Home / Επιστήμη-Τεχνολογία / Μισό δισ. δολάρια θα κοστίσουν στη NASA οι πτήσεις με ρωσικά Soyuz

Μισό δισ. δολάρια θα κοστίσουν στη NASA οι πτήσεις με ρωσικά Soyuz

Είναι πιθανότατα το ακριβότερο εισιτήριο του κόσμου: το κόστος για κάθε αστροναύτη της NASA που ταξιδεύει από και προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό με ρωσικά σκάφη Soyuz ανέρχεται στα 82 εκατομμύρια δολάρια ανά θέση, και το συνολικό κόστος μέχρι το 2019 θα φτάσει τα 490 εκατομμύρια δολάρια.

Οι ΗΠΑ εξαρτώνται από τα ρωσικά Soyuz από τότε που παρόπλισε τα διαστημικά λεωφορεία της το 2012. Θα συνεχίσουν να πληρώνουν τη χρήση σκαφών της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας Roscosmos, παρά τις εντάσεις ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και τη Μόσχα λόγω της ουκρανικής κρίσης.

Η εξάρτηση από τη Ρωσία θα τερματιστεί όταν η NASA αποκτήσει νέο σκάφος για επανδρωμένες αποστολές. Δύο υποψήφια σκάφη αναπτύσσονται για λογαριασμό της υπηρεσίας από τις εταιρείες Boeing και SpaceX με την προοπτική για παρθενική πτήση το 2017.

Ωστόσο ο διοικητής της NASA Τσαρλς Μπόλντεν προειδοποίησε το Κογκρέσο ότι η μείωση της χρηματοδότησης των δύο εταιρειών απειλεί με μεγάλες καθυστερήσεις.

Τα κονδύλια που απαιτούνται για το οικονομικό έτος 2016 φτάνουν τα 1,24 δισ. δολάρια, ανέφερε ο Μπόλντεν.

Ωστόσο οι Ρεπουμπλικανοί που πλειοψηφούν στη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία προτείνουν μείωση αυτού του κονδυλίου κατά 250 εκατ. και 300 εκατ. δολάρια αντίστοιχα.

Αν τελικά το Κογκρέσο εγκρίνει τις προτάσεις για μείωση, τα χρήματα για τη Boeing και τη SpaceX θα τελειώσουν γύρω στην άνοιξη του 2016, προειδοποίησε ο Μπόλντεν.

 

 

πηγή:http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1500017480#ref=latestarticles

About basilis progressive