Home / Ειδήσεις / Μικροσκοπικός οργανισμός που έζησε πριν από 540 εκατ. χρόνια ο αρχαιότερος πρόγονος του ανθρώπου!

Μικροσκοπικός οργανισμός που έζησε πριν από 540 εκατ. χρόνια ο αρχαιότερος πρόγονος του ανθρώπου!

Σύμφωνα με το περιοδικό Nature

Με μέγεθος ένα χιλιοστό και μεγάλο στόμα – Το πλάσμα αυτό είχε ένα πολύ λεπτό δέρμα, δεν είχε άκρα και κινούταν χάρη στην ικανότητά του να πάλλεται

Ο άνθρωπος προέρχεται από τη θάλασσα, από πρωτόζωα που ζούσαν στους ωκεανούς πριν από εκατομμύρια χρόνια και τώρα έρχεται μία έρευνα επιστημών του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ να επιβεβαιώσει αυτή την πεποίθηση και μάλιστα να τη σφραγίσει με ακόμη περισσότερα στοιχεία.

Απολιθώματα 45 μικροοργανισμών που βρέθηκαν στη νότια Κίνα ηλικίας 540 εκατομμυρίων ετών δεν έχουν ακριβώς ανθρώπινο σχηματισμό, αλλά σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι οι πρόγονοί μας. Ο οργανισμός είναι πραγματικά μικρός, έχει μήκος ένα χιλιοστό και με το μικροσκόπιο μπορεί κανείς να διακρίνει μάτια, ρουθούνια και ένα τεράστιο στόμα. Ενδιαφέρον. Δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί ότι το «ζωάκι» αυτό είχε όραση και όσφρηση, ωστόσο διέθετε μία μορφή που υποχρεώνει την επιστημονική κοινότητα να δηλώσει ευθαρσώς πως είναι ο πρόγονός μας!

Το πλάσμα αυτό είχε ένα πολύ λεπτό δέρμα, δεν είχε άκρα και κινούταν χάρη στην ικανότητά του να πάλλεται. Αυτό που δεν αρέσει στους επιστήμονες είναι η έλλειψη… πρωκτού και αυτό διότι τα συγκεκριμένα πρωτόζωα στην εμβρυακή τους μορφή πρώτα διαμόρφωναν τον πρωκτό και μετά το στόμα. Οι επιστήμονες αποφάνθηκαν πως αναγκαστικά έβγαζε τα υπολείμματα των τροφών του από το στόμα και την άποψη αυτή υποστήριξαν και οι αναλύσεις των… μικρο-κοπράνων που επίσης βρέθηκαν στα απολιθώματα και είχαν πάνω τους αποτυπώματα από τα σαγόνια των οργανισμών-προγόνων μας.

πηγή : protothema.gr

 

About Kostas Athanasoulis