Home / Ειδήσεις / Οι επενδύσεις στο επίκεντρο των συμφωνιών Κίνας – Ελλάδας

Οι επενδύσεις στο επίκεντρο των συμφωνιών Κίνας – Ελλάδας

Με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων συνεχίζεται η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στην Κίνα με την ατζέντα των συναντήσεων να είναι πλούσια

Επενδύοντας σε νέες συνεργασίες με μεγάλους Κινεζικούς ομίλους ο πρωθυπουργός συνεχίζει για 3η ημέρα την επίσκεψή του στο Πεκίνο.

Χθες οι επαφές του πρωθυπουργού εστιάστηκαν στον τομέα των νέων τεχνολογιών. Η ελληνική πλευρά από την συνάντηση με τον κινέζικό Κολοσσό της Huawei και την σύσκεψη των δυο αντιπροσωπειών κράτα 4 πράγματα.

1. Το ενδεχόμενο δημιουργίας τεχνολογικού πάρκου πιθανότατα  κοντά στο logistic center στο Θριάσιο πεδίο.

2. Μια γραμμή συναρμολόγησης προϊόντων σε ελληνικό έδαφος.

3. Ανάθεση έργων της Huawei σε ελληνικές εταιρίες λογισμικού.

4. Αδελφοποίηση της τεχνόπολης στη Θεσσαλονίκη με το τεχνολογικό πάρκο στο Πεκίνο.

Οι συζητήσεις που έγιναν με την Huawei θεωρούνται πολύ σημαντικές, καθώς είναι ο μεγαλύτερος τηλεπικοινωνιακός προμηθευτής εξοπλισμού στην Κίνα με 170.000 υπαλλήλους σε 170 χώρες με τον Αλέξη Τσίπρα να ξεναγείται για περισσότερο από μια ώρα στο τεχνολογικό της πάρκο.

Τις συζητήσεις με την Huawei παρακολουθεί από κοντά ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής που βρίσκεται στην Κίνα με την συνδρομή της Enterpise Greece και γίνεται προσπάθεια να προσελκυθούν πενδύσεις από μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες.

Ιδιαιτέρως σημαντική ήταν και η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον με τον Wang Jianlin πρόεδρο της Wanda Group που δραστηριοποιείται στον τομέα των εμπορικών ακινήτων, του πολιτισμού και της χρηματοδότησης. Συζητήθηκε η πιθανότητα δημιουργίας στούντιο κινηματογραφικών παραγωγών στην Ελλάδα.

Οι διακρατικές και οι εταιρικές συμφωνίες

¨Βαρύ¨ είναι το πρόγραμμα του Αλέξη Τσίπρα από σήμερα και μετά, καθώς ξεκινά η επίσημη επίσκεψή του στην Κίνα. Πέρα από την συνάντηση με τον Πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης και τον Κινέζο πρωθυπουργό αναμένεται να υπογραφούν μια σειρά από διακρατικές συμφωνίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρχει:

– Κοινή διακήρυξη για την ενδυνάμωση της  στρατηγικής σχέσης των δυο χωρών.

– Συμφωνία για την τουριστική συνεργασία.

– Συμφωνία για την επιστημονική και τεχνολογική καινοτομία.

– 2-3 συνεργασίες στον χώρο του πολιτισμού σε επίπεδο εθνικών βιβλιοθηκών, μουσείων κτλπ.

– Συμφωνία συνεργασίας ανάμεσα στην Τράπεζα Ανάπτυξης της Κίνας και την Τράπεζα της Ελλάδας.

– Συμφωνία για την προώθηση επενδύσεων.

Παράλληλα σε business forum που θα πραγματοποιηθεί σήμερα και θα μιλήσει και ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης θα υπάρξει υπογραφή εταιρικών συμφωνιών στον τομεα της νανοτεχνολογίας κ των δομικών υλικών.

Η συνάντηση των δυο πρωθυπουργών θα πραγματοποιηθεί στις 11.45 π.μ ενώ οι δυο ηγέτες θα μιλήσουν στο Οικονομικό φόρουμ στη 1.30 μ.μ.

πηγή : news247.gr

About Kostas Athanasoulis