Home / Πολιτική / Οι ειδήσεις που αξίζει να διαβάσετε σήμερα

Οι ειδήσεις που αξίζει να διαβάσετε σήμερα

1. Ξαφνική, θετική αλλαγή στην τελική ευθεία για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των εταίρων σημειώθηκε στο Brussels Group. Την 30η Ιουνίου όταν και λήγει η επέκταση του τρέχοντος προγράμματος έθεσε ως καταληκτική ημερομηνία για την επίτευξη συμφωνίας με τους θεσμούς ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης. Απέχουν… έτη φωτός πολιτικά και ιδεολογικά, αλλά ενίοτε μπορεί και να συμφωνούν: Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Γιάνης Βαρουφάκης εμφανίζονται – ίσως και για πρώτη φορά το τελευταίο θυελλώδες τετράμηνο – να έχουν κοινή εκτίμηση για τα χρονικά περιθώρια λύσης στο ελληνικό ζήτημα. Στο μεταξύ, παρά την κλιμάκωση της κρίσης στην Ελλάδα, η θέση της ευρωζώνης έχει συνολικά βελτιωθεί αισθητά εκτιμά ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών. Την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα δεν θα φύγει από το ευρώ, εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Βίτορ Κονστάνσιο, ενώ «ανακριβή» φέρεται να χαρακτήρισε τη μεταφορά της δήλωσης της Κριστίν Λαγκάρντ περί Grexit στη FAZ, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις. Κλείστε τη συμφωνία και τις λεπτομέρειες τις συζητάτε μετά ήταν το σημερινό μήνυμα των ΗΠΑ.
2. Στο εσωτερικό μέτωπο «συμφωνία ό,τι να ‘ναι δεν υπογράφουμε» δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενώ η Αριστερή Πλατφόρμα σημειώνει ότι «το στοίχημα για την κυβέρνηση είναι να αποκρούσει αποτελεσματικά τους εκβιασμούς». «Εδώ έχει βγει μια κυβέρνηση με συγκεκριμένη εντολή και αυτή η εντολή θα πρέπει να κατακτήσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία» δήλωε ο Νίκος Παππάς, θέτοντας θέμα κομματικής πειθαρχίας κατά τη σχετική ψηφοφορία για τη συμφωνία στη Βουλή. Συνεννόηση «για να υπάρξει συμφωνία έστω και την ύστατη στιγμή» προτείνει στην κυβέρνηση, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνης Σαμαράς, επειδή όπως λέει, «γνωρίζει από τι κινδύνους απειλείται η χώρα». Στο μεταξύ όλα τα κίομματα συμφνώνησαν να λάβουν κρατική επιχοργηση 6,33 εκατ. για… ερευνητικούς και επιμορφωτικούς σκοπούς.

3. Ευρωπαίοι βουλευτές των εθνικών κοινοβουλίων και ευρωβουλευτές της Αριστεράς από Γερμανία, Ισπανία, Γαλλία, Πορτογαλία, Ιταλία, Δανία και άλλες χώρες έστειλαν επιστολή στήριξης στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα καταγγέλλοντας τις πολιτικές λιτότητας που «προωθούνται από τη Μέρκελ και την τρόικα» και τονίζοντας πως ξεκινούν «εκστρατεία κατά της λιτότητας για μια ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική ειρηνική, βιώσιμη, με κοινωνικοοικολογική ανάπτυξη, εργασία και κοινωνική ασφάλεια». «Η εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ είναι σημαντική και πέραν από την Ελλάδα, δίνοντας μια ευκαιρία για αλλαγή πολιτικών, και την επαναφορά των πολιτών στο προσκήνιο. Δίνει ξανά ελπίδα για μια δημοκρατική αφύπνιση και μια θεμελιώδη αλλαγή της κατεύθυνσης της ΕΕ», αναφέρουν.

4. Το απόγευμα της Παρασκευής η Αντιτρομοκρατική, με τη συνδρομή της ΕΚΑΜ, προχώρησε σε δύο συλλήψεις καταζητούμενων για ληστεία στην περιοχή στη Νέα Αγχίαλο στο Βόλο. Πληροφορίες αναφέρουν πως πρόκειται για τους ληστές του Διστόμου. Κατά την επιχείρηση σημειώθηκε ανταλλαγή πυροβολισμών και σύμφωνα με τις πληροφορίες ο τρίτος καταζητούμενος έπεσε νεκρός από τα πυρά.

5. Ο νέος πρόεδρος της δημόσιας τηλεόρασης, Διονύσης Τσακνής, ανακοίνωσε πως η ΕΡΤ θα επαναλειτουργήσει έως τις 11 Ιουνίου, ημέρα που πριν από δύο χρόνια είχε πέσει το μαύρο στην ΕΡΤ από την κυβέρνηση Σαμαρά.

6. Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο η τουρίστρια που ανάνηψε μετά από ανακοπή που υπέστη το πρωί, όταν έπεσε κεραυνός στην Κνωσό. Συνολικά τραυματίστηκαν περίπου 19 άτομα, τα περισσότερα ελαφρά και διακομίστηκαν στο νοσοκομείο για προληπτικούς λόγους.

7. Τους λόγους για τους οποίους οι ΗΠΑ προτιμούσαν την παραμονή του Κωνσταντίνου Καραμανλή το 1978 στην πρωθυπουργία της Ελλάδας έναντι της ανερχόμενης «απειλής» του ηγέτη της αντιπολίτευσης Ανδρέα Παπανδρέου, αναλύει σε έγγραφο προς την Ουάσινγκτον η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα. Το έγγραφο έδωσε στη δημοσιότητα το Wikileaks.

8. Είναι σαν ένα νέφος που έχει σκεπάσει όλη τη χώρα, μολύνοντας τους πολίτες της με μία μαζική μορφή κατάθλιψης και προκαλώντας του το έντονο αίσθημα της συλλογικής ενοχής. Οι ψυχολογικές επιδράσεις της κρίσης είναι ίσως πολύ πιο σημαντικές από τις οικονομικές. Τις επιπτώσεις που η κρίση είχε στην ψυχοσύνθεση των Ελλήνων εξετάζει μεγάλη έρευνα του Εργαστηρίου Ψυχολογικών Εφαρμογών & Επικοινωνιακού Σχεδιασμού του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Όπως αποδεικνύεται η συλλογική δράση είναι η λύση στην ψυχολογική κρίση…

9. Μετά από 54 χρόνια οι ΗΠΑ αφαίρεσαν επισήμως την Κούβα από τον κατάλογο των χωρών που στηρίζουν την τρομοκρατία.

10. Σε Ιστορία Θεωρητικής Κατεύθυνσης και σε Φυσική Θετικής και Τεχνολογικής Κατεύθυνσης εξετάστηκαν οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων. Μέτριας δυσκολίας ήταν τα θέματα.

About totritomati