητικό σχήμα.

Ο Ρίβερα βέβαια έχει πει ότι είναι πρόθυμος να διευκολύνει το σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας ακόμα και διά της αποχής του από την β’ ψηφοφορία στη Βουλή, εκεί όπου απαιτείται σχετική πλειοψηφία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

Όμως σε κάθε περίπτωση ένα τέτοιο σχήμα θα είναι αδύναμο. Όσο για τις συνταγματικές αλλαγές που θα επιθυμεί να προωθήσει (σε αυτό υποτίθεται ότι συμφωνούν τα περισσότερα κόμματα), ο Ραχόι σπεύδει σε κάθε ευκαιρία να τους υπενθυμίσει: στη Γερουσία το κόμμα του έχει την απόλυτη πλειοψηφία…

Σε περίπτωση που αποτύχει ο Σάντσεθ να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης, εντός δύο μηνών θα προκηρυχθούν νέες πρόωρες εκλογές. Πιθανότατα η ημερομηνία που «προφήτευσε» ο Ραχόι στον Κάμερον να επαληθευθεί.

Σε αυτό ποντάρει ο ίδιος με τη βεβαιότητα ότι το Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ) θα βγει και πάλι πρώτο και ας συγκλονίζεται τελευταία από σκάνδαλα.

Αν μάλιστα στις νέες εκλογές επαληθευθεί και η προηγούμενη «προφητεία» του και οι Podemos έρθουν δεύτεροι, τότε ενδεχομένως ο Ραχόι να μπορεί να συνεννοηθεί καλύτερα με τον νέο αρχηγό που θα εκλέξουν οι τρίτοι πλέον στη Βουλή Σοσιαλιστές (PSOE) μετά από μία τόσο ταπεινωτική ήττα.

Αυτές βέβαια είναι απλά οι επιδιώξεις και οι εκτιμήσεις του Ραχόι, ο οποίος επιμένει να επαναλαμβάνει ότι το μόνο βιώσιμο σχήμα για την χώρα είναι με πρωθυπουργό τον ίδιο και τη στήριξη του PSOE και των Ciudadanos.

Πάντως, από το κόμμα του, η άλλοτε κυβερνήτης της Μαδρίτης και ηγετικό στέλεχος, Εσπεράνθα Αγκίρε -παλιά «καραβάνα» στην πολιτική, η οποία έχασε το 2015 τη δημαρχία της Μαδρίτης από την Μανουέλα Καρμένα- παραιτήθηκε, αναλαμβάνοντας την πολιτική ευθύνη για τα σκάνδαλα που συγκλονίζουν το κόμμα.

Η Αγκίρε έστειλε το δικό της μήνυμα: ήρθε η ώρα της αλλαγής. Το μήνυμα πάντως δεν έχει ληφθεί ακόμα από τον Ραχόι…

Απόστολος Ρουμπάνης

Newsroom ΔΟΛ

About Vassilis Batzis