Home / Ελλάδα / Οκτάωρος αποκλεισμός των Τεμπών, κινητοποιήσεις και στην Αθήνα

Οκτάωρος αποκλεισμός των Τεμπών, κινητοποιήσεις και στην Αθήνα

Ενισχύονται τα αγροτικά μπλόκα

Αθήνα
Αμετακίνητοι στο αίτημά τους για απόσυρση του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό και αποφασισμένοι να σκληρύνουν τις κινητοποιήσεις τους παραμένουν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι του Έβρου. Από τις 11 το πρωί διεκόπη επ’ αόριστον η είσοδος και έξοδος των φορτηγών στο τελωνείο των Κήπων. Οι Αρχές της Τουρκίας σταματούν τα συγκεκριμένα επαγγελματικά οχήματα εντός του τουρκικού εδάφους προκειμένου να μη δημιουργηθεί το αδιαχώρητο στον χώρο του τελωνείου.

Στον βόρειο Έβρο στον κόμβο Καστανέων-Ριζίων Ορεστιάδας (γέφυρα), καθώς και στον νότιο κόμβο Διδυμοτείχου (έξοδος Ψαθάδων) τα συγκεντρωμένα αγροτικά μηχανήματα διέκοψαν την κυκλοφορία των οχημάτων από τις 12 έως τις 2 το μεσημέρι, ενώ το ίδιο κάνουν και από τις 5 έως τις 9 το βράδυ.

Μέλη της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Έβρου και του Αγροτικού Συλλόγου Διδυμοτείχου σχεδιάζουν εντός των επόμενων ημερών τον επ’ αόριστον αποκλεισμό των δύο κόμβων Ορεστιάδας-Διδυμοτείχου.

Τα Τέμπη θα παραμείνουν κλειστά από τις 12:00 έως και τις 20:00, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται γενική συνέλευση των μελών του μπλόκου προκειμένου να αποφασίσουν από την Τρίτη για πόσες ώρες θα ισχύει ο αποκλεισμός στην Κοιλάδα. Πάντως, πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αγρότες προσανατολίζονται σε 12ωρο αποκλεισμό.

Στο μεταξύ, επίσης στη Θεσσαλία, από τις 5 το απόγευμα, όπως έχει ήδη ανακοινώσει το μπλόκο της Νίκαιας, τρακτέρ από το συγκεκριμένο μπλόκο -όπου ο ΠΑΘΕ είναι μόνιμα κλειστός από την πρώτη ημέρα των κινητοποιήσεων λόγω του αριθμού των τρακτέρ- θα μετακινηθούν προς τον κόμβο Πλατύκαμπου προκειμένου να αποκλείσουν τουλάχιστον επί δίωρο και τη διέλευση από το συγκεκριμένο σημείο, δυσχεραίνοντας ακόμη περισσότερο την κυκλοφορία.

Την ίδια ώρα, περισσότερα από 2.000 μπουκάλια με γάλα -προσφορά των ντόιπιων κτηνοτρόφων- μοίρασαν το μεσημέρι στους διερχόμενους οδηγούς οι αγρότες που έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους στον κόμβο Καρδίτσας, στην εθνική οδό Τρικάλων-Καρδίτσας. Στη συνέχεια, προχώρησαν και σε συμβολικό αποκλεισμό του κόμβου.

Παράσταση διαμαρτυρίας με τη συμμετοχή αγροτοκτηνοτρόφων πραγματοποίησαν σήμερα στη ΔΟΥ Τρικάλων η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων «Η ‘Ανοιξη» και η Συντονιστική Επιτροπή Τρικαλινών αγροκτηνοτρόφων του μπλόκου Νίκαιας.

Στην Αττική, σε συμβολικό αποκλεισμό των διοδίων στις Αφίδνες, από 12:00-14:00, προχώρησαν παραγωγοί της περιοχής.

Στην Πελοπόννησο, από το μεσημέρι οι εκπρόσωποι των μπλόκων συγκαλούν σύσκεψη στην Τρίπολη, για να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους για την πορεία των κινητοποιήσεων.

