Home / Επιστήμη / Διάστημα / Με καθυστέρηση ενός μήνα επέστρεψαν τρεις αστροναύτες του ISS

Με καθυστέρηση ενός μήνα επέστρεψαν τρεις αστροναύτες του ISS

Μια Ιταλίδα, ένας Ρώσος και ένας Αμερικανός επέστρεψαν την Πέμπτη από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), έπειτα από βλάβη σε προηγούμενη αποστολή η οποία οδήγησε σε παράταση της παρανομής τους κατά ένα μήνα, σε συνολικά 199 ημέρες.

Η ρωσική κάψουλα Soyuz που τους μετέφερε έπεσε με αλεξίπτωτο στη στέπα του Καζακστάν στις 16.44 ώρα Ελλάδας, ανακοίνωσε το Κέντρο Ελέγχου στη Μόσχα.

Τρεις ώρες νωρίτερα, ο Αμερικανός Τέρι Βιρτς, η Ιταλίδα Σαμάνθα Κριστοφορέτι και ο Ρώσος Αντόν Σκαπλέροφ αποχαιρετούσαν τρία άτομα -έναν Αμερικανό και δύο Ρώσους- που παραμένουν στο πολυεθνικό τροχιακό συγκρότημα.

Η αναχώρηση ήταν προγραμματισμένη για τα τέλη Μαΐου, αναβλήθηκε όμως μετά την απώλεια ενός μη επανδρωμένου σκάφους Progress που εκτοξεύτηκε με παρόμοιο πύραυλο Soyuz. Τα συντρίμμια του έπεσαν στον Ειρηνικό λίγες μέρες αργότερα.

Δύο από τους τρεις αστροναύτες που έμειναν στον σταθμό, ο Σκοτ Κέλι και ο Μιχαήλ Κορνιένκο, θα παραμείνουν σε τροχιά για συνολικά έναν χρόνο, στο πλαίσιο μελέτης για τις μακροπρόθεσμες επιδράσεις της διαβίωσης σε συνθήκες μικροβαρύτητας.

 

πηγή:http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1500004196#ref=latestarticles

About basilis progressive