Home / Ειδήσεις / Μπούμερανγκ για την κυβέρνηση ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες

Μπούμερανγκ για την κυβέρνηση ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες

Καλούνται για απαντήσεις στη Βουλή Παππάς και καναλάρχες

Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση για το τρίγωνο κυβέρνηση-Καλογρίτσας-Τράπεζα Αττικής – Η εξεταστική ζητά το πόρισμα της ΤτΕ για τις δανειοδοτήσεις την Attica Bank – ΝΔ: «Ηθικά και πολιτικά διάτρητος» ο διαγωνισμός

Σε μπούμερανγκ εξελίσσεται για την κυβέρνηση η αναμόρφωση του τηλεοπτικού τοπίου, μέσω του πολύκροτου διαγωνισμού, στην οποία είχε επενδύσει την πολιτική της για την αντιμετώπιση της διαπλοκής.

Η κυβέρνηση κέρδισε τον πρώτο γύρο μέχρι την ανακήρυξη των αποτελεσμάτων και τα 246 εκατομμύρια ευρώ, από εκεί και μετά όμως άρχισε η αντίστροφη μέτρηση. Οι αποκαλύψεις γύρω από τις ατασθαλίες που συνόδευσαν την συμμετοχή του ενός εκ των νέων καναλαρχών του Χρήστου Καλογρίτσα, η σχέση του με την κυβέρνηση και η χρηματοδότησή του από την Τράπεζα Αττικής, απονομιμοποιούν την όλη διαδικασία για τις τηλεοπτικές άδειεςενώ καθιστούν το αποτέλεσμα περισσότερο ευάλωτο και ενώ εκκρεμεί η εκδίκαση των προσφυγών ακυρότητας του διαγωνισμού ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας στο τέλος Σεπτεμβρίου.

Όσον αφορά τον Χρήστο Καλογρίτσα ήδη πολιτικοί και νομικοί εκτιμούν ότι τελικώς δεν θα πάρει την άδεια. Οι εξελίξεις αυτές είναι που ώθησαν τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να δηλώσει ότι «όποιος προσωρινός υπερθεματιστής δεν δικαιολογήσει το πόθεν έσχες, θα εκπέσει». Παράλληλα προκαλούν κραδασμούς στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα στελέχη και βουλευτές να παίρνουν αποστάσεις από την διαδικασία που ακολουθήθηκε. Είναι ενδεικτικό ότι ο  υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής δήλωσε ότι «θα αποδωθούν πολιτικές και ποινικές ευθύνες», έστω και αν μετά έσπευσε να εκδώσει διευκρινιστική ανακοίνωση. Το εάν όμως η άδεια, που δεν θα πάρει ο κ. Καλογρίτσας, δοθεί στον πρώτο επιλαχόντα, ή κυρηχθεί άκυρος συνολικά ο διαγωνισμός, αυτό είναι ακόμη ανοικτό. Στην δεύτερη περίπτωση, που για οποιοδήποτε λόγο καταπέσει ο διαγωνισμός, θα είναι σαφής και σημαντική πολιτική ήττα για την κυβέρνηση.

Στο πλαίσιο αυτό η ΝΔ ανέβασε χθες περισσότερο του τόνους, μετά την άρνηση της κυβερνητικής πλειοψηφίας να καλέσει τους υπερθεματιστές και τους κ.κ. Παππά και Κρέτσο στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας στην Βουλή προκειμένου να ελεγχθούν τα πόθεν έσχες τους και εάν τηρήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία ελέγχου τους πριν από την ανακήρυξη των νικητών του διαγωνισμού. Αυτή καθεαυτή η άρνηση της κυβερνητικής πλειοψηφίας δείχνει ενοχή και φόβο. Τελικώς η διαδικασία θα πραγματοποιηθεί με το αίτημα των δύο πέμπτων της Επιτροπής, όπως ζήτησε η αντιπολίτευση.

Ηθικά και πολιτικά διάτρητος ο διαγωνισμός

Η αξιωματική αντιπολίτευση σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου χθες κατήγγειλε ότι όλος ο διαγωνισμός είναι στον αέρα, είναι αδιαφανής και έωλος, υπήρξαν παρανομίες και παρατυπίες και ως εκ τούτου ηθικά, πολιτικά, νομικά διάτρητος. Η ΝΔ ζητά να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση της δημοπρασίας για τις τηλεοπτικές άδειες και να απαντηθούν τα ερωτήματα που υπάρχουν γύρω από το πόθεν έσχες των υπερθεματιστών. Όπως ανέφερε ο  συντονιστής Δημόσιας Τάξης, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών της ΝΔ στην συνέντευξη, Μάκης Βορίδης, «σήμερα είναι μια ιστορική ημέρα, ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αποχαιρετήσει οριστικά το ηθικό πλεονέκτημα. Αυτό που υπήρξε η ναυαρχίδα της κυβέρνησης για την διαφάνεια και τη δημοκρατία, ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες, η κυβερνητική πλειοψηφία δεν θέλει να συζητηθεί».

