Home / Ελλάδα / Μαχαίρι σε υψηλές συντάξεις, προστασία έως τα 1.200 ευρώ

Μαχαίρι σε υψηλές συντάξεις, προστασία έως τα 1.200 ευρώ

Αλλά δεν αναμένεται μεγάλο δημοσιονομικό όφελος

Αθήνα
Η κυβέρνηση εξετάζει το σενάριο της περικοπής των συντάξεων πάνω από τα 1.200 ευρώ, καθώς και της επιβολής πλαφόν στις υψηλές συντάξεις. Ωστόσο, όπως εκτιμάται, ούτε αυτό το μέτρο θα έχει μεγάλο δημοσιονομικό όφελος.
   
Στη συνέντευξή του στο Star ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε εμμέσως πλην σαφώς για το όριο των 1.200 ευρώ (μεικτά) προαναγγέλλοντας ότι για την κυβέρνηση εκεί είναι η οροφή της προστασίας. Σημειώνεται ότι μια περικοπή σε αυτό το ύψος θα αφορά 700.000 συνταξιούχους.

Επιπλέον, στην παραδοχή ότι θα μπορούσε να μπει πλαφόν στις σημερινές υψηλές συντάξεις προχώρησε και ο Αλέξης Τσίπρας στην πρόσφατη συνέντευξή του στο Star, λέγοντας πως «δεν το αποκλείουμε, αλλά είναι πολύ λίγες».

Την Τρίτη, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, συνεχίζοντας τη συλλογιστική του πρωθυπουργού, σημείωσε πως εάν γινόταν μια μικρή μείωση σε κάποιες μεγάλες συντάξεις, ίσως να μην ήταν μεγάλο το κοινωνικό βάρος, για να συμπληρώσει πως ο αριθμός των μεγάλων συντάξεων είναι πολύ μικρός. «Δεν προσφέρει στ’ αλήθεια κάτι, πλην συμβολικού χαρακτήρα» είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με Τα Νέα, το οικονομικό επιτελείο τις τελευταίες εβδομάδες έκανε λογαριασμούς για το ποιο θα ήταν το όφελος από μια περικοπή στους υψηλοσυνταξιούχους και διαπίστωσε ότι τα χρήματα που θα εξοικονομούνταν θα ήταν ψίχουλα -για την ακρίβεια, μερικά εκατομμύρια ευρώ- μπροστά στον στόχο των 600 εκατ. ευρώ.

Το Μαξίμου έχει κατανοήσει κάτι που επιβεβαιώνει και κορυφαίος υπουργός της κυβέρνησης, πως «εάν δεν μπει μαχαίρι στις μεσαίες και μικρές συντάξεις, να κοπούν εικοσάρικα» δεν μπορεί το μέτρο της μείωσης να λειτουργήσει καθώς η συντριπτική πλειονότητα των συνταξιούχων ανήκει στην κατηγορία που λαμβάνει μεταξύ 700 και 1.000 ευρώ.

*Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση των Νέων

Newsroom ΔΟΛ

About Kostas Athanasoulis