Home / Ελλάδα / Μέτρα αντιμετώπισης των υγειονομικών ζητημάτων για τους πρόσφυγες

Μέτρα αντιμετώπισης των υγειονομικών ζητημάτων για τους πρόσφυγες

Μέτρα για την αντιμετώπιση των υγειονομικών ζητημάτων για τους πρόσφυγες που έχουν κατασκηνώσει στο Πεδίο του Άρεως, λαμβάνει το υπουργείο Υγείας, σε συνεργασία με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, τους εμπλεκόμενους φορείς και τους αλληλέγγυους πολίτες που έχουν σπεύσει από την πρώτη στιγμή στο σημείο.

Καθημερινά βρίσκεται στο Πεδίο του Άρεως η Κινητή Μονάδα του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) και οι υγειονομικοί της σε συνεργασία με την Ομάδα Υγείας της αυτο-οργανωμένης Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης και με τους διαμεσολαβητές της αφγανικής κοινότητας, προσπαθούν να επιλύουν θέματα που προκύπτουν.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, αναμένεται η διανομή μεταφρασμένου έντυπου υλικού για την ανάγκη τήρησης βασικών κανόνων υγιεινής και για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης απέναντι στους υγειονομικούς που βρίσκονται στον χώρο. Άμεσα θα γίνει επιδημιολογική καταγραφή του πληθυσμού που διαμένει στο Πεδίο του Άρεως και λήψη κατάλληλων μέτρων προστασίας της υγείας του, καθημερινά καταγράφονται οι ανάγκες και γίνεται διανομή φαρμάκων και αντισηπτικών σε συνεννόηση με την ομάδα από την Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης και τους Γιατρούς του Κόσμου και ήδη έχει αποσταλεί από το υπουργείο Υγείας εγκύκλιος στην 1η και τη 2η Υγειονομική Περιφέρεια για τη δωρεάν εξέταση των προσφύγων που διακομίζονται στα νοσοκομεία.

Επίσης, όπως αναφέρεται, γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες ώστε τις επόμενες μέρες, με τη μετεγκατάσταση στον νέο χώρο, να πραγματοποιηθούν εμβολιασμοί στα παιδιά και σε όσους ενήλικες απαιτείται.

Έχουν παραχωρηθεί 35 σκηνές που ήταν αποθηκευμένες στην Κεντρική Αποθήκη του Υπουργείου Υγείας, για τη μετεγκατάσταση στον Ελαιώνα, καθώς και 70 κρεβάτια από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό. Στον Ελαιώνα θα υπάρχει κλιματιζόμενος οικίσκος, όπου θα στεγαστεί ιατρείο στελεχωμένο από γιατρούς του ΚΕΕΛΠΝΟ, των ΓτΚ, του ΙΣΑ και αρκετούς γιατρούς που δουλεύουν στο σύστημα υγείας και έχουν προσφερθεί να βοηθήσουν.

Το Υπουργείο Υγείας με ανακοίνωσή του ευχαριστεί τις αυτο-οργανωμένες ομάδες αλληλέγγυων πολιτών «που όλες αυτές τις μέρες αντιμετώπισαν εθελοντικά αυτή την ανθρωπιστική κρίση με εξαιρετική οργάνωση και υπευθυνότητα, ξεπερνώντας τα προβλήματα που έθετε η έλλειψη οργάνωσης και γρήγορων αντανακλαστικών του κρατικού μηχανισμού» και δεσμεύεται για τη λήψη μέτρων, ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στέγασης, συνθηκών διαβίωσης και υγειονομικής κάλυψης των προσφύγων.

About totritomati