Home / Διεθνή / «Ο Ερντογάν έστησε το πραξικόπημα» λέει ο αυτοεξόριστος Γκιουλέν

«Ο Ερντογάν έστησε το πραξικόπημα» λέει ο αυτοεξόριστος Γκιουλέν

Στην αντεπίθεση ο ιεροκήρυκας

Ουάσινγκτον
Ευθείες κατηγορίες σε βάρος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απηύθυνε ο «νούμερο ένα» εχθρός του, ο αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ Φετουλάχ Γκιουλέν, λέγοντας πως ο τούρκος πρόεδρος «σκηνοθέτησε την απόπειρα πραξικόπηματος».

Ο Γκιουλέν, την έκδοση του οποίου ζητά η Άγκυρα ως υποκινητή της 15ης Ιουλίου, υποστηρίζει πως η αρχική «πιθανότητα» πως τα γεγονότα ήταν «στημένα» έχει γίνει στα μάτια του «βεβαιότητα έπειτα από τις πρόσφατες αποκαλύψεις στην Τουρκία».

Ο αρχικά συνοδοιπόρος του Ερντογάν έχει γίνει τα τελευταία χρόνια ο πρώτος στόχος του τούρκου προέδρου. Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, η Άγκυρα ξεκίνησε «πογκρόμ» εναντίον υποστηρικτών ή θεωρούμενων υποστηρικτών του στην τουρκική κρατική μηχανή, «ξηλώνοντας» χιλιάδες από τις θέσεις τους.

Σε συνέντευξη που έδωσε από κοινού στην ισπανική εφημερίδα El Pais, το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων και την γερμανική εφημερίδα Die Zeit, ο Γκιουλέν για πρώτη φορά αρθρώνει ανοικτά τη θεωρία ότι ο τούρκος πρόεδρος «έστησε» την 15η Ιουλίου με στόχο να επιβάλει ένα απολύτως ελεγχόμενο καθεστώς.

«Αρχικά μου φαινόταν απλώς μία πιθανότητα να βρισκόταν ο Ερντογάν πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος» λέει ο Γκιουλέν, «και τις τελευταίες ημέρες έγινε, για εμένα, βεβαιότητα». «Νέες αποκαλύψεις στην Τουρκία δείχνουν προς αυτό το συμπέρασμα» υποστήριξε.

Ο Γκιουλέν θεωρεί πως ο Ερντογάν είχε προετοιμάσει την κίνηση καιρό και «περίμενε απλώς την κατάλληλη στιγμή».

Όσον αφορά το μέλλον της Τουρκίας, είπε πως «αυτοί οι άνθρωποι είναι εκτός ελέγχου, δεν τους σταματά ούτε ο Νόμος ούτε η Δικαιοσύνη».

«Το Διεθνές Δίκαιο δεν αρκεί για να τους σταματήσει, μόνο η ΕΕ, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ μπορούν να τους πιέσουν να επιστρέψουν εντός των κανόνων και να σεβαστούν το Σύνταγμα» είπε ο Γκιουλέν.

Επαναλαμβάνοντας πως ο ίδιος δεν έχει σχέση με το πραξικόπημα, ο Γκιουλέν είπε πως «όποιος υποστηρίζει κάτι τέτοιο πρέπει να παρουσιάσει αποδείξεις, αυτοί που μας κατηγορούν φέρουν το βάρος της απόδειξης». Είπε πως δεν καλεί τους υποστηρικτές του σε αντίσταση ή εκδίκηση, λέγοντας πως «το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να καταδικάσω αυτό που παθαίνουν ως κίνηση ενός παρανοϊκού πολιτικού ηγέτη».

Newsroom ΔΟΛ

About Kostas Athanasoulis