Home / Ειδήσεις / Οι συντάξεις του Αυγούστου μοιράζουν «εγκεφαλικά»

Οι συντάξεις του Αυγούστου μοιράζουν «εγκεφαλικά»

Οριακές διαφορές αλλά και μειώσεις που φτάνουν το 21,46%, σε ορισμένες περιπτώσεις, θα δουν οι πρώτες χιλιάδες των συνταξιούχων με εισόδημα πάνω από 1.300 ευρώ μεικτά στις επικουρικές συντάξεις του Αυγούστου τις οποίες επανυπολόγισε η ΗΔΙΚΑ (με βάση το χαμηλότερο ποσοστό αναπλήρωσης 0,45% για κάθε χρόνο ασφάλισης του νόμου Κατρούγκαλου) και καταβάλλει σήμερα το ΕΤΕΑ.

Ωστόσο, όπως αναφέρει η Ημερησία, ο επανυπολογισμός αυτός αφορά μόνο στο 25,21% των συντάξεων και οι υπόλοιπες θα καταβληθούν επανυπολογισμένες (σ.σ. και… μειωμένες) τον Σεπτέμβριο, οπότε και υπολογίζεται να υποστούν μειώσεις συνολικά περίπου 200.000 συνταξιούχοι.

Ποιες είναι οι διαφορές

Σύμφωνα με τα στελέχη του ΕΤΕΑ, οι επικουρικές συντάξεις επανυπολογίστηκαν για το 25,21% των συνταξιούχων (311.680 σε σύνολο 1.236.025) που προέρχονται από 11 πρώην αυτοτελή ταμεία. Μετά τον επανυπολογισμό, προέκυψαν μεγαλύτερες μειώσεις σε όσα ταμεία ίσχυαν σχετικά υψηλά ποσοστά αναπλήρωσης (όπως για παράδειγμα στο Ταμείο των Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων, της πρώην ΕΤΒΑ κ.ά.), μικρότερες σε όσα είχαν πιο χαμηλά ποσοστά αναπλήρωσης (για παράδειγμα στο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων) ενώ υπάρχουν μηδενικές διαφορές όπου καταβάλλονταν υψηλότερες εισφορές (όπως για παράδειγμα στο ΤΕΑΠΟΚΑ των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία) καικάποιες μικρές αυξήσεις έως 10 ευρώ

Συνολικά το πρώτο «κύμα» των μειώσεων επηρεάζει περίπου 20.000 συνταξιούχους. Συγκεκριμένα επανυπολογίστηκαν 311.680 επικουρικές συντάξεις του ΤΕΑΔΥ, του ΤΑΔΚΥ, του ΤΕΑΧ (αστυνομικοί), των πυροσβεστών, του ΤΕΑΠΟΚΑ, της ΕΡΤ, των ιδιωτικών εκπαιδευτών (ΤΕΑΙΓΕ), της πρώην ΕΤΒΑ, του ΕΛΕΜ, του ΟΤΕ και των ΕΛΤΑ. Οι μεγαλύτερες μειώσεις γίνονται στις συντάξεις των προερχόμενων από την ΕΤΒΑ και ακολουθούν οι συντάξεις του ΤΑΔΚΥ (16% κατά μέσο όρο) και του ΤΕΑΔΥ (-2,10% κατά μέσο όρο).

Ο “κόφτης” και τα μεγάλα… ψαλίδια

Το “ψαλίδι” ξεκινά από τις συντάξεις των τριών επικουρικών ταμείων του Δημοσίου (ΤΕΑΔΥ, ΤΑΔΚΥ ΤΕΑΠΟΚΑ), του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Εκπαιδευτικών Ιδιωτικής Εκπαίδευσης, του ΟΤΕ-ΕΛΤΑ και του επικουρικού των αστυνομικών (ΤΕΑΧ).

Ωστόσο, οι μεγαλύτερες περικοπές εμφανίζονται στο επικουρικό των Δημοτικών Υπαλλήλων (ΤΑΔΚΥ), καθώς είχαν μεγαλύτερα ποσοστά αναπλήρωσης στις επικουρικές συντάξεις (άνω του 25%), ενώ το ποσοστό αναπλήρωσης που προβλέπει ο ασφαλιστικός Νόμος 4387/16, είναι σημαντικά μικρότερο και φτάνει στο 15,75% του μισθού για όσους έχουν 35ετία και στο 18% για όσους έχουν 40 έτη εργασίας.

Όπως φαίνεται και σε ένα από τα εκκαθαριστικά πληρωμών, που εξασφάλισε και αποκαλύπτει ο Ελεύθερος Τύπος, με τις επικουρικές για τους ήδη συνταξιούχους, σε δικαιούχο του ΤΑΔΚΥ η επικουρική από τα 224,91 ευρώ, που ήταν μέχρι και τον Ιούλιο, μειώνεται από τις 2 Αυγούστου στα 188,95 ευρώ. Του κόβονται δηλαδή 36 ευρώ το μήνα ή 16% από την επικουρική σύνταξη!

Ο “κόφτης” πιάνει μάλιστα όλα τα ποσά επικουρικών, ανεξάρτητα από το αν είναι πάνω ή κάτω από τα 100 ή τα 150 ευρώ, καθώς το κριτήριο των μειώσεων δεν είναι το ύψος της επικουρικής σύνταξης, αλλά το αν το σύνολο της μικτής κύριας και επικουρικής σύνταξης ξεπερνά τα 1.300 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι, το “ψαλίδι” επιβάλλεται ακόμη και σε συνταξιούχους, που έχουν 120 ευρώ επικουρική, εφόσον μαζί με την κύρια ξεπερνούν τα 1.300 ευρώ.

