Home / Ειδήσεις / Νέα πρόταση δημοσιονομικού χαρακτήρα παρουσιάζει η Αθήνα στους θεσμούς

Νέα πρόταση δημοσιονομικού χαρακτήρα παρουσιάζει η Αθήνα στους θεσμούς

Στις Βρυξέλλες βρίσκεται το Σάββατο ελληνική αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τους Γ.Δραγασάκη, Ν.Παππά, Ευκλ.Τσακαλώτο και Γ.Χουλιαράκη προκειμένου να παρουσιάσει νέα πρόταση δημοσιονομικού χαρακτήρα.

Η εκτίμηση της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι βρισκόμαστε περισσότερο από άλλοτε κοντά σε συμφωνία, λένε οι ίδιες πηγές, αφού η διαφορά στα πρωτογενή πλεονάσματα είναι μόνο της τάξης του 0,25%.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και οι δύο υπουργοί θα συναντηθούν με εξουσιοδοτημένους εκπροσώπους του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αναφέρουν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο κοινοτικές πηγές.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως όλες οι συνομιλίες μπορούν να συμβάλουν στη επίτευξη λύσης, ειδικά αν είναι στη σωστή κατεύθυνση.

Ωστόσο τονίζουν πως η όποια συμφωνία πρέπει να γίνει και με τους τρεις θεσμούς και μετά να εγκριθεί από τους δανειστές, στους οποίους δεν συμπεριλαμβάνεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Εξάλλου, άλλες κοινοτικές πηγές δεν απέκλειαν να είναι παρών στη συνάντηση εκπρόσωπος και της ΕΚΤ, επισημαίνοντας ωστόσο πως η συνάντηση δεν έχει διαπραγματευτικό χαρακτήρα.

Ορισμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι από πλευράς ΔΝΤ ενδέχεται να βρίσκεται ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τομέα Πολ Τόμσεν.

Σε ό,τι αφορά την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού ανέφεραν ότι οι παρεμβάσεις θα είναι δημοσιονομικού και διοικητικού χαρακτήρα.

Τόνισαν ότι η Ελλάδα εμμένει στις προτάσεις της για το χρέος, όπως και για το ΕΚΑΣ και την ρήτρα μηδενικού ελλείμματος.

Ειδικά για το χρέος, στόχος της κυβέρνησης είναι να πάρει μια σαφή και χρονικά καθορισμένη δέσμευση για το πώς θα διευθετηθεί. Σε καμία περίπτωση όμως η ελληνική πλευρά δεν θέλει η απόφαση αυτή να μοιάζει με εκείνη του Νοεμβρίου του 2012, η οποία δεν έχει εφαρμοστεί μέχρι και σήμερα.

Σε ό,τι αφορά τον ΦΠΑ, η κυβέρνηση παραμένει σταθερή στην θέση της για τα ποσοστά 6% και 23%, ενώ ζητούμενο παραμένει ο καθορισμός του ποσοστού της μεσαίας κλίμακας.

Η Αθήνα θεωρεί επίσης σημαντικές τις ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβεί ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης ο οποίος θα πρέπει να αναλάβει το βάρος της ανταλλαγής ομολόγων της ΕΚΤ.

Πηγή:http://news.in.gr/greece/article/?aid=1500004581#ref=latestarticles

About Panos Dreamer