Home / Ειδήσεις / Ντάισελμπλουμ: Αναμένουμε εναλλακτικές από την Ελλάδα εντός λίγων ημερών

Ντάισελμπλουμ: Αναμένουμε εναλλακτικές από την Ελλάδα εντός λίγων ημερών

«Εντός λίγων ημερών» αναμένουμε από την ελληνική κυβέρνηση να παρουσιάσει εναλλακτικές στην πρόταση των δανειστών, είπε την Πέμπτη ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, όπως αναφέρει το Reuters.

Μία ημέρα μετά τη τριμερή συνάντηση στις Βρυξέλλες, στην οποία συμμετείχε, παραδέχεται ότι το χάσμα μεταξύ Ελλάδας-πιστωτών μειώθηκε μετά τις συζητήσεις αυτής της εβδομάδας, ωστόσο οι διαφορές παραμένουν «αρκετά μεγάλες ακόμα».

Η συζήτηση που ξεκίνησε το βράδυ της Πέμπτης στις Βρυξέλλες μεταξύ του έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και ολοκληρώθηκε μετά τα μεσάνυχτα ήταν «επιτυχής ως προς τον περιορισμό των θεμάτων που παραμένουν σε εκκρεμότητα» είπε ο Ντάισελμπλουμ σήμερα, Πέμπτη, στο περιθώριο διάσκεψης στο Άμστερνταμ. Ωστόσο, έσπευσε να προσθέσει «οι διαφορές παραμένουν αρκετά μεγάλες».

Προειδοποίησε δε ότι εάν η Αθήνα απορρίψει πολλές από τις μεταρρυθμίσεις που προτείνουν οι δανειστές, θα είναι αδύνατο να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό της και κατ’ επέκταση θα ρισκάρει το να μην κλείσει η συμφωνία.

Επισημαίνοντας ότι μια συμφωνία πρέπει να έχει νόημα σε οικονομικούς όρους και να είναι βιώσιμη δημοσιονομικά, ο Ντάισελμπλουμ είπε για την χθεσινή συνάντηση ότι «αυτό το αναγνωρίζουν. Έτσι ήταν μια ρεαλιστική συνάντηση».

Επιβεβαιώνοντας ότι το καυτό θέμα του Ασφαλιστικού βρίσκεται στο τραπέζι, ο Ντάισελμπλουμ είπε «Δεν νομίζω ότι κανείς εξαιρεί τις μεταρρυθμίσεις στο Ασφαλιστικό, το ερώτημα αφορά περισσότερο το πώς θα τις κάνουμε».

Το Reuters υπενθυμίζει στο σημείο αυτό τις οργισμένες αντιδράσεις που προκάλεσαν από κυβερνητικά και κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, οι προτάσεις των δανειστών για το Ασφαλιστικό και τις αυξήσεις φόρων, όπως αυτές παρουσιάστηκαν στον Αλέξη Τσίπρα στη συνάντησή του με τον Γιούνκερ και τον Ντάισελμπλουμ.

Σύμφωνα με τον Ντάισελμπλουμ, δεν είναι πιθανό να συμφωνηθεί αύριο, Παρασκευή, μια λύση για τα δημοσιονομικά της Ελλάδας.

Οι Έλληνες θα εξετάσουν τις προτάσεις μας πιο προσεκτικά, και ίσως επανέλθουν με εναλλακτικές προτάσεις, είπε ο Ντάισελμπλουμ, προσθέτοντας ότι τα εμπλεκόμενα μέρη θα συναντηθούν ξανά «σε λίγες ημέρες». «Αυτό θα μπορούσε να είναι και αύριο. Δε ξέρω ακόμη» συμπλήρωσε, και κατέληξε σημειώνοντας πως πάντως «δεν υπάρχει λόγος να καθόμαστε μαζί σε ένα δωμάτιο, χωρίς να έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος».

 

πηγή:http://news.in.gr/economy/article/?aid=1500002397#ref=latestarticles

About basilis progressive