Συνταξιούχος του ΤΕΑΔΥ, για παράδειγμα, που έπαιρνε μέχρι και τον Ιούλιο 139,59 ευρώ επικουρική, θα παίρνει από τις 2 Αυγούστου 118,90 ευρώ, δηλαδή περικοπή 15%. Η μείωση γίνεται επειδή μαζί με την κύρια σύνταξη οι αποδοχές του εν λόγω συνταξιούχου υπερβαίνουν τα 1.300 ευρώ και αυτομάτως πιάνεται στον κόφτη του νόμου “Κατρούγκαλου”!

Η μέση μείωση στο 9,45%

Ο μέσος όρος των μειώσεων, με βάση τα στοιχεία του ΕΤΕΑ, θα είναι 9,45% αν συνυπολογιστούν και οι επόμενες πληρωμές που θα γίνουν στις 2 Σεπτεμβρίου σε άλλους 805.900 συνταξιούχους (ΕΤΕΑΜ, εμποροϋπαλλήλων, ΔΕΗ, τραπεζών, ναυτικών πρακτόρων κ.α.) των οποίων οι συντάξεις έχουν επανυπολογιστεί αλλά θα καταβληθούν χωρίς διαφορές αυτό το μήνα.

Επίσης εκκρεμεί ο επανυπολογισμός επιπλέον 118. 445 συντάξεων που έχουν απονεμηθεί με ειδικές διατάξεις (π.χ χρηματοδότηση από κοινωνικούς πόρους).

Οι μειώσεις στις επικουρικές που μαζί με την κύρια ξεπερνούν τα 1.300 ευρώ μεικτά θα είναι αισθητές σε συνταξιούχους ειδικών ταμείων με λίγα χρόνια ασφάλισης (το ποσοστό αναπλήρωσης για 35 έτη θα είναι 15,75% έναντι 20% – 45% με τα οποία υπολογίστηκαν οι παλαιές επικουρικές) καθώς και για όσους λαμβάνουν περισσότερες από μία συντάξεις (π.χ. εξ ιδίου δικαιώματος και λόγω χηρείας).

Αναδρομική επιστροφή

Οι συνταξιούχοι που θα υποστούν μείωση θα επιστρέψουν τις «διαφορές» αναδρομικά από τις συντάξεις του Ιουνίου. Η επιστροφή θα γίνει σταδιακά έως το τέλος του 2016 μέσω παρακρατήσεων που θα κάνει το ΕΤΕΑ.

Με βάση τον νόμο, η «αναπροσαρμογή» και τα υπερβάλλοντα ποσά θα παρακρατηθούν σε ισόποσες δόσεις έως και τον Δεκέμβριο ανεξαρτήτως αν οι πρώτες μειώσεις γίνουν με τις πληρωμές του μηνός Αυγούστου.

Όπως ισχύει για τις κύριες, έτσι και για τις επικουρικές θα υπάρξει, μετά τον επανυπολογισμό, μια «προσωπική διαφορά», η οποία «θα αποσβένεται σταδιακά σύμφωνα με την ετήσια αναπροσαρμογή των επικουρικών συντάξεων».

Δεύτερο «ψαλίδι» στις υψηλές συντάξεις άνω των 2.000 ευρώ και 3.000 ευρώ

Οι μειώσεις θα γίνουν τον Σεπτέμβριο και θα ισχύουν αναδρομικά από την 1η Ιουνίου, ενώ δεύτερο «ψαλίδι» στις υψηλές συντάξεις που ξεπερνούν τις 2.000 ευρώ μεικτά και τις 3.000 ευρώ «καθαρά», μπαίνει από τον Σεπτέμβριο σε εφαρμογή του άρθρου 13 του νέου Ασφαλιστικού που μειώνει τα ανώτατα πλαφόν των συντάξεων έως τις 31/12/2018.

Οι μειώσεις θα ισχύουν αναδρομικά από την 1η Ιουνίου (δηλαδή θα παρακρατηθούν οι διαφορές τριών μηνών) και αφορούν σε κάθε κύρια σύνταξη που ξεπερνά τις 2.000 ευρώ μεικτά (1.820«καθαρά», αν αφαιρεθούν η εισφορά υγειονομικής περίθαλψης και η εισφορά αλληλεγγύης συνταξιούχων του άρθρου 38 του ν. 3863/2010) έναντι 2.774 ευρώ στα ειδικά ταμεία και 2.350 ευρώ στο ΙΚΑ.

Το άθροισμα από συντάξεις (κύριες, επικουρικές, μερίσματα κ.λπ.) πάνω από 3.000 ευρώ «καθαρά», αντί του παλαιότερου πλαφόν που, πριν από το νέο νόμο, ήταν 3.360 ευρώ. Στον υπολογισμό του ανώτατου ορίου καταβολής σύνταξης που αφορά στα άτομα με αναπηρία ή χρόνια πάθηση και των οικογενειών που έχουν μέλη τους άτομα με αναπηρία δεν θα λαμβάνονται υπόψη τα προνοιακά επιδόματα και τα επιδόματα αναπηρίας.

Πηγή: newsit.gr

About Vassilis Batzis