Home / Προτεινόμενα / Νέα μελέτη υποδεικνύει ότι ο HIV γίνεται ανθεκτικός στo αντιρετροϊκό φάρμακο

Νέα μελέτη υποδεικνύει ότι ο HIV γίνεται ανθεκτικός στo αντιρετροϊκό φάρμακο

Εξαιρετικά ανησυχητικά αποτελέσματα σε σχέση με τον ιό HIV προέκυψαν από νεά έρευνα που έγινε και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό The Lancet Infectious Diseases

Τα νέα στοιχεία δείχνουν ότι ο ιός HIV αποκτά ανθεκτικότητα στο αντιρετροϊκό φάρμακο tenofovir το οποίο χρησιμοποιείται συνήθως για την πρόληψη και την καταπολέμησή του.

Τα αποτελέσματα της μελέτης που καλύπτει την περίοδο 1998-2015, έδειξαν ότι ο HIV αποδείχθηκε ανθεκτικός στο 60% των περιπτώσεων με τις οποίες ήρθε αντιμέτωπος στις αφρικανικές χώρες.

Το έργο, το οποίο χρειάστηκαν τέσσερα χρόνια για να ολοκληρωθεί, ξεκίνησε το 2012 και συνέκρινε τους ασθενείς με HIV στην Αφρική με αυτούς στην Ευρώπη.

Μοιράζοντας το μέγεθος του δείγματος χονδρικά σε δύο ομάδες, η μελέτη διαπίστωσε ότι στην Αφρική το 60% των ασθενών ήταν ανθεκτικοί στην τενοφοβίρη, ενώ στην Ευρώπη το αντίστοιχο ποσοστό ήταν μόλις 20%.

Η νέα δημοσίευση εξηγεί ότι τα διαφορετικά ποσοστά που σημειώθηκαν σε Ευρώπη και Αφρική πιθανότατα σχετίζονται με την κακή χορήγηση του φαρμάκου.

Προς το παρόν διεξάγονται περαιτέρω μελέτες και παρακολουθείται η οποιαδήποτε εξέλιξη σε σχέση με τη νόσο και δεν έχουν βγει συγκεκριμένα συμπεράσματα αλλά σίγουρα επισημαίνεται ότι υπάρχει η πιθανότητα τα ανθεκτικά στελέχη του ιού να μεταδοθούν από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Πηγή: http://www.skai.gr/news/health/article/305587/nea-meleti-upodeiknuei-oti-o-hiv-ginetai-anthektikos-stin-adiretroiko-farmako-/#ixzz3ydL1uY6b
Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook

About totritomati