Home / Διεθνή / Μαραθώνια η συνεδρίαση που ρίχνει, όπως όλα δείχνουν, την Ρούσεφ

Μαραθώνια η συνεδρίαση που ρίχνει, όπως όλα δείχνουν, την Ρούσεφ

Πολύωρη συζήτηση πριν την ψηφοφορία

Μπραζίλια
Μέχρι τις πρώτες ώρες της Πέμπτης (τοπική ώρα) έχει τραβήξει, και συνεχίζεται, η συζήτηση στη Γερουσία της Βραζιλία για την παραπομπή της Ρούσεφ σε δίκη και την αυτόματη προσωρινή απομάκρυνσή της από την προεδρία της χώρας, λίγο μετά την άρνηση του Ανωτάτου Δικαστηρίου να μπλοκάρει τη διαδικασία.

Τα ξημερώματα, ο γερουσιαστής Μπλέιρου Μάτζι έγινε ο 41ος πρώτος που τάχθηκε στην αγόρευσή του υπέρ της παραπομπής -κάτι που σημαίνει ότι, αν οι γερουσιαστές ψηφίσουν στο τέλος όπως έχουν πει, θα υπάρχει τουλάχιστον η απαιτούμενη απλή πλειοψηφία για να περάσει η διαδικασία κατά της Ρούσεφ.

Παράλληλα με τα χαρακώματα μέσα στη Γερουσία, έξω από το κτίριο βρίσκονταν χωριστά συγκεντρώσεις υπέρ και κατά της προέδρου. Τις δύο συγκεντρώσεις χώριζε ξανά «τείχος» από οδοφράγματα καθώς κορυφώνεται το πολιτικό θρίλερ που έχει διχάσει την βραζιλιανική κοινωνία πιο βαθιά από ποτέ στην περίοδο μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας.

Η συζήτηση στη Γερουσία για το εάν η Ρούσεφ πρέπει να δικαστεί για παράβαση των δημοσιονομικών κανονισμών με στόχο εκλογικά οφέλη -κατηγορία που δεν σχετίζεται με το σκάνδαλο της Petrobras- μετατράπηκε σε μακρόσυρτη πολεμική υποστηρικτών και αντιτιθέμενων για ολόκληρη τη θητεία της Ρούσεφ και την ευθύνη της για την σημερινή κατάσταση της βραζιλιανικής οικονομίας.

Ακόμη και η σύσταση του προέδρου της Γερουσίας Ρενάν Καλιέρος στους γερουσιαστές να περιοριστούν σε δέκα λεπτά κατά τις αγορεύσεις τους προκάλεσε αντίδραση των υποστηρικτών της κυβέρνησης, εκλαμβάνοντάς την ως απόπειρα φίμωσης. Όσοι, και από τα δύο στρατόπεδα, δεν αξιοποίησαν πλήρως τα 15 λεπτά αγόρευσης που προβλέπει ο κανονισμός, τα ξεπέρασαν.

Έξω από τη Γερουσία, σημειώθηκε περιορισμένη μεν αλλά υψηλή ένταση μεταξύ υποστηρικτών της κυβέρνησης και της αστυνομίας. Στην άλλη πλευρά, στη συγκέντρωση υπέρ της αποπομπής της Ρούσεφ, επικρατούσε ένα «καρναβαλικό» κλίμα με βραζιλιανικές σημαίες να ανεμίζουν.

Για την παραπομπή/αποπομπή της Ρούσεφ σε αυτή τη φάση αρκεί απλή πλειοψηφία στο σώμα των 81 μελών. Οι εκτιμήσεις τοποθετούσαν περίπου στους 50 τους διατεθειμένους να ψηφίσουν εναντίον της Ρούσεφ -όμως όσο υψηλότερος είναι ο αριθμός, τόσο μικρότερες ελπίδες θα έχει στη συνέχεια η πρόεδρος για ευνοϊκή έκβαση της δικαστικής διαδικασίας, στην οποία έχει ρόλο η Γερουσία.

Newsroom ΔΟΛ

About Kostas Athanasoulis