Home / Ειδήσεις / Ντεμιρτάς: Η κυβέρνηση απέρριψε την επανέναρξη διαλόγου με το PKK

Ντεμιρτάς: Η κυβέρνηση απέρριψε την επανέναρξη διαλόγου με το PKK

Πριν μερικούς μήνες

Κωνσταντινούπολη, Τουρκία
Το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) ήθελε να επαναληφθούν οι συνομιλίες με την κυβέρνηση της Τουρκίας πριν μερικούς μήνες, αλλά αυτό απορρίφθηκε από την Άγκυρα, δήλωσε την Τετάρτη ο συμπρόεδρος του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) Σελαχατίν Ντεμιρτάς.

«Πριν από λίγους μήνες, βρισκόμασταν σε επαφή με το Καντίλ (σ.σ. εννοείται το PKK: η ορεινή αυτή περιοχή, κοντά στα σύνορα Ιράν-Ιράκ, αποτελεί επί δεκαετίες ορμητήριο των ανταρτών και άτυπη έδρα της διοίκησης τους) στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να υπάρξει επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

»Η κυβέρνηση γνώριζε για ποιο πράγμα εργαζόμασταν, αλλά το απέρριψε», δήλωσε ο Ντεμιρτάς κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε την Τετάρτη στην Κωνσταντινούπολη.

Η μονομερής κατάπαυση του πυρός που είχε κηρύξει το PKK κατέρρευσε τον περασμένο Ιούλιο έπειτα από δυόμισι χρόνια. Ακολούθησαν οι πιο σφοδρές μάχες στη νοτιοανατολική Τουρκία, όπου η πλειονότητα του πληθυσμού ανήκει στην κουρδική μειονότητα, μετά την περίοδο που ο πόλεμος βρισκόταν στο αποκορύφωμά του, τη δεκαετία του 1990.

Εν τω μεταξύ, το τηλεοπτικό δίκτυο CNN Türk μετέδωσε επικαλούμενο τις Ένοπλες Δυνάμεις ότι μαχητικά της τουρκικής αεροπορίας έπληξαν την Τετάρτη θέσεις του PKK στο βόρειο Ιράκ, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters

About Kostas Athanasoulis