Home / Ειδήσεις / Ν. Παππάς: Η έκτακτη Σύνοδος δείχνει πως ήρθε η ώρα της πολιτικής λύσης

Ν. Παππάς: Η έκτακτη Σύνοδος δείχνει πως ήρθε η ώρα της πολιτικής λύσης

Η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της Δευτέρας είναι θετική εξέλιξη και «δείχνει πως ήρθε η ώρα της πολιτικής λύσης», τονίζει σε συνέντευξή του στο «Έθνος της Κυριακής», ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς. Σε αυτό το πλαίσιο, εκφράζει την πεποίθηση ότι «θα πετύχουμε συμφωνία με σεβασμό στους κανόνες, τη δημοκρατία και την κοινωνική συνοχή».

Η Ελλάδα αναζητά, διεκδικεί και θα πετύχει λύση που θα τής επιτρέψει να επιστρέψει στην ανάπτυξη εντός του ευρώ χωρίς την επανάληψη των λαθών του παρελθόντος, κατέστησε σαφές ο κ. Παππάς και σημειώνει ότι όσοι ποντάρουν στην καταστροφή θα διαψευστούν ακόμη μία φορά.

«Εμείς δεν ζητάμε απλώς συμφωνία, ζητάμε λύση. Για να υπάρξει συμφωνία, αυτή θα πρέπει να είναι επωφελής για τον λαό» ξεκαθαρίζει ο υπουργός Επικρατείας και σημειώνει ότι η συμφωνία πρέπει να έχει τέτοια χαρακτηριστικά και διάρκεια που να δημιουργεί εμπιστοσύνη. Δεν μπορεί να αφορά μικρό διάστημα και δεν πρέπει να παρατείνει την αβεβαιότητα, προσθέτει.

Ερωτηθείς αν έχουν μείνει «κόκκινες γραμμές» και ποιες είναι, ο κ. Παππάς απάντησε: «Οι “κόκκινες γραμμές” της κυβέρνησης είναι αυτές που έχουν αποκλείσει την προσπάθεια από θεσμικούς και μη παράγοντες, εκτός και εντός Ελλάδας, να διολισθήσουμε σε μια ειδεχθή για την κοινωνική πλειοψηφία συμφωνία. Η επαναφορά των εργασιακών δικαιωμάτων η μη περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, η αποδέσμευσή μας από την καταστροφική πολιτική λιτότητας, μια ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του προβλήματος του χρέους ήταν και παραμένουν οι κόκκινες γραμμές μας».

Αναφερόμενος ειδικότερα στο ελληνικό σχέδιο για το χρέος, εξηγεί ότι αποσκοπεί στην εξόφληση των ελληνικών ομολόγων τα οποία διακατέχει η ΕΚΤ με αναχρηματοδότηση από τον ΜΧΣ, είτε μέσω εξαγοράς στο ύψος της πραγματικής αξίας είτε μέσω της επιστροφής στην Ελλάδα των κερδών και συμμετοχή στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Παππά, περιλαμβάνει τον σχεδιασμό ως προς την αναδιάρθρωση του χρέους προς το ΔΝΤ, καθώς και χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσω ενός αναπτυξιακού προγράμματος για το διάστημα 2016-2021.

Παράλληλα, εξέφρασε την άποψη ότι το ΔΝΤ δεν θα έπρεπε να είναι στην Ευρώπη και επισήμανε ότι «μακάρι να βρούμε λύση που δεν θα το περιέχει».

πηγή απε μπε

About m bonsu