Home / Διεθνή / Με συνδέσμους στην Κίνα οι χάκερ που υπέκλεψαν απόρρητα δεδομένα των ΗΠΑ

Με συνδέσμους στην Κίνα οι χάκερ που υπέκλεψαν απόρρητα δεδομένα των ΗΠΑ

Κινέζοι χάκερ, οι οποίοι έκλεψαν τα δεδομένα εκατομμυρίων αμερικανών δημόσιων υπαλλήλων, κατάφεραν επίσης να συλλέξουν πληροφορίες για προσωπικό που έχει πρόσβαση σε ευαίσθητα ή απόρρητα δεδομένα, αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Washington Post και το πρακτορείο Associated Press.

Οι χάκερ κατάφεραν να διεισδύσουν στην τράπεζα δεδομένων που περιέχει τους φακέλους σχεδόν όλων των εκατομμυρίων αμερικανών δημόσιων υπαλλήλων ή εργολάβων που έχουν τις τελευταίες δεκαετίες πρόσβαση σε εμπιστευτικές πληροφορίες, για παράδειγμα στα στρατιωτικά απόρρητα, αναφέρει η εφημερίδα.

«Πρόκειται για μια δυνάμει καταστροφή σε όρους αντικατασκοπείας», δήλωσε στην Washington Post ο Τζόελ Μπρένερ, πρώην υψηλόβαθμος αξιωματούχος της αμερικανικής αντικατασκοπείας.

Το Γραφείο Διαχείρισης Προσωπικού (OPM), το οποίο διαχειρίζεται αυτή τη βάση δεδομένων, επιβεβαίωσε με ανακοίνωσή του την πειρατεία, όμως επιφυλάχθηκε να την αποδώσει στους Κινέζους.
Υπάρχουν «πολλές πιθανότητες» να εκλάπησαν πληροφορίες ασφαλείας που αφορούν «νυν, πρώην ή δυνάμει» ομοσπονδιακούς εργαζομένους και άλλους μισθωτούς, οι οποίοι πρέπει να διαθέτουν άδεια πρόσβασης σε εμπιστευτικές πληροφορίες για να μπορούν να εργάζονται με τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες, δήλωσε ο Σάμιουελ Σούμαχ, ο εκπρόσωπος του OPM.

Σύμφωνα με τον πρώην αξιωματούχο της αντικατασκοπείας τον οποίο επικαλείται η Washington Post, τα πολύ προσωπικά δεδομένα που περιέχονται στα αιτήματα για άδεια πρόσβασης σε απόρρητες πληροφορίες, μπορούν να χρησιμεύσουν για να εκβιαστούν οι κάτοχοι των αδειών πρόσβασης, οι οποίοι καθίστανται έτσι «ευκολότεροι στόχοι για στρατολόγηση από τις υπηρεσίες κατασκοπείας ξένης χώρας», υπογράμμισε.

Η εν λόγω τράπεζα δεδομένων περιέχει πληροφορίες για την ιδιωτική ζωή, αλλά και για τα οικονομικά ή και την οικογένεια, τους γείτονες και τις επαφές με ξένους. Πληροφορίες για το προσωπικό της CIA ενδέχεται να έχουν επίσης αποκαλυφθεί.

Η αμερικανική κυβέρνηση παραδέχθηκε την περασμένη εβδομάδα πως τα δεδομένα τεσσάρων εκατ. ομοσπονδιακών υπαλλήλων εκλάπησαν από χάκερ, όμως επιφυλάχθηκε να κατηγορήσει δημόσια την Κίνα.

Την Πέμπτη, ένα συνδικάτο δημόσιων υπαλλήλων είχε υποστηρίξει πως οι χάκερ παραβίασαν όλους τους φακέλους όλων των δημόσιων υπαλλήλων. Από αυτήν την έρευνα εντοπίστηκε και η εισβολή στις άδειες πρόσβασης σε εμπιστευτικές πληροφορίες.

 

πηγή:http://news.in.gr/world/article/?aid=1500004628#ref=latestarticles

About basilis progressive