Home / Ελλάδα / Ν. Κοτζιάς: Η αποχή της Ελλάδας στο ψήφισμα του ΟΗΕ για το χρέος «υπερβαίνει τις αρμοδιότητες υπηρεσιακής κυβέρνησης»

Ν. Κοτζιάς: Η αποχή της Ελλάδας στο ψήφισμα του ΟΗΕ για το χρέος «υπερβαίνει τις αρμοδιότητες υπηρεσιακής κυβέρνησης»

Την δυσαρέσκειά του για την αποχή της Ελλάδας από το κρίσιμο ψήφισμα του ΟΗΕ για την αναδιάρθρωση των κρατικών χρεών, εξέφρασε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, τονίζοντας ότι η υπηρεσιακή κυβέρνηση υπερέβη κατά πολύ τις αρμοδιότητές της.

«H υπηρεσιακή κυβέρνηση», δήλωσε ο κ. Κοτζιάς, «οφείλει να υπηρετεί τη χώρα προς τις εκλογές και όχι να αλλάζει την πολιτική της προηγούμενης και εκλεγμένης κυβέρνησης».

Ο κ. Κοτζιάς εξήγησε ότι «βάση οδηγιών του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα το υπουργείο Εξωτερικών, μόλις ανέλαβε τον Ιανουάριο η Κυβέρνηση Σωτηρίας, έδωσε σαφείς οδηγίες στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία μας στον ΟΗΕ, όπως συμμετάσχει ενεργά στην ομάδα του ΟΗΕ για το χρέος με την προοπτική υπερψήφισης του ψηφίσματος που ετοίμαζε η ομάδα».

Ο πρώην υπουργός υπογραμμίζει την ύπαρξη πληθώρας οδηγιών και τηλεγραφημάτων που πιστοποιούν τις οδηγίες του ΥΠΕΞ για αυτή τη συμμετοχή και την προετοιμασία στήριξης από πλευράς Ελλάδας του ψηφίσματος, και τονίζει ότι «η θέση αυτή προωθήθηκε σθεναρά επί 7 μήνες παρά τις πιέσεις που δεχόταν η χώρα από ισχυρούς εταίρους». Παράλληλα επισημαίνει ότι «η αλλαγή της πολιτικής σήμερα από το υπουργείο Εξωτερικών, υπό την προτροπή του υπηρεσιακού υπουργού Οικονομικών, υπερβαίνει κατά πολύ τις αρμοδιότητες υπηρεσιακής κυβέρνησης, η οποία το ελάχιστο που όφειλε να κάνει ήταν να διαβουλευτεί προηγούμενα με τον εκλεγμένο πρωθυπουργό της χώρας Α.Τσίπρα».

 

πηγή:http://www.amna.gr/article/88021/N.-Kotzias:-I-apochi-tis-Elladas-sto-psifisma-tou-OIE-gia-to-chreos-%C2%ABuperbainei-tis-armodiotites-upiresiakis-kubernisis%C2%BB

About basilis progressive