Home / Διεθνή / Οργή για το θάνατο του γορίλα Χαράμπε: Ζητούν την τιμωρία των γονιών του 4χρονου

Οργή για το θάνατο του γορίλα Χαράμπε: Ζητούν την τιμωρία των γονιών του 4χρονου

Η μητέρα του αγοριού που μπήκε στο χώρο του ζώου κάνει λόγο για «ατύχημα» – Αυτόπτες μάρτυρες υποστηρίζουν ότι ο γορίλας δεν ήθελε να βλάψει το παιδί

Οργή έχει προκαλέσει ο θάνατος του γορίλα Χαράμπε στο ζωολογικό κήπο του Σινσινάτι στις ΗΠΑ, έπειτα από πυροβολισμό και ενώ στον απομονωμένο χώρο του είχε καταφέρει να περάσει ένα 4χρονο αγόρι.

Σύμφωνα με το διευθυντή του ζωολογικού κήπου η επιλογή της νάρκωσης του ζώου δε θα είχε αποτέλεσμα, καθώς θα χρειαζόταν να μεσολαβήσει αρκετό χρονικό διάστημα μέχρι να χάσει τις αισθήσεις του ο Χαράμπε. Επομένως, σε μία προσπάθεια να αποτρέψουν τραυματισμό του παιδιού, προτίμησαν να σκοτώσουν το γορίλα που γεννήθηκε και μεγάλωσε με ανθρώπους σε ζωολογικό κήπο του Τέξας.

Η αρμόδια ομάδα «πήρε μία σκληρή απόφαση και ήταν η σωστή απόφαση γιατί σώθηκε η ζωή ενός μικρού αγοριού. Θα μπορούσε να είναι πολύ άσχημα», δήλωσε ο διευθυντής.

Διαφωνούν, ωστόσο δεκάδες πολιτών που επιμένουν ότι ο Χαράμπε και ο 4χρονος θα μπορούσαν να είχαν σωθεί και συγκεντρώνουν υπογραφές για να τιμωρηθούν οι γονείς του παιδιού επειδή διέφυγε της προσοχής τους, καταλήγοντας στο χώρο του 17χρονου γορίλα.

Η μητέρα του παιδιού, ωστόσο, η Μισέλ Γκρεγκς, σε ανάρτησή της στο Facebook έκανε λόγο για «ατύχημα» και τόνισε πως ο Θεός προστάτευσε το γιο της μέχρι την παρέμβαση των ειδικών.

Το μήνυμα της μητέρας του 4χρονου

«Θέλω να ευχαριστήσω όλους για τη σκέψη και τις προσευχές τους. Ο Θεός προστάτευσε το παιδί μου μέχρι οι αρχές να μπορέσουν να τον πιάσουν», έγραψε η Γκρεγκς, υποστηρίζοντας ότι το 4χρονο υπέστη ελαφριά διάσειση και εκδορές.

Στη συνέχεια, πρόσθεσε πως «ως κοινωνία γρήγορα κρίνουμε πώς ένας γονιός μπορεί να πάρει τα μάτια του από το παιδί του και όποιος με ξέρει γνωρίζει ότι εγώ προσέχω τα παιδιά μου. Ατυχήματα συμβαίνουν, αλλά είμαι ευγνώμων στους σωστούς ανθρώπους που βρίσκονταν τη σωστή στιγμή σήμερα».

Η στιγμή που ο γορίλας πλησιάζει το αγόρι

Σε αντίθεση με όσα ισχυρίζεται η μητέρα του παιδιού, αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε πως ο γορίλας δεν φάνηκε να αποτελεί απειλή για το αγόρι. Αντιθέτως, έμοιαζε να θέλει να το προστατεύσει.

Όσοι, λοιπόν, επιρρίπτουν ευθύνες στην απροσεξία της μητέρας, συμμετέχουν στην ομάδα που δημιουργήθηκε στο Facebook με τίτλο «Δικαιοσύνη για τον Χαράμπε», στην οποία υποστηρίζουν ότι ο γορίλας σκοτώθηκε άδικα και απαιτούν την τιμωρία των γονιών του μικρού παιδιού.

