Home / Ειδήσεις / ”Ο Ελευθέριος Βενιζέλος είχε ως όραμα τη μεγάλη Ελλάδα”

”Ο Ελευθέριος Βενιζέλος είχε ως όραμα τη μεγάλη Ελλάδα”

«Ο Ελευθέριος Βενιζέλος είχε ως όραμα τη μεγάλη Ελλάδα, μεγάλη όχι μόνο σε έκταση και πληθυσμό, αλλά σε κύρος και δύναμη διεθνούς υποδείγματος. Μια Ελλάδα με πολύπλευρη εξωτερική πολιτική, αντάξια της εμβληματικής ιστορίας της και προορισμένη να διαδραματίσει ένα εξίσου ιστορικό ρόλο για το μέλλον», τόνισε μεταξύ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος σε χαιρετισμό του στο πλαίσιο της τελετής των εγκαινίων της ανακαινισμένης οικίας του Ελευθερίου Βενιζέλου στη Χαλέπα Χανίων η οποία έχει μετατραπεί σε μουσείο.

«Μέρος του οράματος και μάλιστα καταλυτικό του Ελευθερίου Βενιζέλου ήταν το ότι υπηρέτησε πάντοτε μεγάλα ιδανικά. Και τα υπηρέτησε με φρόνηση, όπως δείχνει το ότι για αυτόν η εξουσία δεν όταν πάντα αυτοσκοπός, αλλά θεμιτό, κατάλληλο μέσο επίτευξης υψιπετών εθνικών βλέψεων», σημείωσε επίσης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και χαρακτήρισε τον Ελευθέριο Βενιζέλο οραματιστή και κορυφαία προσωπικότητα του ελληνισμού που υπερέβη τα εθνικά όρια.

Ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη σχέση του Ελευθερίου Βενιζέλου με την Κρήτη καθώς και στην πολύπλευρη προσωπικότητα του. «Πρέπει να δεχτούμε ότι η ολοκληρωμένη ηγετική φυσιογνωμία του Ελευθερίου Βενιζέλου εξηγείται μέσα από την ιδανική σύνθεση της οξυδέρκειας, της διαίσθησης και του οράματος. Δοθέντος ότι πραγματικός οραματιστής είναι μόνο εκείνος που διαθέτει οξυδέρκεια και διαίσθηση. Πέραν τούτου μόνο έτσι διαφοροποιείται το όραμα από την ουτοπία. Η ουτοπία σημαίνει περιπλάνηση στον κόσμο του ανέφικτου. Ενώ το όραμα περιφέρεται στην επικράτεια του εφικτού, αλλά μέσα από μία Αισχύλια, ή το πολύ Σοφόκλεια εκδοχή του πολιτικού. Ήτοι μιαν εκδοχή που υπερβαίνει τα συνήθη μέτρα για να αγγίξει το ιδεώδες».

About m bonsu