Home / Πολιτική / Ο Νίκος Βούτσης νέος πρόεδρος της Βουλής, με 181 ψήφους

Ο Νίκος Βούτσης νέος πρόεδρος της Βουλής, με 181 ψήφους

Με 181 ψήφους εξελέγη ο Νίκος Βούτσης νέος πρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Συνολικά ψήφισαν 297 βουλευτές, 113 ψήφισαν «λευκό» και τρία ψηφοδέλτια βρέθηκαν άκυρα. Με αιχμές μεταξύ Βούτση-Κωνσταντοπούλου η ψυχρή τελετή παράδοσης- παραλαβής. Ακολουθεί η ψηφοφορία για την εκλογή των αντιπροέδρων, γραμματέων και κοσμητόρων.

Εκατέρωθεν καρφιά

Ξεχωριστή τιμή για μένα αποτελεί ότι δεν παρέδωσα τα κλειδιά της Βουλής στους δανειστές, είπε η κ. Κωνσταντοπούλου υποδεχόμενη τον κ. Βούτση στο γραφείο του προέδρου της Βουλής, αμέσως μετά την εκλογή του.

Του παρέδωσε στα χέρια, «για να μην παραπέσουν», την έκθεση για τις γερμανικές οφειλές, τις δύο εκθέσεις της επιτροπής για το Χρέος, καθώς και τις εκθέσεις των εξεταστικών επιτροπών για την υπόθεση της Siemens και την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

Στο πλαίσιο της συνέχειας του κράτους, προσδοκώ ότι οι εργασίες για τις υποθέσεις αυτές θα ολοκληρωθούν, είπε η κ. Κωνσταντοπούλου και συμπλήρωσε πως θα είναι αρωγός για τα θέματα αυτά, αλλά «δεν θα με βρείτε αρωγό στην προώθηση των μνημονίων. Όλους θα μας κρίνει η Ιστορία».

Από την πλευρά του ο κ. Βούτσης της απάντησε πως δεν θα ήθελε επί τη ευκαιρία της συνάντησης αυτής να υπάρξει πολιτική αντιπαράθεση, αν και κατά το προηγούμενο διάστημα ακούστηκαν εκφράσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αντιπαράθεση.

«Όλοι θα κριθούμε πράγματι, πρώτα από τον λαό και μετά από την Ιστορία, κι όπου χρειαστεί, θα βρεθούμε αρωγοί» απάντησε στην κ. Κωνσταντοπούλου.

Η ψηφοφορία

Από την ψηφοφορία απουσίασαν ο γραμματέας της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος και ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Νίκος Νικολόπουλος. Ο κ. Καμμένος απέστειλε επιστολή στο προεδρείο -την οποία ανέγνωσε ο προεδρεύων Νικήτας Κακλαμάνης- σύμφωνα με την οποία δεν συμμετείχε στην ψηφοφορία «λόγω κυβερνητικών υποχρεώσεων» και γνωστοποίησε ότι αν μπορούσε να παρευρεθεί στην διαδικασία, θα στήριζε την επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ για το αξίωμα του προέδρου της Βουλής, στο πρόσωπο του Νίκου Βούτση.

Ωστόσο η επιστολή του κ. Καμμένου δεν προσμετρήθηκε στο αποτέλεσμα ως «επιστολική ψήφος», δεδομένου ότι ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ δεν βρισκόταν σε αποστολή της Βουλής. Αντιθέτως, στο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας προσμετρήθηκε επιστολική ψήφος του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέα Μιχαηλίδη, ο οποίος απουσιάζει σε αποστολή της Βουλής στο Γιοχάνεσμπουργκ.

Ποιος είναι ο νέος Πρόεδρος της Βουλής

O νέος πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, γεννήθηκε το 1951 στην Αθήνα με καταγωγή από την Τεγέα Αρκαδίας. Είναι παντρεμένος με την Αγγελική Παπάζογλου και πατέρας τριών παιδιών.

Είναι απόφοιτος του Πειραματικού Σχολείου του Πανεπιστημίου Αθηνών (1957-1969) και απόφοιτος της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ (1970-1975). Εργάστηκε ως ελεύθερος επαγγελματίας (1975-2010). Γνωρίζει τη γερμανική γλώσσα.

Διετέλεσε υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης στην πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ (Ιανουάριος-Αύγουστος 2015).

Ο Νίκος Βούτσης εξελέγη βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Α’ Περιφέρεια της Αθήνας στις εκλογές Μαΐου και Ιουνίου 2012. Επανεξελέγη στις εκλογές του Ιανουαρίου και του Σεπτεμβρίου του 2015.

Υπήρξε γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ (Ιούνιος 2012 – Δεκέμβριος 2014), μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης και μέλος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Ήταν υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης και περιφερειακός σύμβουλος στην Περιφέρεια Αττικής με την παράταξη «Αττική Συνεργασία- Όχι στο Μνημόνιο» την περίοδο 2010-2012.

Συμμετείχε ενεργά στο μαζικό αντιδικτατορικό φοιτητικό κίνημα ως στέλεχος των φοιτητικών επιτροπών αγώνα (ΦΕΑ) του ΕΜΠ. Ήταν αντιπρόεδρος στο πρώτο μεταδικτατορικό Κεντρικό Συμβούλιο της ΕΦΕΕ το 1975 που προέκυψε από τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου στο οποίο ήταν μέλος του προεδρείου.

Ο Νίκος Βούτσης διετέλεσε γραμματέας του Κεντρικού Συμβουλίου της ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος σε δύο θητείες (1980-1985) και ήταν μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Εσωτερικού και της εννεαμελούς Γραμματείας μέχρι το 1986. Συμμετείχε στο ΚΚΕ Εσωτερικού Α-Α (1987-1991).

Προσχώρησε στον Συνασπισμό μετά τις εκλογές του 1993 και εξελέγη στην Πολιτική Γραμματεία. Υπεύθυνος Τύπου του ΣΥΝ την περίοδο 2000-2006. Μετά τη συγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν υποψήφιος βουλευτής του από το 2004 και είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής από το ιδρυτικό του συνέδριο μέχρι σήμερα.

Νένα Σώκου

About admin