Home / Διεθνή / Οι Ταλιμπάν κατέληξαν σε νέο αρχηγό μετά την εξόντωση του Μανσούρ

Οι Ταλιμπάν κατέληξαν σε νέο αρχηγό μετά την εξόντωση του Μανσούρ

Λερναία Ύδρα

Καμπούλ
Την νέα τους ηγεσία ανακοίνωσαν οι Ταλιμπάν, λίγες ημέρες μετά την εξόντωση του μουλά Μανσούρ σε αμερικανική επιδρομή στα σύνορα Αφγανιστάν και Πακιστάν (επιβεβαιώνοντας και οριστικά το θάνατό του). Νέος αρχηγός είναι ο μουλάς Χαϊμπατουλάχ Αχουνζαντά.

Ο μουλάς Αχουνζαντά ήταν μέχρι πρότινος ένας από τους «αναπληρωτές» αρχηγούς του Μανσούρ που είχε διοικητικά καθήκοντα – δεν είχε εμπειρία στο πεδίο των επιχειρήσεων, πράγμα ασυνήθιστο για Ταλιμπάν που καταλήγουν στην ηγεσία της οργάνωσης.

Μετά τις ανάλογες αναφορές από διάφορες πλευρές, τη Δευτέρα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα είχε επιβεβαιώσει και επίσημα τον θάνατο το μουλά Μανσούρ, αρχηγού των αφγανών ταλιμπάν, σε αμερικανική επιδρομής.

Ο θάνατος αυτός αποτελεί «σημείο καμπής στην μακρόχρονη εκστρατεία μας για την αποκατάσταση της ειρήνης και της ευημερίας στο Αφγανιστάν», αναφερόταν σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, η οποία καλούσε τους Ταλιμπάν να «ακολουθήσουν το μοναδικό δρόμο για λήξη της σύρραξης, τη διαδικασία συμφιλίωσης με την αφγανική κυβέρνηση».

Αρχικά υπήρξαν πληροφορίες ότι ο νέος ηγέτης των Ταλιμπάν είχε διαμηνύσει σε ηχητικό μήνυμα ότι δεν πρόκειται να ξεκινήσει ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με την Καμπούλ. Ωστόσο, αργότερα εκπρόσωπος των Ταλιμπάν είπε ότι το ηχητικό μήνυμα που κυκλοφόρησε δεν ήταν από τον Χαϊμπατουλάχ Αχουνζαντά και ότι οι Ταλιμπάν έχουν ξεκινήσει έρευνα για να βρουν ποιος έδωσε στη δημοσιότητα το ηχητικό μήνυμα.

Newsroom ΔΟΛ

About Kostas Athanasoulis