Home / Γενικές ειδήσεις / Με απεργίες των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας ξεκινά η θερινή περίοδος στην Ισπανία

Με απεργίες των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας ξεκινά η θερινή περίοδος στην Ισπανία

Απεργιακές κινητοποιήσεις, οι οποίες θα διαρκέσουν τέσσερις ημέρες και μπορεί να επηρεάσουν περισσότερες από 5.300 πτήσεις κατά την έναρξη της θερινής περιόδου στην Ισπανία, που αποτελεί τoν τρίτο στον κόσμο τουριστικό προορισμό, άρχισαν τη Δευτέρα οι ισπανοί ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας.

Την απεργία κήρυξε το συνδικάτο των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας Usca για τη Δευτέρα, την Τετάρτη, την Παρασκευή και την Κυριακή από τις 8.00 – 10.00 και από τις 16.00 – 18.00 ώρα Γκρίνουιτς (11.00 έως 13.00 και 19.00 – 21.00, αντίστοιχα, ώρα Ελλάδας).

Το ισπανικό υπουργείο Δημοσίων Εργων επέβαλε την τήρηση μιας ελάχιστης παροχής υπηρεσιών που αφορά περίπου το 70% του προσωπικού κατά τη διάρκεια της απεργίας.

Το συνδικάτο Usca θα σεβαστεί αυτή την εντολή, εξήγησε μία εκπρόσωπός του στο Γαλλικό Πρακτορείο, αλλά θα καταθέσει αγωγή επειδή θεωρεί πως περιορίζει το δικαίωμα των εργαζομένων στην απεργία.

Η στάση εργασίας θα μπορούσε να επηρεάσει 5.355 πτήσεις που προβλεπόταν να πραγματοποιηθούν τις ώρες αυτές σε ένα σύνολο 22.274 που αναμένεται να περάσουν από τον ισπανικό εναέριο χώρο στη διάρκεια αυτών των τεσσάρων ημερών, σύμφωνα με εκπρόσωπο της Enaire, της δημόσιας υπηρεσίας που διαχειρίζεται την αεροπορική κυκλοφορία στην Ισπανία.

Οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας κήρυξαν την απεργία προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τις ποινές (κυρώσεις) που επέβαλε η Enair σε 61 ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας έπειτα από μία αυθόρμητη απεργιακή κινητοποίηση που παρέλυσε, τον Δεκέμβριο του 2010, την κυκλοφορία στον ισπανικό εναέριο χώρο, επηρεάζοντας περισσότερους από 200.000 επιβάτες παραμονές των εορτών, σύμφωνα με τις Αρχές.

Περίπου 175 ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας που συμμετείχαν στην απεργία αποτελούν αντικείμενο ποινικής έρευνας για «ανταρσία».

Από τότε, 20 από τα 22 δικαστήρια που κλήθηκαν να αποφασίσουν «κατέληξαν με πολύ σαφή τρόπο πως δεν υπήρξε ούτε απείθεια ούτε εγκατάλειψη» των θέσεων εργασίας τους, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Usca, καλώντας την Enaire να αποσύρει τις ποινές αυτές.

Ο τουρισμός συμβάλλει σχεδόν στο 11% του ΑΕΠ της Ισπανίας και στο 12% των θέσεων εργασίας.

 

πηγή:http://news.in.gr/world/article/?aid=1500003225#ref=latestarticles

About basilis progressive