Home / Διεθνή / ΟΗΕ: Την Παρασκευή αρχίζουν οι ειρηνευτικές συνομιλίες για το Συριακό

ΟΗΕ: Την Παρασκευή αρχίζουν οι ειρηνευτικές συνομιλίες για το Συριακό

Γενεύη, Ελβετία

Οι ειρηνευτικές συνομιλίες για τον τερματισμό του συριακού εμφυλίου αναμένεται να αρχίσουν την Παρασκευή και θα διαρκέσουν έξι μήνες ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα.

Ωστόσο οι συζητήσεις για τους συμμετέχοντες βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη, και ο ίδιος ελπίζει ότι οι προσκλήσεις θα μπορέσουν να αποσταλούν την Τρίτη.

Ο Στάφαν ντε Μιστούρα ανέφερε ότι στο επίκεντρο των συνομιλιών θα είναι ευρεία εκεχειρία, η δράση εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και η αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Συρία είπε ακόμη πως αναμένει να υπάρξουν «συνομιλίες εκ του σύνεγγυς» ανάμεσα στις δύο πλευρές που θα διαρκέσουν έξι μήνες και θα καλύψουν επίσης θέματα όπως η διακυβέρνηση, η αναθεώρηση του Συντάγματος της χώρας και οι μελλοντικές εκλογές.

Ο Ντε Μιστούρα εκτίμησε ότι η πρώτη φάση των διαπραγματεύσεων θα διαρκέσει δύο-τρεις εβδομάδες και προσέθεσε πως σκοπεύει να είναι όσο πιο ευέλικτες είναι δυνατόν. Επισήμανε πως περιμένει αρκετές εντάσεις και αποχωρήσεις κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, επέμεινε ωστόσο ότι πρέπει οι διαπραγματεύσεις να αποκτήσουν ορμή και να τη διατηρήσουν.

Την ίδια ώρα από τη Μόσχα ο Βλαντιμίρ Πούτιν επαναλάμβανε ότι η Ρωσία δεν έχει καμία πρόθεση να επέμβει στις εσωτερικές υποθέσεις της Συρίας και να αναμειχθεί στην πολιτική κατάσταση και ο βασικός της στόχος είναι να βοηθήσει την νόμιμη ηγεσία της χώρας να αφανίσει τους «τρομοκράτες».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό/Sputnik

About admin