Στην Αχαΐα, αγρότες αναμένεται να κλείσουν από τις 6 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ την εθνική οδό Πατρών – Πύργου, στο ύψος του κόμβου της Κάτω Αχαΐας. Απόψε αναμένεται να συνεδριάσει η συντονιστική επιτροπή, προκειμένου να πάρει αποφάσεις σχετικά με τις κινητοποιήσεις που θα γίνουν την Πέμπτη, ημέρα της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας.

Στην Αιγιάλεια, αγρότες προγραμματίζουν να κλείσουν την εθνική οδό Πατρών-Αθηνών στο ύψος του Αιγίου, από τις 6 το απόγευμα έως τις 10 το βράδυ.

Στην Ηλεία, αγρότες παραμένουν στα μπλόκα της εθνικής οδού Πατρών-Πύργου στους κόμβους Κουρτεσίου και Μαραθιάς, προχωρώντας σε ολιγόωρους αποκλεισμούς της εθνικής οδού.

Στην Κορινθία, το μπλόκο του Ισθμού για έκτη ημέρα κρατά κλειστή τη νέα εθνική οδό Αθηνών – Κορίνθου στο ύψος των διοδίων, ενώ κατά διαστήματα οι αγρότες κλείνουν και την παλαιά εθνική οδό στο Καλαμάκι, ενώ ελέγχουν όλα τα αγροτικά αυτοκίνητα και τα φορτηγά απαγορεύοντας να περάσουν στην Αττική αγροτικά προϊόντα. Η κυκλοφορία στην Αθηνών-Κορίνθου εκτρέπεται προς την Παλαιά Εθνική από τους κόμβους Αγίων Θεοδώρων και Επιδαύρου

Στην Αρκαδία οι αγρότες στο μπλόκο της Νεστάνης έχουν αποφασίσει να κλείσουν τον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου – Τρίπολης από τις 6 το απόγευμα έως τις 11 το βράδυ.

Στην Ήπειρο, στην Ηγουμενίτσα τα τρακτέρ θα κλείσουν από τις 7 το απόγευμα το λιμάνι εξωτερικού, χωρίς να έχει ακόμη αποφασιστεί για πόσες ώρες, καθώς υπάρχουν φωνές που κάνουν λόγο για επ΄αόριστον.

Στην Πρέβεζα, στο μπλόκο του Λούρου οι αποκλεισμοί του δρόμου με τρακτέρ γίνονται από 12:00-14:00 και από 19:00-21:00. Επίσης, τρακτέρ παρατάχθηκαν και στο κέντρο της Πρέβεζας, ενώ θα συνεδριάσει η συντονιστική επιτροπή για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Στο Κομπότι της ‘Αρτας, στην εθνική οδό ‘Αρτας-Αντιρρίου, τα τρακτέρ θα κλείσουν τον δρόμο από 19:00-23:00, ενώ στην παλιά γέφυρα, στην είσοδο της πόλης της ‘Αρτας, από 15:00-19:00.

Καθημερινά, από 19:00-22:00, τα τρακτέρ κλείνουν τον δρόμο στο μπλόκο των κτηνοτρόφων στην εθνική οδό Ιωαννίνων-Κακαβιάς.

Στην Αιτωλοακαρνανία, να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους αποφάσισαν οι αγρότες στο μπλόκο του Κεφαλόβρυσου. Το μεσημέρι έκαναν πορεία στο κέντρο του Αγρινίου, η οποία κατέληξε έξω από το κτίριο της ΔΟΥ, όπου στη συνέχεια έγινε συμβολική κατάληψη. Από τις 5 το απόγευμα και για έξι ώρες οι αγρότες κλείνουν την εθνική οδό Αντιρρίου-Ιωαννίνων, ενώ θα δώσουν το παρών και στην ενημερωτική εκδήλωση που οργανώνει ο ΣΥΡΙΖΑ το απόγευμα (6.30μμ) στο Αγρίνιο, για το ασφαλιστικό.

