Home / Πολιτισμός / Μέτρα προστασίας του μνημείου της Αμφίπολης

Μέτρα προστασίας του μνημείου της Αμφίπολης

Το έργο που απαιτείται για την προστασία, την αποκατάσταση και την ανάδειξη του μνημείου της Αμφίπολης είναι τεράστιο και απαιτεί μεγάλο προϋπολογισμό, αναφέρει ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα το υπουργείου Πολιτισμού, με τη συμπλήρωση ενός έτους από την έναρξη της συστηματικής δημοσιοποίησης των ανασκαφικών εργασιών στον λόφο Καστά, όπως τονίζεται.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι ήδη έχουν εξασφαλιστεί τα χρήματα που απαιτούνται για την ολοκλήρωση των απαραίτητων εργασιών για την προστασία και την ανάδειξη του μνημείου, ενώ ασκείται κριτική για τον τρόπο που αντιμετωπίστηκε το μνημείο έως τώρα. «Η ανασκαφή τύμβων, λόγω των τεχνικών ζητημάτων που ανακύπτουν από τη φύση της κατασκευής τους, ακολουθεί συγκεκριμένη μεθοδολογία, γνωστή στη διεθνή επιστημονική κοινότητα. Στην περίπτωση του ταφικού μνημείου στον λόφο Καστά της Αμφίπολης επιβλήθηκαν πρακτικές ταχείας αποκάλυψης χάριν της ειδησεογραφικής κάλυψης της ανασκαφικής διαδικασίας σε συμπιεσμένο τηλεοπτικό χρόνο. Η αποχωμάτωση του λόφου-τύμβου και η εκτεταμένη χρήση εκσκαφικών μηχανημάτων έχει αποδυναμώσει την αντιστήριξη του ταφικού μνημείου και έχει διαταράξει τα πρανή. Η υποστύλωση που τοποθετήθηκε κατά τη διάρκεια των ανασκαφικών εργασιών λειτούργησε μεν ικανοποιητικά, αλλά αποτελεί προσωρινό μέτρο» υποηραμμίζεται.

Όπως σημειώνει το υπουργείο «η ανασκαφή, η μελέτη και η αποκατάσταση του μνημείου, ως διαδικασίες υψηλής εξειδίκευσης με ιδιαίτερες απαιτήσεις, πρέπει να μένουν μακριά από επικοινωνιακές υπερβολές και να τίθενται σε διεπιστημονική βάση, σύμφωνα με τη διεθνή εμπειρία και την επιστημονική δεοντολογία». «Το υπουργείο έχει θέσει σε προτεραιότητα τη λήψη άμεσων μέτρων προστασίας του μνημείου, με κύριο αντικείμενο τη συγκράτηση των μαλακών γαιών και την αποστράγγιση του λόφου-τύμβου. Όπως ήταν επιβεβλημένο, σε πρώτη φάση βαρύτητα δόθηκε στη συμπλήρωση της αρχαιολογικής τεκμηρίωσης, με την ολοκλήρωση των αναλυτικών αποτυπώσεων του μνημείου» προσθέτει.

About totritomati