Οι περίπου 7.000 άνθρωποι που έχουν κάνει «like» στη σελίδα, λίγες ώρες από τη δημιουργία της, τονίζουν πως όμορφα ζώα συχνά πληρώνουν με την ίδια τη ζωή τους την «ανθρώπινη ανοησία και αμέλεια».

Παιδιά αφήνουν σημειώματα για τον Χαράμπε

Η σύντομη παραμονή του Χαράμπε στο ζωολογικό κήπο του Σινσινάτι, στον οποίο μεταφέρθηκε το 2014 καθώς ήταν πολύ μεγάλος σε ηλικία για να παραμείνει στο πάρκο Γκλάντις Πόρτερ, όπου γεννήθηκε, ήταν αρκετή για να κάνει τους φίλους του να λυπηθούν για το χαμό του.

Δεν ήταν λίγοι, μάλιστα, εκείνοι που εναπόθεσαν λουλούδια σε ένα άγαλμα γορίλα που βρίσκεται στο χώρο όπου ζούσε ο Χαράμπε.

«Είμαστε πολύ θλιμμένοι που έπρεπε να σκοτώσετε έναν από τους γορίλες σας. Αγαπάμε τους γορίλες», έγραψε ένα μικρό παιδί σε σημείωμα που άφησε δίπλα σε ένα μπουκέτο γαρίφαλα.

Ο Χαράμπε ήταν ένας από τους δέκα γορίλες που ζουν στο ζωολογικό κήπο του Σινσινάτι που αποτελούν είδος προς εξαφάνιση, καθώς εκτιμάται ότι συνολικά λιγότεροι από 175.000 βρίσκονται σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ο Χαράμπε μικρός στην αγκαλιά του φροντιστή του

Ανάλογα περιστατικά με διαφορετική κατάληξη για τα ζώα

Στο παρελθόν έχουν σημειωθεί ανάλογα περιστατικά με μικρά παιδιά να καταλήγουν σε χώρους με γορίλες, ωστόσο η κατάληξη των ζώων δεν ήταν ίδια με αυτή του Χαράμπε.

Όπως αναφέρει το CNN το 1986 ένα πεντάχρονο παιδί έπεσε σε χώρο με γορίλες στο  ζωολογικό κήπο Τζέρσεϊ με αποτέλεσμα να χάσει τις αισθήσεις του. Στο βίντεο από το κλειστό κύκλωμα, φαίνεται το αγόρι να βρίσκεται στο έδαφος, αιμόφυρτο και αναίσθητο.

Στα πλάνα, ο Τζάμπο ο γορίλας φαίνεται να προσεγγίζει το παιδί, τον εξετάζει προσεκτικά και στο τέλος απλώνει το χέρι του και χαϊδεύει το κεφάλι του. Στη συνέχεια κάθεται δίπλα στο αγόρι ώστε να το προστατεύσει από άλλους γορίλες, ενώ το αγόρι ξυπνά και αρχίζει να κλαίει. Όταν ο γορίλας τελικά απομακρύνεται από το παιδί για να επιστρέψει στην οικογένειά του, ένας φρουρός εισέρχεται στο χώρο και με τη βοήθεια συναδέλφων του μεταφέρει το παιδί με ασφάλεια στους γονείς του.

Περίπου δέκα χρόνια αργότερα, ένα τρίχρονο αγόρι έπεσε και πάλι σε χώρο με γορίλες σε ζωολογικό κήπο στο Σικάγο.

Αυτή τη φορά, η θηλυκή γορίλας Μπίντι Τζούα πήρα το αναίσθητο παιδί, ενώ έφερε στην πλάτη της το μωρό της και το προστάτευσε από τους άλλους γορίλες. Μάλιστα, μετέφερε το αγόρι κοντά στην πόρτα του χώρου της ώστε να διευκολύνει τους φρουρούς του ζωολογικού κήπου.

Βίντεο με τη διάσωση ενός παιδιού που είχε πέσει σε χώρο με γορίλες

Πώς ένας γορίλας προστατεύσε ένα μικρό παιδί

πηγή : protothema.gr

About Kostas Athanasoulis