Αγρότες θα κλείσουν την εθνική οδό Αντιρρίου-Ιωαννίνων στο ύψος της γέφυρας του Ευήνου από τις 7 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ. Νωρίτερα, αγρότες της Ναυπακτίας έκλεισαν για τρεις ώρες την περιμετρική της Ναυπάκτου, ενώ αγρότες από την Βόνιτσα και το ‘Ακτιο απέκλεισαν για τέσσερις ώρες τον κόμβο του Αγίου Νικολάου.

Στην Κρήτη, την απόφαση να αποκλείσουν τον κόμβο του Κλαδισού στη δυτική είσοδο της πόλης των Χανίων από το μεσημέρι μέχρι και την Πέμπτη πήραν οι αγρότες-μέλη των αγροτικών συλλόγων Πλατανιά, Βουκολιών, Σελίνου και Κισσάμου, που βγήκαν σήμερα στους δρόμους. Τις κινητοποιήσεις τους για έκτη ημέρα συνεχίζουν αγρότες και κτηνοτρόφοι που ανήκουν στην «Ενωτική Πρωτοβουλία», στο μπλόκο που έχουν στήσει στη θέση Μεγάλα Χωράφια της εθνικής οδού Χανίων-Ρεθύμνου, όπου προχώρησαν σε ολιγόλεπτο κλείσιμο του δρόμου το μεσημέρι και το απόγευμα.

Αγρότες από όλη τη χώρα θα δώσουν το «παρών» στα συλλαλητήρια της ερχόμενης Πέμπτης στην Αθήνα. Θα ναυλωθούν, μάλιστα, λεωφορεία, ενώ και τρακτέρ από τον Μαραθώνα θα μετακινηθούν στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Η εικόνα στα μπλόκα κεντρικής και δυτικής Μακεδονίας

Σκληραίνουν τη στάση τους και οι συμμετέχοντες στο μπλόκο του Προμαχώνα, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, οι οποίοι και προχωρούν σε επ’αόριστον κλείσιμο.

Στα διόδια των Μαλγάρων Θεσσαλονίκης, όπου υπερβαίνουν τα 800 τα τρακτέρ που βρίσκονται παρατεταγμένα, το «μπλοκάρισμα» αποφασίστηκε για το χρονικό διάστημα 13:00-19:00. Το μπλόκο της Χαλκηδόνας κλείνει από 12:00-14:00 και από 18:00-21:00. Στον νομό Θεσσαλονίκης έχουν στηθεί μπλόκα συνολικής δυναμικότητας άνω των 600 τρακτέρ στο Δερβένι (κλείνει 12.00-18:00), στην αερογέφυρα Θέρμης, στα «πράσινα φανάρια», στη διασταύρωση πριν το αεροδρόμιο «Μακεδονία» και επί της διασταύρωσης στον κρατικό αερολιμένα.

Πορεία διαμαρτυρίας προς το αεροδρόμιο «Μακεδονία» και συμβολική παράσταση διαμαρτυρίας μπροστά από τον χώρο των αναχωρήσεων πραγματοποίησαν αγρότες του Νομού Χαλκιδικής και της ανατολικής Θεσσαλονίκης. Στην κινητοποίηση δεν συμμετείχαν οι αγρότες που έχουν στήσει στο μπλόκο στα πράσινα φανάρια, το μπλόκο πριν τη διασταύρωση του αεροδρομίου, όπου και προγραμματίζουν δίωρο αποκλεισμό το βράδυ από τις 7.

Υπό κατάληψη εξακολουθεί να βρίσκεται η Εγνατία οδός στον κόμβο των Κερδυλλίων, με το μπλόκο να αριθμεί περισσότερα από 800 τρακτέρ, ενώ από σήμερα, Δευτέρα, θα κλείνουν και οι παρακαμπτήριοι δρόμοι για περισσότερο από μία ώρα.

Σε τρία ανέρχονται τα μπλόκα που έχουν στηθεί στον νομό Δράμας. Στη διασταύρωση Κοκκινογείων Προσοτσάνης Δράμας, στον δρόμο προς το τελωνείο της Εξοχής, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, περισσότερα από 600 τρακτέρ καταλαμβάνουν συμβολικά το οδόστρωμα. Και στα τρία μπλόκα ο δρόμος κλείνει από 12:00-14:00 και από 19:00-21:00.

