Home / Διατροφή / Μαγειρέψτε νόστιμα και υγιεινά

Μαγειρέψτε νόστιμα και υγιεινά

Τα φοιτητικά χρόνια περνάνε, νιώθουμε πως μεγαλώνουμε και διαπιστώνουμε ότι για να παραμείνουμε υγιείς πρέπει να εγκαταλείψουμε τα «έτοιμα» φαγητά και να διαθέσουμε λίγο χρόνο στην κουζίνα, γιατί κανένας άνθρωπος δεν μπορεί να ζήσει τρώγοντας μόνο φαστ φουντ. Εδώ, λοιπόν, είναι μερικά γαστρονομικά όπλα που θα πρέπει να έχετε στο οπλοστάσιό σας για καλή υγεία και νοστιμιά.

Μπριζόλα

Ο πάγκος της κουζίνας που δεν έχει υποδεχτεί ποτέ μία μοσχαρίσια μπριζόλα είναι πράγματι ένα μελαγχολικό μέρος.

Ζητήστε από τον κρεοπώλη σας να σας κόψει μία μπριζόλα με το ίδιο πάχος ομοιόμορφα και πείτε του να τη? χτυπήσει για να μπορέσει να ψηθεί ομοιόμορφα. Βγάλτε την από το ψυγείο 45 λεπτά πριν το μαγείρεμα και στεγνώστε την καλά με απορροφητικό χαρτί. Ζεστάνετε καλά ένα τηγάνι και βάλτε την μέσα.

Ο χρόνος ψησίματος είναι δική σας υπόθεση για το πώς σας αρέσει. Περίπου 1,5 λεπτό από κάθε πλευρά για λίγο ψήσιμο, 2 με 3 λεπτά από την κάθε πλευρά για μεσαίο ψήσιμο και 5 με 6 λεπτά από την κάθε πλευρά για καλό ψήσιμο Στεγνώνουμε πριν ρίχνουν στο τηγάνι. Είσαι μετά από 90 δευτερόλεπτα από κάθε πλευρά για τα σπάνια, 2-3 λεπτά για μεσαίες και 5-6 λεπτά για καλά κάνει. Εναλλακτικά, μπορείτε να μαγειρέψετε την μπριζόλα σας σε χαμηλή θερμοκρασία. Μην το παρακάνετε όμως γιατί είναι εύκολο να στεγνώσει και να μην τρώγεται…

Όχι, αλάτι και πιπέρι δεν ξεχάσαμε να βάλουμε, απλώς αυτό γίνεται αφού κατεβάσουμε ο κρέας από τη φωτιά.

Ομελέτα

Νικώντας το πρωινό χανγκόβερ. Μία ομελέτα είναι ό,τι πρέπει για να συνέλθετε μετά από ένα ξενύχτι και ποτό, αλλά αποτελεί και ένα πλήρες θρεπτικό πρωινό, στο οποίο την ώρα που χτυπάτε τα αβγά μπορείτε να προσθέσετε και λίγο γάλα για να γίνει η ομελέτα σας πιο αφράτη.

Ζεσταίνετε σε υψηλή θερμοκρασία ένα τηγάνι λίγο βούτυρο ή καλύτερα ελαιόλαδο, εκτός αν θέλετε να περιορίσετε κι άλλο τις θερμίδες οπότε χρησιμοποιείτε ένα καλό αντικολλητικό τηγάνι. Χαμηλώνετε τη φωτιά, ρίχνετε τα χτυπημένα αβγά και περιμένετε να ψηθεί από τη μία πλευρά, με τη βοήθεια ενός πιάτου γυρίστε την. Μην την αφήνετε όμως λεπτό από τα μάτια σας γιατί η καταστροφή είναι πολύ κοντά.

Μπάρμπεκιου

Το ψήσιμο στα κάρβουνα είναι αντρική υπόθεση. Από το άναμμα της φωτιάς μέχρι το ψήσιμο των κρεάτων.

Χρειάζεται όμως καλή προετοιμασία και πολλή εξάσκηση… Βέβαια πλέον υπάρχει και η λογική του ηλεκτρικού μπάρμπεκιου ή αυτό με τη χρήση αερίου? Τίποτα όμως δεν συγκρίνεται με το ψήσιμο στα κάρβουνα.

Νάσος Μέτσιος

About totritomati