Home / Ειδήσεις / Οι αγχώδεις άνδρες έχουν δύο φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο

Οι αγχώδεις άνδρες έχουν δύο φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο

Οι άνδρες που υποφέρουν από έντονο άγχος έχουν δύο φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο σε σχέση με άνδρες που δεν έχουν τέτοια προβλήματα, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του Independent ωστόσο, οι ερευνητές δεν διαπίστωσαν τέτοια σύνδεση μεταξύ του άγχους και του καρκίνου σε γυναίκες.

Γενικότερα, οι επιστήμονες ζητούν από πολιτικούς και γιατρούς να πάψουν να αντιμετωπίζουν το άγχος σαν χαρακτηριστικό και να αρχίσουν να το συσχετίζουν με δυνάμει θανατηφόρες ασθένειες, όπως ο καρκίνος.

Η μελέτη επικεντρώθηκε στο GAD (διαταραχή γενικευμένου άγχους), ένα αρκετά κοινό φαινόμενο, που χαρακτηρίζεται από ανεξέλεγκτη ανησυχία, αϋπνία και ταραχή.

Αν και η έρευνα δεν αποδεικνύει πως το άγχος προκαλεί καρκίνο, ειδικοί εικάζουν εδώ και πολύ καιρό πως το στρες αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα. Παρόλα αυτά, δεν υπάρχει εξήγηση για ποιον λόγο η σχέση αυτή δεν παρατηρήθηκε στις γυναίκες.

Ευρωπαίοι και Βρετανοί ερευνητές που εργάστηκαν πάνω στο κοινό αυτό εγχείρημα ανέλυσαν δεδομένα από περίπου 16.000 συμμετέχοντες, σε διάστημα 15 ετών, και τα διασταύρωσαν με αρχεία σχετικά για θανάτους.

Όπως διαπιστώθηκε, από 7.139 άνδρες που ελέγχθηκαν στο πλαίσιο της έρευνας, 126 είχαν GΑD. Μέσα στην περίοδο των 15 ετών, διαπίστωσαν ότι οι άνδρες με GAD είχαν διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο από αυτούς που δεν υπέφεραν από άγχος.

Ωστόσο, αυτός ο συσχετισμός δεν διαπιστώθηκε στις 214 γυναίκες που είχαν GAD.

πηγή : huffingtonpost.gr

About Kostas Athanasoulis