Στον νομό Κιλκίς, έχουν στηθεί δύο μπλόκα στα τελωνεία των Ευζώνων στα σύνορα της Ελλάδας με τα Σκόπια και στη Δοϊράνη, στα σύνορα Ελλάδας με την ΠΓΔΜ, όπου θα γίνουν αποκλεισμοί 12:00-14.00 και 18.00-21.00 στο πρώτο και 10.00-15.00 το μεσημέρι και 19.00-21.00 το βράδυ στο δεύτερο. Δυνάμεις από τα μπλόκα της Χαλκηδόνας και των Γιαννιτσών μεταβαίνουν από νωρίς το πρωί στο τελωνείο των Ευζώνων, προκειμένου να το ενισχύσουν, ενώ από Τρίτη θα ισχύσει νέο ωράριο αποκλεισμού του τελωνείου. Και στα δύο μπλόκα συνολικά συμμετέχουν περισσότερα από 800 τρακτέρ.

Στον νομό Πέλλας, αποφασίστηκε ότι το μπλόκο στη γέφυρα Σερβικιά στα Γιαννιτσά θα κλείνει 11:00-12:00 το πρωί, όπως και αυτά σε Έδεσσα. Στο Αμύνταιο θα κλείνει 10:00-12:00 το πρωί, ενώ αυτά σε Μελίσσι, Μαυροβούνι και Αλυσίδα ‘Αρνισσας θα κλείνουν από 17:30-20:00.

Στην Πιερία, προβλέπεται αποκλεισμός το μεσημέρι από 13:00-14:00. Υπενθυμίζεται ότι στον νομό έχουν στηθεί μπλόκα συνολικής δυναμικότητας άνω των 700 τρακτέρ σε Αιγίνιο και Κατερίνη.

Στον κόμβο της Κουλούρας στην Ημαθία, στο μπλόκο της Πρωτοβουλίας Αγροτών-δυναμικότητας 400 τρακτέρ, οι συμμετέχοντες συμπλέουν με τη στάση στα άλλα μπλόκα και κλείνουν καθημερινά συμβολικά μία ώρα το οδόστρωμα από 12:00-13:00.

Στο μπλόκο που βρίσκεται πιο μπροστά, στον κόμβο Νησελίου επί της Εγνατίας οδού Θεσσαλονίκης-Βέροιας, αποφασίστηκε ο επ΄αόριστον αποκλεισμός του ρεύματος προς Βέροια.

Στον νομό Χαλκιδικής, έχουν στηθεί τρία μπλόκα στον κόμβο Γοματίου στην Ιερισσό, στα Νέα Μουδανιά και στη Νέα Καλλικράτεια, δυναμικότητας άνω των 600 τρακτέρ συνολικά. Συμμετέχουν και περισσότεροι από 80 μελισσοκόμοι. Από νωρίς το πρωί συσκέπτονται για τη μορφή κλιμάκωσης των κινητοποιήσεών τους.

Στον χορό των κινητοποιήσεων κινούνται ολοένα και πιο δυναμικά οι αγρότες στη Δυτική Μακεδονία.

Το πρόγραμμα κλεισίματος στα τοπικά μπλόκα είναι: τελωνείο Κρυσταλλοπηγής στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία και Νίκης με τα Σκόπια 10:00-12:00 το πρωί και 18:30-20:30 το βράδυ και 12:00-14:00 και 19:00-21.00 αντίστοιχα. Αντιγόνου, Αμύνταιο, Γρεβενά πρώτη έξοδος προς την Εγνατία οδό προς τα Ιωάννινα και Νεάπολης Τσοτυλίου 12:00-14:00 το μεσημέρι και 17:30-20:30. Στο ‘Αργος Ορεστικού κάθετα στην Εγνατία στον δρόμο προς Καστοριά 12:00-13:30 και 16:30-18:30 και Αγία Κυριακή και Δεσκάτη ελεύθερα, ενώ στα διόδια Πολυμύλου Κοζάνης θα γίνει αποκλεισμός 12:00-13:00.

Newsroom ΔΟΛ

About admin