Home / Προτεινόμενα / Νέες κινητοποιήσεις προγραμματίζουν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία

Νέες κινητοποιήσεις προγραμματίζουν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία

Συγκεντρώσεις και στάση εργασίας

Αθήνα
Νέο κύκλο κινητοποιήσεων προαναγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία, (ΠΟΕΔΗΝ), ζητώντας την επίλυση οικονομικών και θεσμικών αιτημάτων του κλάδου. Συγκεκριμένα, πρόγραμμα περιλαμβάνει συγκεντρώσεις 12.00-3.00 μ.μ., την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου, πανελλαδική σύσκεψη Διοικητικών Συμβουλίων Σωματείων, την Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου και την επομένη παναττική στάση εργασίας 11.00 π.μ.-3.00 μ.μ. και πορεία στο υπουργείο Οικονομικών.

Οι εργαζόμενοι, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ, μέσω των κινητοποιήσεων τους διεκδικούν επίλυση μισθολογικών ζητημάτων, απόσυρσης του νομοσχεδίου και την ένταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.

Η ΠΟΕΔΗΝ κάνει λόγο για «υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση» του ΕΣΥ, το οποίο όπως αναφέρει «βρίσκεται σε οριακό σημείο λειτουργίας», ενώ «οι πολίτες καλούνται να βάζουν το χέρι όλο και πιο βαθιά στην τσέπη, με έμμεσα ή άμεσα χαράτσια, για την αγορά των υπηρεσιών».

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, «τα Ταμεία των Νοσοκομείων είναι άδεια. Αδυνατούν να προμηθευτούν υλικά και φάρμακα», αφού «οφείλουν στους προμηθευτές πάνω από 2 δισ. ευρώ, και «ταυτόχρονα εφέτος επιβαρύνονται με το κόστος χορήγησης των ακριβών φαρμάκων, που πέρυσι χορηγούσε ο ΕΟΠΥΥ».

Τέλος, η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει ότι μία στις τρεις είναι κενές οι οργανικές θέσεις, με το σύνολο να αγγίζει τις 30.000, οι αποχωρήσεις των υγειονομικών τα έξι τελευταία έτη φτάνουν τις 20.000 και δεν έχει προσληφθεί ούτε ένας. Με αποτέλεσμα να υπάρχει «μία νοσηλεύτρια τη βάρδια σε κάθε κλινική των 40 ασθενών».

 

About admin