Home / Ειδήσεις / Νέα αντιπρόταση ετοιμάζει η Αθήνα εν όψει της Συνόδου

Νέα αντιπρόταση ετοιμάζει η Αθήνα εν όψει της Συνόδου

Νέα πρόταση ετοιμάζει η κυβέρνηση για το Eurogroup της Δευτέρας και την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής που ακολουθεί επιδιώκοντας συμβιβασμό με τους δανειστές, υπό την απειλή του τελεσιγράφου ότι αν δεν επιτευχθεί συμφωνία, η Ελλάδα θα οδηγηθεί σε χρεοκοπία.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το ποσό που χωρίζει αυτή τη στιγμή τις δύο πλευρές ανέρχεται στα 900 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μετέδωσε το Mega, μεταξύ άλλων στην ελληνική πρόταση, που σχεδιάζεται και ενδεχομένως να αλλάξει τις επόμενες ώρες καθώς αναμένονται συζητήσεις με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, περιλαμβάνονται επιπλέον φορολογικά μέτρα για να καλυφθεί η διαφορά που χωρίζει τις δύο πλευρές σχετικά με τα έσοδα του ΦΠΑ.

Σε ό,τι αφορά τον ΦΠΑ, η πρόταση προβλέπει τρεις κατηγορίες συντελεστών με τη ΔΕΗ στο 13%, ενώ δίνεται μάχη να παραμείνει και η εστίαση στο 13%.

Σημείο στο οποίο ενδέχεται η ελληνική πλευρά να υποχωρήσει είναι οι πρόωρες συντάξεις, με την Αθήνα να προτείνει την κατάργησή τους από 1/1/2016 και σε βάθος τριετίας με σκοπό να αποδώσουν περίπου 200 εκατ. ετησίως, οι δανειστές ωστόσο απαιτούν την άμεση κατάργησή τους.

Στις προτάσεις περιλαμβάνονται ακόμη η περαιτέρω απελευθέρωση των αγορών με άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, ενώ η ελληνική πλευρά εξετάζει και επιπλέον φορολόγηση στις επιχειρήσεις χωρίς να είναι γνωστός ο συντελεστής, αλλά και περαιτέρω μείωση των αμυντικών δαπανών.

Κομβικό σημείο για την ελληνική πλευρά είναι η χρηματοδότηση και η ρύθμιση του χρέους, για την οποία επιδιώκεται σαφής αναφορά. Όλες αυτές οι προτάσεις θα τεθούν σε γνώση του κ. Γιούνκερ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα και υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, βρίσκεται ήδη στις Βρυξέλλες, ενώ στην βελγική πρωτεύουσα είναι πιθανό να μεταβεί αύριο (Κυριακή) το απόγευμα και ο πρωθυπουργός.

Πηγή:http://news.in.gr/economy/article/?aid=1500006417#ref=latestarticles

About Panos Dreamer