Home / Ειδήσεις / Μαξίμου: Προστατευμένη ώς το τέλος του έτους η πρώτη κατοικία

Μαξίμου: Προστατευμένη ώς το τέλος του έτους η πρώτη κατοικία

Ο Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2016, ως εκ τούτου μέχρι τότε είναι προστατευμένη η πρώτη κατοικία, σημειώνουν πηγές της κυβέρνησης σχετικά με την ψήφιση αύριο, Τετάρτη, του δεύτερου νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα.

Οι ίδιοι κύκλοι σημειώνουν ότι ώς τότε θα έχει ψηφιστεί διάταξη για την αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, που θα ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο για την ρύθμιση των κόκκινων δανείων.

Από την κυβέρνηση επίσης διευκρινίζεται πως η εκκαθάριση των επιχειρήσεων που έχουν ήδη πτωχεύσει, θα γίνει με τον ισχύοντα νόμο.

Ακόμη, δεσμεύονται ότι μέχρι την έναρξη ισχύος του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, η κυβέρνηση θα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια διαπραγμάτευσης για βελτιώσεις και τροποποιήσεις.

Οι ίδιες πηγές ενημερώνουν ότι ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, θα συναντηθεί αύριο, Τετάρτη, με το προεδρείο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών.

Ανακοίνωση της ΕΕΤ

Επίσης, σε ανακοίνωσή της η ΕΕΤ σημειώνει ότι μέχρι το τέλος του έτους οι ελληνικές τράπεζες θα συνεχίσουν να παρέχουν προστασία της πρώτης κατοικίας των δανειοληπτών έναντι των πλειστηριασμών.

Η βασική αλλαγή που προωθείται έχει να κάνει με την τιμή εκκίνησης, η οποία θα καθορίζεται με βάση την εμπορική αξία του ακινήτου κι όχι την αντικειμενική, όπως ισχύει έως σήμερα.

Το προϊσχύσαν νομοθετικό πλαίσιο (ν. 4224/2013) ορίζει ότι εξαιρούνται από τους πλειστηριασμούς οι κύριες κατοικίες υπό τις εξής προϋποθέσεις:

Αντικειμενική αξία κύριας κατοικίας έως 300.000 ευρώ
Ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 50.000 ευρώ
Σύνολο κινητής και ακίνητης περιουσίας έως 500.000 ευρώ
Καταθέσεις έως 30.000 ευρώ
Τα παραπάνω όρια ίσχυαν έως και το τέλος του 2014 και ενδεχομένως να μειωθούν, περιορίζοντας ακόμη περισσότερο τον αριθμό των στεγαστικών δανείων που εντάσσονται στο καθεστώς προστασίας.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έχει ήδη επισημάνει τις έντονες επιφυλάξεις κι αναμένεται μείωση των ορίων.

 

πηγή:http://news.in.gr/economy/article/?aid=1500014085#ref=latestarticles

About basilis progressive