Home / Πολιτική / Μητσοτάκης: Θα ερευνήσουμε σε βάθος τι συνέβη το καλοκαίρι του 2015

Μητσοτάκης: Θα ερευνήσουμε σε βάθος τι συνέβη το καλοκαίρι του 2015

Δριμύτατη κριτική στα πεπραγμένα του ΣΥΡΙΖΑ τους τελευταίους 12 μήνες ασκεί με άρθρο του σε ειδική έκδοση του περιοδικού Economist ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας τη βούληση της Νέας Δημοκρατίας να διερευνήσει τα κίνητρα και τους χειρισμούς της κυβέρνησης το καλοκαίρι του 2015, όταν η χωρά βρέθηκε κοντά στο Grexit.

Ο νέος πρόεδρος της ΝΔ κατηγορεί την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ότι – συνυπολογίζοντας το «υφεσιακό» 2016 – έχει οδηγήσει τη χώρα σε δύο χρόνια συρρίκνωσης της οικονομίας, ανατρέποντας τις θυσίες και την επίπονη προσαρμογή των προηγούμενων ετών που είχαν φέρει την Ελλάδα στα πρόθυρα του να «δρέψει τους καρπούς» των κόπων της.

Ο κ. Μητσοτάκης σημειώνει ότι μέχρι το τέλος του 2016 η ζημιά που θα έχει υποστεί η οικονομία εξαιτίας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εκτιμάται στο 7% του ΑΕΠ, και επισημαίνει ότι ακριβώς το μέγεθος της ύφεσης «δικαιολογεί απόλυτα» την απόφαση της ΝΔ να ερευνήσει «σε βάθος τι έγινε το καλοκαίρι του 2015», όταν «οδηγηθήκαμε στο κλείσιμο των τραπεζών και τους κεφαλαιακούς ελέγχους».

Τα σχόλιά του έρχονται στον απόηχο της συνέντευξης του Γιάνη Βαρουφάκη στον ΣΚΑΪ, όπου ο τότε υπουργός Οικονομικών παραδέχτηκε την ύπαρξη Plan X απέναντι σε πιέσεις για Grexit, με «κούρεμα» ομολόγων της ΕΚΤ και παράλληλο σύστημα πληρωμών.

«Το ευκαιριακό κόστος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι τεράστιο» και στην πράξη έχει αυξήσει το κόστος των μέτρων που καλούμαστε να λάβουμε σήμερα – όπως το ασφαλιστικό – αναφέρει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τονίζοντας μάλιστα ότι η «μία αισιόδοξη προοπτική» που μπορεί να δει είναι η «κατάρρευση» της σημερινής κυβέρνησης μεσοπρόθεσμα.

Διευρύνοντας τη γραμμή της κριτικής του, ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνει ότι αυτό που ίσως προκαλεί τη μεγαλύτερη ανησυχία είναι το «πάγωμα» των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και η «συνειδητή» αποθάρρυνση κάθε είδους επένδυσης από την πλευρά της κυβέρνησης, τη στιγμή που η χώρα – όπως υποστηρίζει – χρειάζεται άμεσα εισροές 100 δισεκατομμυρίων ευρώ.

«Αφού η Κυβέρνηση κατέκτησε εκ μέρους μας τη διάκριση της χειρότερης και πιο κοστοβόρας διαπραγμάτευσης του 2015 (εκτίμηση πανεπιστημίου Χάρβαρντ), όσες φορές συνάντησε εν δυνάμει επενδυτές προκάλεσε θυμηδία και ταυτόχρονα απορία. Αρκεί να θυμηθούμε το ύφος του κ. Κλίντον στο περίφημο πάνελ επενδυτών για την Ελλάδα», αναφέρει δηκτικά ο αρχηγός της ΝΔ.

Ο κ. Μητσοτάκης στέκεται ακόμα στην κομματικοποίηση του κράτους, προβλέποντας ότι το 2016 θα είναι η χρονιά κατά την οποία «η επέλαση του κόμματος σε κράτος και θεσμούς είναι ήδη επιθετική και ανερυθρίαστη». Προσθέτει πως κάτω από την «λευκή κορυφή» του παγόβουνου που δείχνει συμμόρφωση στο Μνημόνιο ο ΣΥΡΙΖΑ κρύβει τον «σκοτεινό απειλητικό όγκο του μεγάλου κομματικού κράτους, της υπερφορολόγησης, της χειραγώγησης ανεξάρτητων θεσμών και αρχών».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίζεται πάντως αισιόδοξος ότι «το έδαφος είναι ίσως πιο εύφορο από ποτέ για τη σφυρηλάτηση μιας νέας δημιουργικής σχέσης πολιτών-πολιτικής» και επαναλαμβάνει τη βούλησή του να συνεργαστεί με τις παραγωγικές και δημιουργικές τάξεις της ελληνικής κοινωνίας.

«Η μέχρι πρότινος σιωπηλή πλειοψηϕία της ελληνικής κοινωνίας βγαίνει δυναμικά μπροστά και με όχημα τη Νέα Δημοκρατία παίρνει την Ελλάδα στα χέρια της. Έτσι θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις οριστικής εξόδου της χώρας από την κρίση και τον εφιάλτη των μνημονίων», καταλήγει.

Πηγή: http://www.skai.gr/news/politics/article/305062/mitsotakis-tha-ereunisoume-se-vathos-ti-sunevi-to-kalokairi-tou-2015/#ixzz3y4qL8Lt6
Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook

About totritomati