Home / Ειδήσεις / Μεγάλη συγκέντρωση κατά της λιτότητας στο Σύνταγμα

Μεγάλη συγκέντρωση κατά της λιτότητας στο Σύνταγμα

Μεγάλη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στο Σύνταγμα ενάντια στο «μονόδρομο της λιτότητας».

Κάλεσμα στη συγκέντρωση των Συνδικάτων είχε απευθύνει και ο ΣΥΡΙΖΑ με κεντρικό σύνθημα «η Δημοκρατία δεν εκβιάζεται, η αξιοπρέπεια δεν παζαρεύεται». Πορεία πραγματοποιήθηκε και στη Θεσσαλονίκη.

Στην Αθήνα, οι συγκεντρωμένοι διαδήλωσαν μπροστά από το Κοινοβούλιο καλώντας την κυβέρνηση να μην υποχωρήσει στις απαιτήσεις των δανειστών.

Ανάμεσα στα αιτήματα των διαδηλωτών ήταν η «διαγραφή του χρέους», η «πολιτική αλλαγή στην Ευρώπη» και η «άμεση επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων».

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Π. Λαφαζάνης κάλεσε την κυβέρνηση να μην υποκύψει και να μην κάνει ούτε ένα βήμα από τις προεκλογικές της δεσμεύσεις.

Η θέληση του λαού είναι να μη δεχθεί και άλλη λιτότητα ούτε άλλο μνημόνιο, είπε ο κ. Λαφαζάνης και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υποκύψει σε εκβιασμούς και τελεσίγραφα ή να δεχθεί συμφωνία που δεν θα είναι συμβατή με τις προεκλογικές της εξαγγελίες.

Διαδηλωτές που κρατούσαν σημαίες του ΑΝΤΑΡΣΥΑ ανέβηκαν στο περιστύλιο της Βουλής και κρέμασαν πανό στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη με το μήνυμα «Ρήξη, έξοδος από ΕΕ – ΕΚΤ και ΔΝΤ» και «Ήττα της κυβερνητικής πολιτικής: Όχι στο νέο μνημόνιο».

Ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του τόνισε ότι η σημερινή συγκέντρωση στο Σύνταγμα ένωσε τη φωνή της με τις φωνές των άλλων ευρωπαϊκών χωρών και πόλεων και προσθέτει ότι από την Αθήνα ως το Βερολίνο, και από το Όσλο ως τη Βιέννη, η πρωτοφανής συμμετοχή στις κινητοποιήσεις δείχνει ότι η μάχη ενάντια στη λιτότητα και την περιφρόνηση των δημοκρατικών αποφάσεων είναι μια πανευρωπαϊκή μάχη.

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Αλληλεγγύης στον ελληνικό λαό, επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι ένας ξεσηκωμός ελπίδας της Ευρώπης που αγωνιζόμαστε να οικοδομήσουμε. Μιας Ευρώπης της εργασίας, της δημοκρατίας, της προστασίας των κοινών αγαθών, των πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων.

Επισημαίνει επίσης, ότι κοινωνικά κινήματα, μεγάλα ευρωπαϊκά συνδικάτα, πολιτικές δυνάμεις και προσωπικότητες στήριξαν και στηρίζουν έμπρακτα τον αγώνα του ελληνικού λαού και της κυβέρνησής του να χαράξει μία άλλη δημοκρατική πορεία για την Ελλάδα και την Ευρώπη, δίνοντας έτσι ένα καθαρό πολιτικό μήνυμα που αντηχεί στους δρόμους δεκάδων πόλεων, διαλύοντας φόβους, μισαλλοδοξίες, γκρεμίζοντας τεχνητές διαχωριστικές γραμμές, απαντώντας σε εκβιασμούς, τιμώντας, έτσι, τις πραγματικές αξίες της Ευρώπης.

Τη Δευτέρα επανεμφάνιση ετοιμάζει το φιλοευρωπαϊκό μέτωπο στον απόηχο της μεγάλης συγκέντρωσης της Πέμπτης, στην πλατεία Συντάγματος, όπου το κεντρικό σύνθημα των χιλιάδων πολιτών ήταν «Μένουμε Ευρώπη» και «Ελλάδα – Ευρώπη – Δημοκρατία».

Την Τρίτη, το ΠΑΜΕ διοργανώνει συλλαλητήριο στις 18:00 το απόγευμα στα Προπύλαια «για να μπλοκάρουμε τη νέα αντιλαϊκή συμφωνία λαιμητόμο, τα νέο αντιλαϊκό πακέτο που φέρνουν να μας φορτώσουν», όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

Πορεία στη Θεσσαλονίκη

Συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας ενάντια στα μνημόνια και τη λιτότητα πραγματοποιήθηκε την Κυριακή και στη Θεσσαλονίκη.

Πολίτες συγκεντρώθηκαν αρχικά στο άγαλμα του Ελ. Βενιζέλου και στη συνέχεια, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα κατά των δανειστών, έκαναν πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης η οποία κατέληξε στην πλατεία Λευκού Πύργου.

Πηγή:http://news.in.gr/greece/article/?aid=1500006512#ref=latestarticles

About Panos Dreamer