Home / Οικονομία / Νέα μορφή επιχείρησης σύμφωνα με την ΕΕ

Νέα μορφή επιχείρησης σύμφωνα με την ΕΕ

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε ο βελγικός οικονομικός Τύπος, η νέα βελγική νομοθεσία ενέταξε την κατάταξη και τις λογιστικές υποχρεώσεις των εταιρειών, κατ’ εφαρμογή σχετικής κοινοτικής οδηγίας, η οποία καθιερώνει μία νέα μορφή επιχείρησης στο βελγικό εμπορικό δίκαιο, την” μικροεπιχείρηση”.
Η νομοθεσία διακρίνει μεταξύ τριών κατηγοριών επιχειρήσεων, συγκεκριμένα των
μικροεπιχειρήσεων, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των μεσαίου και μεγάλου μεγέθους επιχειρήσεων, λαμβάνοντας υπόψη τα κριτήρια του αριθμού απασχολουμένων, του κύκλου εργασιών και του ύψους του ισολογισμού. Πιο αναλυτικά, ως μικροεπιχειρήσεις θεωρούνται εκείνες που απασχολούν το πολύ 10 εργαζόμενους, πραγματοποιούν κύκλο εργασιών έως 700 χιλιάδες € και ο ισολογισμός τους δεν ξεπερνά τα 350 χιλιάδες €. Ως μικρομεσαίες επιχειρήσεις θεωρούνται αυτές που απασχολούν έως 50 εργαζόμενους, ενώ ο κύκλος εργασιών τους δεν υπερβαίνει τα 9 εκατ. € και το ύψος του ισολογισμού τους δεν ξεπερνά τα 4,5 εκατ. €.
Οι επιχειρήσεις που υπερβαίνουν τα ανωτέρω κατώφλια όσον αφορά τα επιμέρους προαναφερθέντα κριτήρια, θεωρούνται μεσαίου και μεγάλου μεγέθους. Ωστόσο, η νέα νομοθεσία εισάγει περαιτέρω διάκριση για τις μεσαίου και μεγάλου μεγέθους επιχειρήσεις που ενσωματώνουν στα οικονομικά τους στοιχεία και τις θυγατρικές τους εταιρείες, διαχωρίζοντας τους μικρούς από τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Οι μεν πρώτοι απασχολούν έως το πολύ 250 εργαζόμενους, διαθέτουν κύκλο εργασιών έως 34 εκατ. € και ύψος ισολογισμού έως 17εκατ. €, οι δε δεύτεροι υπερβαίνουν τα ανωτέρω θεσπισθέντα κατώφλια.
Η νέα νομοθεσία καθιερώνει διαφορετικές φορολογικές υποχρεώσεις για τους μικρούς, από ότι για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

Ο πρόεδρος κ. Βασίλης Κορκίδης ενημέρωσε σχετικά ότι η ΕΣΕΕ θα πάρει τη πρωτοβουλία να εντάξει στις νέες προτάσεις που θα καταθέσει για το νέο αναπτυξιακό νόμο, την ενσωμάτωση του κοινοτικού δικαίου στο ελληνικό εταιρικό δίκαιο και τη καθιέρωση της κατηγορίας της “μικροεπιχείρησης” στην εθνική μας νομοθεσία εντός του 2016

Πηγή: http://www.skai.gr/news/business/article/305195/nea-morfi-epiheirisis-sumfona-me-tin-ee/#ixzz3yGDtPosg
Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook

About totritomati