Home / Οικονομία / Ο γερμανικός Τύπος για τις προϋποθέσεις που έθεσε το ΔΝΤ για να συμμετάσχει στο νέο πρόγραμμα

Ο γερμανικός Τύπος για τις προϋποθέσεις που έθεσε το ΔΝΤ για να συμμετάσχει στο νέο πρόγραμμα

Στην απόφαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να μην συμμετάσχει, τουλάχιστον προς το παρόν, στο νέο πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας αναφέρεται ο γερμανικός Τύπος.

Το ΔΝΤ ξεκαθαρίζει τη στάση του, αναφέρει η Frankfurter Allgemeine: Το Ταμείο δεν θα συμμετάσχει προς το παρόν στο τρίτο πακέτο βοήθειας της Ελλάδας. Με αυτόν τον τρόπο το ΔΝΤ θέτει υπό πίεση τους πιστωτές επιμένοντας σε ένα κούρεμα του ελληνικού χρέους, εκτιμά η εφημερίδα.

Όπως έγινε γνωστό χθες το Ταμείο δεν θα συμμετάσχει αρχικά στη διαδικασία προκαταρκτικής συμφωνίας, ενώ σε δεύτερη φάση θα συμμετάσχει αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις: Πρώτον η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει ένα αξιόπιστο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και δεύτερον οι ευρωπαίοι πιστωτές της θα πρέπει να συμφωνήσουν σε ένα σημαντικό κούρεμα του ελληνικού χρέους.

Με αυτό τον τρόπο, σημειώνει η FAZ, το Ταμείο προσπαθεί να ασκήσει πιέσεις στη Γερμανία και τις άλλες χώρες της ευρωζώνης ώστε τελικά να συμφωνήσουν σε ένα κούρεμα του χρέους της Ελλάδας.

Η εφημερίδα Die Zeit σχολιάζει ότι η γερμανική κυβέρνηση απορρίπτει ένα κλασσικό κούρεμα του ελληνικού χρέους, όμως δεν διαφωνεί με την παράταση της ωρίμανσής του και με μια μείωση των επιτοκίων. Παράλληλα όμως το Βερολίνο βρίσκεται σε δύσκολη θέση καθώς θεωρεί σημαντική τη συμμετοχή του ΔΝΤ στις προσπάθειες διάσωσης της Ελλάδας.

Από την πλευρά της η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt εξηγεί ότι η απόφαση για ένα ενδεχόμενο κούρεμα του ελληνικού χρέους μπορεί να καθυστερήσει αρκετούς μήνες, ενδεχομένως και έως τις αρχές του επόμενου έτους.

«Η Μέρκελ σε δύσκολη θέση: Το ΔΝΤ αποχωρεί από τη διάσωση της Ελλάδας», είναι ο τίτλος του οικονομικού ιστότοπου Deutsche Wirtschafts Nachrichten.

Η Γερμανίδα καγκελάριος ‘Αγγελα Μέρκελ είχε δηλώσει μετά τη σύνοδο κορυφής της 12ης Ιουλίου ότι μπορεί να υπάρξει ένα πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) μόνο αν συμμετέχει και το ΔΝΤ. Όμως η Μέρκελ εξακολουθεί να απορρίπτει την ιδέα μιας απομείωσης του ελληνικού χρέους, εξηγεί ο ιστότοπος.

About totritomati