Home / Ειδήσεις / Ν. Κοτζιάς: Το δημοψήφισμα δεν αφορά καθόλου το παραμύθι του Grexit

Ν. Κοτζιάς: Το δημοψήφισμα δεν αφορά καθόλου το παραμύθι του Grexit

«Για μένα δεν υπάρχει ούτε έξοδος από το ευρώ, ούτε υποταγή – υπάρχει η Ευρώπη ως πεδίο μάχης, όπου χρησιμοποιώ όλα τα εργαλεία που μου επιτρέπουν οι θεσμοί και οι συνθήκες της Ε.Ε.» τονίζει σε τηλεοπτική συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Σχετικά με το δημοψήφισμα, ο κ. Κοτζιάς αναφέρει πως είναι δημοκρατικό δικαίωμα του λαού να εκφράσει την άποψή του και δεν αφορά καθόλου «το παραμύθι του Grexit», επισημαίνοντας ότι θα πρέπει «να πάψουν να δραματοποιούν ένα πάρα πολύ φυσιολογικό γεγονός, την έκφραση της δημοκρατικής έκφρασης του λαού σε ένα καυτό για εμάς ζήτημα».

«Ήμασταν λίγο απρόβλεπτοι. Δηλαδή περίμεναν να τα είχαμε παραδώσει όλα και γι αυτό στεναχωριούνται;» αναρωτιέται.

Ο κ. Κοτζιάς παρατηρεί πως μόνον στην Ελλάδα θεωρείται «αμαρτωλό» το δημοψήφισμα – και αυτό εξ αιτίας «εγχώριων δυνάμεων» που προσπαθούν να βάλουν πλαστά διλήμματα στο λαό, γιατί ντρέπονται για το περιεχόμενο της συμφωνίας που πρότειναν οι θεσμοί και δεν επιθυμούν να το υπερασπιστούν.

Η Ελλάδα είναι μία χώρα που έχει ίδια δικαιώματα με κάθε άλλη, συνεχίζει ο κ. Κοτζιάς, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «αν χώρες όπως η Γαλλία έχουν βάλει βέτο για το πού θα είναι το οικόπεδο του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, το δικαιούμαστε κι εμείς για την υπεράσπιση θεμελιακών εθνικών μας συμφερόντων».

Τέλος, σε απάντηση προς τις δηλώσεις της κας Μέρκελ περί έλλειψης διάθεσης συμβιβασμού της ελληνικής κυβέρνησης, ο κ. Κοτζιάς εκτιμά πως η καγκελάριος «ενδιαφέρεται πιο πολύ σε ποιόν θα χρεωθεί το όποιο πρόβλημα προκύψει παρά για την πραγματική λύση των προβλημάτων».

πηγή απε μπε

About m bonsu