Home / Περιβάλλον / Ζώα / Αρκούδες / Οι πολικές αρκούδες στα πρόθυρα της εξαφάνισης Λόγω κλιματικής αλλαγής

Οι πολικές αρκούδες στα πρόθυρα της εξαφάνισης Λόγω κλιματικής αλλαγής

Νέα έκθεση που δημοσιεύθηκε από την Υπηρεσία Άγριας Φύσης των Ηνωμένων Πολιτειών αποκαλύπτει ότι οι πολικές αρκούδες είναι στα πρόθυρα της εξαφάνισης λόγω της κλιματικής αλλαγής, με τα ζώα να πεθαίνουν σε υψηλό ρυθμό, κυρίως επειδή το φυσικό τους περιβάλλον των πάγων λιώνει από την άνοδο της μέσης θερμοκρασίας.
Σύμφωνα με την έκθεση, περίπου το ένα τρίτο όλων των πολικών αρκούδων βρισκεται σε κίνδυνο λόγω των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
Καθώς η υπερθέρμανση του πλανήτη προκαλεί την εξαφάνιση του θαλάσσιου πάγου, του κύριου τόπου εύρεσης τροφής των πολικών αρκούδων, τα ζώα αναγκάζονται να υποχωρήσουν στην ξηρά. Δυστυχώς, οι πηγές τροφής στο έδαφος είναι περιορισμένες και δεν είναι αρκετές για να διατηρήσουν τους πληθυσμούς των πολικών αρκούδων κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Εξάλλου, με αυτόν τον τρόπο μειώνεται δραματικά ο πληθυσμός άλλων ζώων, όπως διάφορα αρκτικά πτηνά.
Ενώ υπάρχουν και άλλα μέτρα που θα μπορούσαν να επιβραδύνουν την πτώση του πληθυσμού των πολικών αρκούδων, η μόνη λύση για τη διάσωση αυτών των ζώων στην Αρκτική είναι η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Ωστόσο, ακόμη και αν μειωθούν οι εκπομπές, οι πληθυσμοί των πολικών αρκούδων θα εξακολουθήσουν να μειώνονται για κάποια χρόνια, καθώς οι εκπομπές άνθρακα συσσωρεύονται με το χρόνο και θα χρειαστούν ίσως και δεκαετίες για να σταθεροποιηθούν.
Ο αριθμός των πολικών αρκούδων σε όλο τον κόσμο υπολογίζεται ότι είναι μεταξύ 20.000 και 25.000, με έως και το 80 τοις εκατό των ζώων να βρίσκεται στον Καναδά. Προσπάθειες μετατόπισης των αρκούδων που ζουν στις πιο ευάλωτες περιοχές βρίσκονται σε εξέλιξη από φιλοζωικές και κυβερνητικές οργανώσεις, αλλά σε μικρή κλίμακα.

 

 

ΠΗΓΗ: Naftemporiki.gr ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

About gus_maverick