Home / Κόσμος / Οι Ταλιμπάν επιβεβαίωσαν ότι ο μουλάς Όμαρ «πέθανε από ασθένεια»

Οι Ταλιμπάν επιβεβαίωσαν ότι ο μουλάς Όμαρ «πέθανε από ασθένεια»

Οι αντάρτες Ταλιμπάν του Αφγανιστάν επιβεβαίωσαν σήμερα ότι ο ηγέτης τους, ο μουλάς Όμαρ, πέθανε «από ασθένεια», όπως είχε ανακοινώσει την Τετάρτη η αφγανική κυβέρνηση.

Οι Ταλιμπάν δεν διευκρίνισαν πότε πέθανε ο Όμαρ, ούτε ποιος τον διαδέχτηκε στην ηγεσία.

«Η διοίκηση του Ισλαμικού Εμιράτου (σ.σ. όπως αποκαλούν την οργάνωσή τους οι Ταλιμπάν) και η οικογένεια του μουλά Όμαρ ανακοινώνουν τον θάνατο από ασθένεια του ιδρυτή και ηγέτη» των Ταλιμπάν, αναφέρεται σε ανακοίνωση των ανταρτών που στάλθηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η ανακοίνωση δεν αναφέρει την ημερομηνία θανάτου του Όμαρ όμως αφήνει να εννοηθεί ότι ο θάνατός του επήλθε πρόσφατα καθώς, όπως υποστηρίζουν οι Ταλιμπάν, «η υγεία του επιδεινώθηκε τις δύο τελευταίες εβδομάδες». Σύμφωνα με τις αφγανικές αρχές, ο ηγέτης των ισλαμιστών ανταρτών άφησε την τελευταία του πνοή σε νοσοκομείο του Καράτσι, στο Πακιστάν, τον Απρίλιο του 2013.

Επιπλέον, ο μουλάς Όμαρ, ο οποίος δεν είχε εμφανιστεί δημοσίως από το 2001, μετά την πτώση του καθεστώτος των Ταλιμπάν, «παρέμενε στο Αφγανιστάν τα τελευταία 14 χρόνια», συνεχίζει η ανακοίνωση, διαψεύδοντας ότι είχε καταφύγει στο Πακιστάν. «Δεν έμεινε ούτε μία ημέρα στο Πακιστάν ή σε οποιαδήποτε άλλη χώρα» υπογραμμίζεται στο κείμενο αυτό.

About totritomati