Home / Ειδήσεις / Ο «κρατήρας της μάχης» εκτίθεται για πρώτη φορά στο Αρχαιολογικό Μουσείο

Ο «κρατήρας της μάχης» εκτίθεται για πρώτη φορά στο Αρχαιολογικό Μουσείο

140 χρόνια μετά την ανακάλυψή του

Ο αργυρός «κρατήρας της μάχης» παρουσιάζει την ηρωική μάχη δύο αντίπαλων ομάδων πολεμιστών πάνω από έναν πεσμένο οπλίτη

Για πρώτη φορά, 140 χρόνια μετά την ανακάλυψή του, θα εκτεθεί στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το μεγαλύτερο αργυρό αντικείμενο της Μυκηναϊκής Εποχής, ο περίφημος «Κρατήρας της μάχης», μαζί με ένα από τα χρυσά κύπελλα που είχε στο εσωτερικό του. Η τοποθέτησή του σε κατάλληλη προθήκη στην αίθουσα 34 έγινε το μεσημέρι της Δευτέρας παρουσία του Υπουργού Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά.

Ο «Κρατήρας της μάχης» είναι ένα μεγάλο αργυρό αγγείο που εκτίθεται για πρώτη φορά και το οποίο ανακαλύφθηκε σε τάφο πρίγκιπα, στο πλαίσιο των ανασκαφών του Ερρίκου και της Σοφίας Σλήμαν στις Μυκήνες, το 1876. Ήταν ένας από τους βασιλικούς τάφους του περίφημου Ταφικού Κύκλου Α, όπου για πρώτη φορά εντοπίστηκαν αντικείμενα και ταφικά έθιμα απολύτως άγνωστα ως τότε στην αρχαιολογική έρευνα και τα οποία χρονολογούνται στον 16ο αι. π.Χ.

Παράλληλα με τη μεγάλη αρχαιολογική αξία του, το αντικείμενο έχει να επιδείξει, με την εύρεσή του, και μια πολύ ενδιαφέρουσα πορεία. Τα αργυρά ελάσματα που το αποτελούσαν (χωρίς κανείς να ξέρει το μυστικό τους), μεταφέρθηκαν στο Μουσείο, αριθμήθηκαν κι έμειναν οριστικά στις αποθήκες του. Την ίδια στιγμή τα πολύτιμα κτερίσματα του Ταφικού Κύκλου Α – μεταξύ των οποίων το χρυσό «Κύπελλο του Νέστορα», που ήταν στο εσωτερικό του κρατήρα όπως και άλλα εντυπωσιακά χρυσά και αργυρά κύπελλα – είχαν μία εντελώς διαφορετική διαδρομή, καθώς έγιναν από τα πιο διάσημα εκθέματα της μόνιμης συλλογής του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.

 
Μπαλτάς: Είναι εντυπωσιακά τα έγκατα του Μουσείου 

Με αφορμή την έκθεση του περίφημου κρατήρα, ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, συνοδευόμενος από την Διευθύντρια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου κυρία Μαρία Λαγογιάννη, περιηγήθηκε στα πέντε Εργαστήρια Συντήρησης του μουσείου και στις αποθήκες όπου φυλάσσονται αναρίθμητοι θησαυροί και συνομίλησε με εργαζόμενους, συντηρητές και αρχαιολόγους.

Ο υπουργός δήλωσε:

«Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, κάθε δύο μήνες, παίρνει ένα από τα αντικείμενα που φυλάσσονται στις αποθήκες του και το εκθέτει, ώστε οι επισκέπτες να αρχίσουν να βλέπουν τον ευρύτερο πλούτο του μουσείου και του αρχαιολογικού θησαυρού της χώρας.

Αυτή τη φορά είναι κάτι που δεν έχει ξαναεκτεθεί. Ένας κρατήρας από ανασκαφή του Σλήμαν, ο οποίος παραμένει στις αποθήκες, χρειάστηκε πολύ δουλειά για να συντηρηθεί και θα χρειαστεί κι άλλη δουλειά έως ότου ολοκληρωθεί η αποκατάστασή του. Είχα την ευκαιρία και τη χαρά σήμερα να δω ευρύτερα το μουσείο, όχι απλώς τις μόνιμες και τις περιοδικές εκθέσεις, αλλά και τα εργαστήριά του, τον πλούτο των εργαστηρίων αυτών, την αφοσίωση των ανθρώπων, και ολόκληρη την εξαιρετικά λεπτή και κοπιώδη διαδικασία που γίνεται, πίσω από το προσκήνιο, θα έλεγα. Οι άνθρωποι εδώ είναι αφοσιωμένοι, και εξαιρετικά ικανοί. Έχουν αναπτύξει ικανότητες, τεχνογνωσία, ευαισθησίες και δυνατότητες, παγκόσμιας εμβέλειας. Είναι τιμή για τη χώρα μας το γεγονός ότι άλλες χώρες μάς ζητούν τέτοιου είδους επιστημονική συνδρομή, όπως –για παράδειγμα- η Κίνα στην οποία ήμουν πρόσφατα. Ταυτόχρονα, όμως, είναι απολύτως λυπηρό στο δημόσιο χώρο όλη αυτή δουλειά να μην γίνεται ευρύτερα γνωστή και να μην αναγνωρίζεται…».

Ο αργυρός «κρατήρας της μάχης» παρουσιάζει την ηρωική μάχη δύο αντίπαλων ομάδων πολεμιστών πάνω από έναν πεσμένο οπλίτη. Αναδύθηκε από τις αποθήκες στο πλαίσιο της δράσης του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, «Αθέατο Μουσείο», που προβάλλει κάθε δύο μήνες επιλεγμένες αρχαιότητες, τις παρουσιάζει στους επισκέπτες και ξεδιπλώνει την αφήγηση της άγνωστης ιστορίας του.

Ο κρατήρας θα εκτίθεται ως τις 25 Σεπτεμβρίου. Στις 7 και 28 Αυγούστου και στις 16 και 25 Σεπτεμβρίου, ώρα 13:00, αρχαιολόγοι του μουσείου θα υποδεχθούν τους επισκέπτες στο χώρο της έκθεσης και θα συνομιλήσουν μαζί τους για τον αργυρό κρατήρα και τα πλούσια ταφικά δώρα ενός πρίγκιπα του πρώιμου Μυκηναϊκού κόσμου, που έζησε βίο μικρό με μεγάλες προσδοκίες.

Για την παρακολούθηση της παρουσίασης είναι απαραίτητη η προμήθεια εισιτηρίου και η δήλωση συμμετοχής κατά την προσέλευση. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
πηγή : protothema.gr

About Kostas Athanasoulis