Ο κ. Βορίδης προέβλεψε ότι καθώς υπάρχουν παρατυπίες και ενδεχομένως παρανομίες, αναμένεται να δοθεί συνέχεια στην Δικαιοσύνη. «Δείτε τι γίνεται: Τράπεζα Αττικής, Σπίρτζης, Καραμπάτσος, κυβέρνηση, Καλογρίτσας, πενταμελής επιτροπή του διαγωνισμού. Όλα αυτά φαίνεται να σχετίζονται μεταξύ τους» ανέφερε.

Η κυβέρνηση απάντησε με ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι «η προσπάθεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης και των “λυτών και δεμένων” να μην εφαρμοστούν οι νόμοι και να πλήξουν το ηθικό πλεονέκτημα της κυβέρνησης, πέφτει στο κενό. Το καθεστώς της ανομίας των 27 χρόνων στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, έκλεισε οριστικά και αμετάκλητα.

Στο ενδεχόμενο των αρνητικών εξελίξεων, εφόσον ακυρωθεί συνολικά ο διαγωνισμός, η ΝΔ εκτιμά ότι είναι ανοικτό ακόμη και το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών, λόγω του πολιτικού κόστους και της αντίστοιχης αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης.

Συνεχίζεται ο πόλεμος κυβέρνησης-καναλιών

Οι ημέρες που απομένουν μέχρι τα λήξει το τρίμηνο που προβλέπεται για να εκπέμψουν να νέα κανάλια να είναι πυκνές σε εξελίξεις. Η κυβέρνηση ήδη βρίσκεται αντιμέτωπη με τα δυο εν ενεργεία κανάλια το Star και τον Alpha, που δεν πήραν άδεια στον διαγωνισμό αλλά και με το σύνολο των εργαζομένων στα Μέσα Ενημέρωσης που βλέπουν να αυξάνεται σημαντικά η ανεργία στον κλάδο. Το αποτέλεσμα από την αλλαγή στάσης δύο καναλιών που μέχρι τώρα ήταν από ουδέτερα έως φιλικά στην κυβέρνηση γίνονται αισθητά με την υπόθεση Καλογρίτσα και την δανειοδότησή του από την Attika ΒanK.

Στην περίπτωση που καταπέσει λόγω των προβλημάτων στο πόθεν έσχες ο κ. Καλογρίτσας εάν η άδεια πάει στον πρώτο επιλαχόντα, τότε μπαίνει στο παιχνίδι ο κ. Ιβάν Σαββίδης που επίσης θεωρείαι φιλικός προς την κυβέρνηση. Οι ιδιοκτήτες όμως των δύο άλλων καναλιών θα επιμείνουν μέχρι το τέλος και θα εξαντλήσουν όπως έχουν προειδοποιήσει όλες τις δυνατότητες που τους δίνει ο νόμος.

Είναι χαρακτηριστική η χθεσινή κατάθεση στην Εξεταστική Επιτροπή Διερεύνησης Νομιμότητας Δανειοδότησης Πολιτικών Κομμάτων και Εταιρειών ΜΜΕ από Τράπεζες της Χώρας, του κ. Γιάννη Βαρδινογιάννη ο οποίος δήλωσε ότι «το Star έχει άδεια και πιστεύω ότι θα παραμείνει με άδεια, ότι θα δικαιωθούμε. Περιμένουμε την απόφαση του ΣτΕ και θα δούμε από εκεί και πέρα». Ο κ. Βαρδινογιάννης αντέκρουσε την ρητορική της κυβέρνησης λέγοντας ότι «από το 89 μέχρι σήμερα τα κανάλια λειτουργούσαν με προσωρινές άδειες νόμιμα, νόμιμα το ελληνικό δημόσιο εισέπραττε τα χρήματα». Αναφερόμενος στον διαγωνισμό είπε ότι «το ύψος των ποσών που δόθηκαν για την απόκτηση των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών σημείωσε πως ενέχει μεγάλο ρίσκο και ίσως μετά από αυτό θα πρέπει να επαναληφθεί η μελέτη για τις 4 άδειες».  Όσο για τις κινήσεις της ιδιοκτησίας στο Star είπε ότι «ήταν ένας διαγωνισμός που έφερε τα περισσότερα που μπορούσε να φέρει…Το κατά πόσο θα είναι επιτυχημένος θα το δούμε. Εκπονούμε για την επόμενη μέρα διάφορα σχέδια για να συνεχίσουμε την εκπομπή του σταθμού. Δεν σκοπεύουμε να εκπέμψουμε παράνομα. Γίνονται όλες οι επιχειρηματικές ενέργειες για να αποτρέψουμε τη διάλυση του σταθμού. Έχουμε ήδη δώσει αρκετά δικά μας χρήματα για να υπάρχει, και δεν θα εγκαταλείψουμε την προσπάθεια».

πηγή : protothema.gr

About Kostas Athanasoulis