Home / Ειδήσεις / Μπαράζ επαφών Τσίπρα: Μίλησε με Μέρκελ, αύριο με Ολάντ

Μπαράζ επαφών Τσίπρα: Μίλησε με Μέρκελ, αύριο με Ολάντ

Κοινή συνισταμένη το αίτημα για να κλείσει τον Απρίλιο η αξιολόγηση

Σε μπαράζ τηλεφωνημάτων επιδόθηκε την Κυριακή ο Αλέξης Τσίπρας καθώς μεγαλώνει η αγωνία στην κυβέρνηση για την πορεία της αξιολόγησης στη σκιά των αποκαλύψεων του Wikileaks για τον διάλογο του Πολ Τόμσεν με την Ντέλια Βελκουλέσκου.

Σε πρώτη φάση την Κυριακή ο πρωθυπουργός συνομίλησε με την Καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, τον διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, τον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, τον Πρόεδρο της ευρωομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Τζιοβάνι Πιτέλα  και τον Πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα.

Παράλληλα, σύμφωνα με ανακοίνωση από το γραφεί τύπου του πρωθυπουργού, τη Δευτέρα ο Αλέξης Τσίπρας θα συνομιλήσει τηλεφωνικά με τον Φρανσουά Ολάντ και τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Ειδικά με την Γερμανίδα Καγκελάριο ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για περίπου 35 λεπτά ενώ στη μεταξύ τους συνομιλία συζητήθηκε και το προσφυγικό.

Κοινή συνισταμένη των όσων είπε ο κ. Τσιπρας στους συνομιλητές του ήταν ότι θα πρέπει να κλείσει το συντομότερο δυνατόν, δηλαδή τον Απρίλιο, η αξιολόγηση ενώ κατά πληροφορίες ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε τη δυσπιστία του για τον ρόλο πλέον του ΔΝΤ και συγκεκριμένα του Πολ Τόμσεν, στον οποίο στρέφουν τα βέλη τους από το Μαξίμου. Η Αθήνα δεν θέλει ο Δανός να κινεί τα νήματα της διαπραγμάτευσης από πλευράς Δ.Ν.Τ. Με αυτόν τον τρόπο επιβεβαιώνεται ότι ακόμα και αν αποφασιστεί η παραμονή του ταμείου στο πρόγραμμα –  κάτι το οποίο θα κριθεί στην εαρινή σύσκεψη του ταμείου στις 12 Απριλίου – η Αθήνα επιδιώκει να αφοπλίσει τον Πολ Τόμσεν, για τον οποίο κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι δεν είναι αξιόπιστος και επιχειρεί να τορπιλίσει την οποία συμφωνία.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από την κυβέρνηση «διαπιστώθηκε ότι κοινή πεποίθηση είναι η ανάγκη να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος μέσα στον Απρίλιο».

Γύρο τηλεφωνημάτων σε ομολόγους του στην ίδια λογική έκανε και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ο οποίος μίλησε με τον Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί, τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, καθώς και τους Υπουργούς Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν, και της Ιταλίας, Πιερ Κάρλο Παντοάν.

 

Πηγή: protothema.gr

 

About Vassilis Batzis