Home / Ειδήσεις / Μετά από τους σκύλους για τα λεφτά, έρχονται και ακτίνες-Χ για τους λαθρομετανάστες

Μετά από τους σκύλους για τα λεφτά, έρχονται και ακτίνες-Χ για τους λαθρομετανάστες

Στον έλεγχο των συνόρων

Η ΕΛ.ΑΣ. ετοιμάζεται να προμηθευτεί κινητές μονάδες σάρωσης οχημάτων, για τον εντοπισμό τυχόν κρυμμένων ατόμων σε οχήματα διαφόρων τύπων και εμπορευματοκιβώτια

Ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά θα ψάχνουν για κρυμμένα λεφτά σε βαλίτσες και σκάνερ ακτίνων-Χ θα σαρώνουν φορτηγά και κοντέινερ για την ύπαρξη λαθρομεταναστών. Πρόκειται για μία εικόνα από το όχι και τόσο μακρινό μέλλον, αν λάβει κανείς υπόψη του τις πρόσφατες on line κοινοποιήσεις των υπουργείων Οικονομικών και Εσωτερικών.

Μετά από την ανάρτηση στη «Διαύγεια» της απόφασης συγκρότησης ειδικής επιτροπής, για την «πρόσληψη» τεσσάρων σκύλων που θα εκπαιδευτών να εντοπίζουν κρυμμένα χαρτονομίσματα, η Ελληνική Αστυνομία και πιο συγκεκριμένα η Διεύθυνση Προστασίας Συνόρων έθεσε σε δημόσια διαβούλευση μέσω του opengov.gr τις τεχνικές προδιαγραφές για την προμήθεια κινητών μονάδων σάρωσης οχημάτων εντοπισμού τυχόν κρυμμένων ατόμων.

«Η Ελληνική Αστυνομία, στο πλαίσιο των δράσεων για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης πρόκειται να προμηθευτεί κινητές μονάδες σάρωσης οχημάτων με ακτίνες–Χ, για τον εντοπισμό τυχόν κρυμμένων ατόμων που βρίσκονται τοποθετημένα σε ειδικά διαμορφωμένες κρύπτες σε οχήματα διαφόρων τύπων και εμπορευματοκιβώτια», αναφέρεται στην πρόσκληση για δημόσια διαβούλευση.

Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που μπαίνουν στη μάχη για τον έλεγχο των συνόρων κινητά σκάνερ ακτίνων-Χ. Πριν από δύο χρόνια το Λιμενικό είχε προμηθευτεί τρία οχήματα με παρόμοιους σαρωτές, για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου και της παράνομης διακίνησης μεταναστών. Βάσει του τότε σχεδιασμού, τα οχήματα αυτά βρίσκονται σε μεγάλα λιμάνια της χώρας. Παράλληλα έχουν τη δυνατότητα να κινούνται και σε άλλα σημεία αρμοδιότητας του Λιμενικού, «με αποκλειστικό σκοπό τον έλεγχο των εισερχομένων φορτίων διαφόρων μορφών (εντός φορτηγών και εμπορευματοκιβωτίων – κοντέινερ, οχημάτων και αποσκευών), για τον εντοπισμό παράνομα διακινούμενων υλικών».

Ακόμα, με αυτοκινούμενο σύστημα X-Ray μέσω δωρεάς από την καπνοβιομηχανία «Παπαστράτος» είχε εξοπλιστεί πέρσι το υπουργείο Οικονομικών, για την καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου καπνικών προϊόντων, του λαθρεμπορίου και της φοροδιαφυγής.

Σύμφωνα με κάποιες από τις τεχνικές απαιτήσεις που θέτει η ΕΛ.ΑΣ. σε δημόσια διαβούλευση, τα νέα οχήματα-σκάνερ θα πρέπει να παρέχουν ακτινολογική εικόνα του περιεχομένου οχημάτων ιδιωτικής χρήσης, ολόκληρου έμφορτου φορτηγού συμπεριλαμβανομένης και της καμπίνας του οδηγού, καθώς και εμπορευματοκιβωτίων. Επίσης να χρησιμοποιούν τεχνολογία ακτινοσκόπησης με ακτίνες Χ και να μην διαθέτουν ραδιενεργό πηγή.

Ακόμα, η ανίχνευση και ο διαχωρισμός των ύποπτων αντικειμένων να ολοκληρώνεται αυτόματα, χωρίς την παρέμβαση του χειριστή με μία ολική ακτινοσκόπηση του ελεγχόμενου οχήματος. Επιπλέον, να εγκατασταθεί κατάλληλη θωράκιση για την προστασία από τις ακτίνες Χ στο χώρο του οδηγού και του χειριστή του συστήματος και να διαθέτει μετρητές ακτινοβολίας με δυνατότητα συνεχούς μέτρησης του επιπέδου ακτινοβολίας.

πηγή : protothema.gr

About Kostas Athanasoulis