Home / Κόσμος / Μεξικό: Αρχίζουν οι διαδικασίες έκδοσης του βαρόνου των ναρκωτικών Γκουσμάν στις ΗΠΑ

Μεξικό: Αρχίζουν οι διαδικασίες έκδοσης του βαρόνου των ναρκωτικών Γκουσμάν στις ΗΠΑ

Η μεξικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες ότι κινεί τις διαδικασίες έκδοσης στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής του βαρόνου των ναρκωτικών Χοακίν «Ελ Τσάπο» Γκουσμάν, που συνελήφθη την Παρασκευή μετά την απόδρασή του από τη φυλακή πριν από έξι μήνες, ενώ ένας δικηγόρος του Γκουσμάν διεμήνυσε πως θα αποδυθεί σε σκληρή μάχη για να αποτρέψει την παράδοση του πελάτη του στις αμερικανικές αρχές.

Ο Πρόεδρος Ενρίκε Πένια Νιέτο μέχρι πρόσφατα απέκλειε την έκδοση του βαρόνου των ναρκωτικών, αλλά η θεαματική απόδραση του επικεφαλής του καρτέλ Σιναλόα τον περασμένο Ιούλιο, η οποία κατάφερε βαρύ πλήγμα στην εικόνα του, πιθανόν άλλαξε τα δεδομένα. Μετά τη νέα σύλληψη του Γκουσμάν Λοέρα, αρχίζουν «οι διάφορες διαδικασίες για την έκδοσή» του στις ΗΠΑ, ανέφερε το υπουργείο Δικαιοσύνης του Μεξικού σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε χθες, χωρίς πάντως να προσδιορίσει την πιθανή ημερομηνία της παράδοσής του.

Οι μεξικανικές αρχές διευκρίνισαν ότι είχαν λάβει πέρυσι τον Ιούνιο δύο εντάλματα σύλληψης και έκδοσης του Γκουσμάν και οι συνήγοροί του έχουν τρεις ημέρες για να προβάλουν ενστάσεις. Ένας από τους δικηγόρους του βαρόνου των ναρκωτικών, ο Χουάν Πάμπλο Μπαντίγιο, δεσμεύτηκε ότι θα φθάσει ως το Ανώτατο Δικαστήριο αν χρειαστεί.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

About totritomati