Home / Ειδήσεις / Μειωμένες τιμές για τις «Εκκλησιάζουσες» προσφέρει το Εθνικό Θέατρο στις παραστάσεις της Επιδαύρου

Μειωμένες τιμές για τις «Εκκλησιάζουσες» προσφέρει το Εθνικό Θέατρο στις παραστάσεις της Επιδαύρου

Έντεκα χιλιάδες εισιτήρια σε μειωμένη τιμή για τις παραστάσεις της κωμωδίας του Αριστοφάνη «Εκκλησιάζουσες» σε σκηνοθεσία Γιάννη Μπέζου που θα παρουσιαστούν στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου αποφάσισε να προσφέρει το Εθνικό Θέατρο.

«Στις πολύ δύσκολες και ιδιαίτερες στιγμές που βιώνουν όλοι οι Έλληνες το θέατρο είναι διέξοδος. Με αφετηρία αυτό το δεδομένο, η πρώτη κρατική σκηνή αποφάσισε να προσφέρει για τις δυο παραστάσεις της κωμωδίας του Αριστοφάνη «Εκκλησιάζουσες» στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, 11.000 εισιτήρια στην ενιαία τιμή των 8 ευρώ. Τα εισιτήρια αφορούν στο άνω διάζωμα»,αναφέρει η ανακοίνωση του Εθνικού θεάτρου για τις παραστάσεις που έχουν προγραμματιστεί για τις 31 Ιουλίου και την 1η Αυγούστου.

Οι «Εκκλησιάζουσες», μια πολιτική κωμωδία – σάτιρα από τις πιο χαρακτηριστικές του Αριστοφάνη ανεβαίνουν από το Εθνικό Θέατρο, σε μετάφραση Μίνωα Βολανάκη και σκηνοθεσία Γιάννη Μπέζου.

Μετά την ήττα της Αθήνας στον Πελοποννησιακό πόλεμο, η διαφθορά και οι ανισότητες έχουν ξεπεράσει κάθε όριο. Έτσι οι Αθηναίες, με πρωτοβουλία της Πραξαγόρας, αποφασίζουν να αντιδράσουν δυναμικά. Μεταμφιεσμένες σε άντρες, πηγαίνουν κρυφά στην Εκκλησία του Δήμου και περνούν ένα ψήφισμα που τους δίνει την εξουσία. Επιβάλλουν τις πολιτικές τους μεταρρυθμίσεις και εφαρμόζουν περιουσιακή και ερωτική κοινοκτημοσύνη. Ωστόσο, η υλοποίηση του προγράμματός τους θα αποδειχτεί ουτοπική και θα υπονομευθεί από διαδοχικές κωμικοτραγικές καταστάσεις. Ο ποιητής μέσα από τους χιουμοριστικούς διαλόγους και τα σπαρταριστά επεισόδια της πολιτικής αυτής κωμωδίας, εκφράζει την πικρία του για την αδιέξοδη κατάσταση της Αθήνας, μετά το τέλος του Πελοποννησιακού πολέμου.

Στην πρώτη του κάθοδο στα Επιδαύρια ως σκηνοθέτης, ο Γιάννης Μπέζος επέλεξε να ανεβάσει τη δημοφιλή αριστοφανική κωμωδία, με τον ίδιο να κρατά τον πρωταγωνιστικό ρόλο της πανούργας Πραξαγόρας, συζύγου του Βλέπυρου, που μεταμφιέζεται σε άνδρα και ηγείται της γυναικείας επανάστασης. Στον ρόλο του Βλέπυρου θα δούμε τον Γιάννη Ζουγανέλη, ενώ στο ρόλο του Νέου τον Πάνο Βλάχο. Τη μουσική της παράστασης, η οποία θα είναι ζωντανή, συνθέτει ο Κωστής Μαραβέγιας. Τα σκηνικά και τα κοστούμια επιμελείται ο Γιώργος Γαβαλάς, την κίνηση η Σεσίλ Μικρούτσικου και τους φωτισμούς ο Χρήστος Τζιόγκας.

Τον θίασο συμπληρώνουν οι: Μπάμπης Γαλιατσάτος, Θανάσης Ισιδώρου, Παναγιώτης Κατσώλης, Κώστας Κοράκης, Νίκος Μαγδαληνός, Λαέρτης Μαλκότσης, Δανάη Σκιάδη, Γιωργής Τσουρής κ.α.

Η τελευταία φορά που παρουσιάστηκαν οι «Εκκλησιάζουσες» από το Εθνικό Θέατρο ήταν το 1996 σε σκηνοθεσία Ανδρέα Βουτσινά, με τον Γιώργο Μιχαλακόπουλο Πραξαγόρα και τον Γιώργο Μοσχίδη Βλέπυρο.

Η προπώληση των εισιτηρίων για τις παραστάσεις της Επιδαύρου πραγματοποιείται από το Ελληνικό Φεστιβάλ (Πανεπιστημίου 39, στοά Πεσμαζόγλου 39).

Αναλυτικά οι σταθμοί της περιοδείας της παράστασης:

? 15 Ιουλίου, Kηποθέατρο Δήμου Αλεξανδρούπολης

? 18 Ιουλίου, Κατερίνη, Αρχαίο Θέατρο Δίον

? 8 Αυγούστου, Πάτρα, Ρωμαϊκο Ωδείο

? 10 Αυγούστου, Ολυμπία

? 23 Αυγούστου, Νέα Μάκρη

? 28 Αυγούστου, Λάρισα

? 31 Αυγούστου, Θεσσαλονίκη

? 3 Σεπτεμβρίου, Ηρώδειο

? 7 Σεπτεμβρίου, Βριλήσσια

? 10 Σεπτεμβρίου, Βύρωνας

? 13 Σεπτεμβρίου, Ελευσίνα

? 19 Σεπτεμβρίου, Νέα Σμύρνη

? 21 Σεπτεμβρίου, Παπάγου

? 23 Σεπτεμβρίου, Ηλιούπολη

πηγή απε μπε

About m bonsu