Home / Διεθνή / Μέρκελ: Δεν άλλαξε η πολιτική μου για τους πρόσφυγες

Μέρκελ: Δεν άλλαξε η πολιτική μου για τους πρόσφυγες

«Δεν βλέπω αλλαγή πορείας»

Βερολίνο, Γερμανία

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ επιμένει σε συνέντευξή της η οποία δημοσιεύεται το Σάββατο ότι δεν μετέστρεψε την πολιτική της για τους πρόσφυγες, δύο εβδομάδες μετά τη δήλωσή της πως εύχεται να μπορούσε να γυρίσει τον χρόνο πίσω και να προετοιμάσει επαρκέστερα τη χώρα της για τη μαζική έλευση αιτούντων άσυλο πέρυσι.

Η Ένωση Χριστιανοδημοκρατών (CDU) υπέστη συντριπτικές ήττες σε δύο κρατιδιακές εκλογικές αναμετρήσεις τον περασμένο μήνα -και μόλις έναν χρόνο πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές.

Τα εκλογικά αποτελέσματα ερμηνεύθηκαν ως απόρριψη από τους ψηφοφόρους της πολιτικής ανοικτών θυρών της Μέρκελ.

Αναλαμβάνοντας μέρος της ευθύνης για τις ήττες αυτές, η Μέρκελ υιοθέτησε συμφιλιωτικό τόνο και σημείωσε πως εάν μπορούσε θα «γύριζε πίσω τον χρόνο πολλά χρόνια» για να προετοιμάσει τη Γερμανία για τη μαζική έλευση προσφύγων και μεταναστών.

«Δεν άλλαξα την πολιτική μου, έκανα πολιτική», είπε η Μέρκελ σε συνέντευξή της στην Sächsische Zeitung η οποία δημοσιεύεται στο σημερινό της φύλλο. «Δεν βλέπω καμιά αλλαγή πορείας αλλά συνεπές έργο εδώ και πολλούς μήνες», πρόσθεσε.

Η καγκελάριος τόνισε ότι εργάζεται από το περασμένο καλοκαίρι πάνω «σε λύσεις οι οποίες είναι καλές για τη Γερμανία και για την Ευρώπη». Ανάμεσα στις πολιτικές που προωθεί η Μέρκελ είναι η καλύτερη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η αντιμετώπιση των γενεσιουργών αιτίων που ωθούν στη μετανάστευση πολίτες κρατών της Μέσης Ανατολής, της Ασίας και της Αφρικής.

Η Γερμανία χρειάστηκε να βάλει τάξη στη διαδικασία της διαχείρισης της μαζικής εισροής των προσφύγων, επισήμανε η Μέρκελ στη συνέντευξή της στην εφημερίδα. «Ο στόχος μας είναι να μην επαναληφθεί μια κατάσταση όπως η περυσινή και πράγματι σημειώσαμε μεγάλη πρόοδο τους τελευταίους 12 μήνες».

Την Παρασκευή η Γερμανία αναθεώρησε προς τα κάτω τον αριθμό των προσφύγων και των μεταναστών που υποδέχθηκε τον περασμένο χρόνο στους 890.000 από 1,1 εκατομμύριο, που ήταν η προηγούμενη επίσημη εκτίμηση. Σύμφωνα με το Βερολίνο, μέχρι στιγμής το 2016 στη Γερμανία έχουν φθάσει και ζητήσει άσυλο άλλοι 210.000 άνθρωποι.

Κατά την Μέρκελ, ο στόχος είναι τώρα να επαναπατριστούν όσοι δεν έχουν δικαίωμα να τους χορηγηθεί άσυλο στη Γερμανία και να υπάρξει συμφωνία για τις ποσοστώσεις ανακατανομής των προσφύγων στα κράτη μέλη της ΕΕ με προσήκοντα τρόπο.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters

About Kostas Athanasoulis