Home / Πολιτική / Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κλήθηκαν να μην φύγουν από την Αθήνα το τριήμερο

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κλήθηκαν να μην φύγουν από την Αθήνα το τριήμερο

Μάχη με το χρόνο δίνεται μεταξύ Αθήνας – Βρυξελλών και Παρισιού για να κλειδώσει η συμφωνία του τρίτου πακέτου και να αποτραπεί οποιοδήποτε «ατύχημα» έως την Κυριακή.
Ενδεικτικό είναι ότι το μεσημέρι ζητήθηκε από όλους τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκονται σε ετοιμότητα και να μην απομακρυνθούν από την Αθήνα το επόμενο τριήμερο – γεγονός, που καθιστά πιθανό, εάν όλα εξελιχθούν ομαλά, να υπάρξει ψηφοφορία στη Βουλή επί μιας πρώτης δέσμης μεταρρυθμίσεων ακόμη και πριν από την Κυριακή.

Ήδη, με την επιστολή – αίτημα προς τον ESM για το τρίτο πακέτο, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος δεσμευόταν να ψηφιστούν τα πρώτα μέτρα – μέτρα που αφορούν το φορολογικό και τις συντάξεις – από την επόμενη εβδομάδα.

Ωστόσο, στόχος της κυβέρνησης είναι – εάν πάντοτε υπάρξει σύγκλιση με τους ευρωπαίους επί της ελληνικής πρότασης – να επιταχυνθούν, κατά το μέγιστο δυνατό, οι διαδικασίες και να μην αφεθεί κανένα περιθώριο να φθάσουμε στην Κυριακή με αμφισβητήσεις και με εν εξελίξει θρίλερ περί Grexit.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, η τελική, επίσημη πρόταση μεταρρυθμίσεων της Ελλάδας αναμένεται να αποσταλεί σε Κομισιόν και ΕΚΤ εντός της ημέρας, αφού προηγουμένως περάσει από το Κυβερνητικό Συμβούλιο και υπάρξει ενημέρωση και των πολιτικών αρχηγών.

Εάν όλα εξελιχθούν ομαλά, στόχος είναι να καταστεί δυνατή η σύγκλιση του Eurogroup ακόμη και αύριο, παρ’ ότι μέχρι στιγμής και σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που μετέδωσε το Reuters, η καθοριστική συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης φέρεται να προγραμματίζεται για τις 4 το απόγευμα του Σαββάτου.

Ανοιχτό παραμένει, πάντοτε, και το ενδεχόμενο νέας σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών μέσα στο επόμενο διήμερο, ενώ στο ευρωπαϊκό μέτωπο κομβική είναι πλέον η κινητοποίηση της Γαλλίας σε όλα επίπεδα προκειμένου να κλείσει κάθε δίοδος και άλλοθι – κυρίως από τη γερμανική σκληρή πτέρυγα – προς το Grexit.

Εάν αυτός ο μαραθώνιος ολοκληρωθεί ομαλά και ανοίξει ο δρόμος για τη συμφωνία, τα πρώτα μέτρα στο φορολογικό και στο συνταξιοδοτικό αναμένεται να έχουν άμεση εφαρμογή. Ανάμεσά τους, σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα είναι οι αλλαγές στον ΦΠΑ, με την εστίαση και τα περισσότερα τρόφιμα να πηγαίνουν στο 23%, ενώ ανοιχτό παραμένει ακόμη το εάν θα διατηρηθεί η έκπτωση του 30% για τα νησιά του Αιγαίου.

Στο τραπέζι βρίσκονται επίσης αλλαγές και στην εισφορά αλληλεγγύης για εισοδήματα πάνω από τα 30.000 ευρώ καθώς και η σταδιακή κατάργηση όλων των φόρων υπέρ τρίτων. Στο ασφαλιστικό προχωρά η κατάργηση των πρόωρων συντάξεων, συζητείται πιθανή εισφορά υπέρ υγείας, καθώς και πιο ανταποδοτικό σύστημα υπολογισμού των κύριων συντάξεων για τους ασφαλισμένους μετά το 2011.

About totritomati