Home / Γενικές ειδήσεις / Ματώνει η τσέπη του Mr Facebook – Αντιμέτωπος με αγωγή 2 δισ. δολαρίων ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ

Ματώνει η τσέπη του Mr Facebook – Αντιμέτωπος με αγωγή 2 δισ. δολαρίων ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ

Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ αναμένεται να καταθέσει στην εκδίκαση αγωγής κατά του Facebook και διεκδίκησης αποζημίωσης 2 δισ. δολαρίων από εταιρεία βιντεοπαιχνιδιών, η οποία υποστηρίζει ότι η ανάπτυξη του Oculus VR βασίστηκε πάνω σε δική της τεχνολογία.

Στην αγωγή της κατά του Facebook, η ZeniMax προβάλει τον ισχυρισμό ότι η τεχνολογία προβολής περιεχομένου σε περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας (Virtual Reality – VR) είναι ουσιαστικά δικό της προϊόν και εκλάπη όταν πρώην εργαζόμενοί της προσχώρησαν στην Oculus. Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης βρίσκεται ο Τζον Κάρμακ, μετέπειτα CTO της δεύτερης. Είναι ο πρώτος που κλήθηκε να καταθέσει, με τη ZeniMax να καταγγέλλει ότι εκείνος και άλλα πέντε άτομα παραβίασαν τη συμφωνία εμπιστευτικότητας και μετέφεραν τεχνογνωσία και άλλες πληροφορίες, κρίσιμες για την ανάπτυξη του συστήματος VR προβολής της Oculus.

Το ποσό των δύο δισ. δολαρίων, που διεκδικεί ως αποζημίωση η ZeniMax, αντιστοιχεί σε εκείνο που είχε καταβάλει προ τριετίας το Facebook για την εξαγορά της Oculus. Τότε πολλοί είχαν απορήσει για το υψηλό τίμημα, όμως στην πορεία των ετών φάνηκε ότι ο Mr Facebook πιστεύει πολύ στην εικονική και επαυξημένη πραγματικότητα (Augmented Reality – AR), έχοντας κατ’ επανάληψη τονίσει ότι θεωρεί το VR και AR περιβάλλον την επόμενη μεγάλη πλατφόρμα ανάπτυξης εφαρμογών. Μάλιστα, πριν από μερικούς μήνες παρουσίασε ο ίδιος μια ειδική έκδοση της εφαρμογής πρόσβασης στο Facebook, η οποία ενσωματώνει στο φυσικό περιβάλλον τους ψηφιακούς μας φίλους.
Το δικαστήριο απέρριψε αίτημα από την πλευρά του Facebook, προκειμένου να μην κληθεί να καταθέσει ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ. Παράλληλα έχει κληθεί και ο Πάλμερ Λάκι, συνιδρυτής της Oculus.

«Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες τεχνολογικές κλοπές όλων των εποχών», είπε ο νομικός εκπρόσωπος της ZeniMax. Το Facebook από την πλευρά του υποστηρίζει ότι η αγωγή είναι αβάσιμη και εκπορεύεται από το γεγονός ότι η ZeniMax δεν επένδυσε στην Oculus πριν από την εξαγορά της.

About Andreas Chondros