Home / Ειδήσεις / Μάχη και για τα «κόκκινα» δάνεια μεταξύ κυβέρνησης-θεσμών

Μάχη και για τα «κόκκινα» δάνεια μεταξύ κυβέρνησης-θεσμών

Επιστρέφει το κουαρτέτο

Αθήνα
Εντός των ημερών αναμένεται να επιστρέψει στην Αθήνα το κουαρτέτο και η κυβέρνηση προετοιμάζεται για νέα σκληρή μάχη, που -πέρα από τα δημοσιονομικά και τις συντάξεις- περιλαμβάνει και «κόκκινα» δάνεια.

Για τα δάνεια πρώτης κατοικίας, η κυβέρνηση επιμένει ότι δεν πρέπει να αποτελούν αντικείμενο πώλησης σε funds. Αντιθέτως, οι δανειστές πιέζουν για την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς, ζητώντας την εφαρμογή του μοντέλου της Κύπρου, που δεν προβλέπει εξαιρέσεις και περιορισμούς.

Πληροφορίες του Mega από τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι ώς τελευταία γραμμή άμυνας θα αντιπροταθούν στο κουαρτέτο, κριτήρια για την απόλυτη προστασία της πρώτης κατοικίας.

Όσον αφορά, δε, στα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η προστατευτική ομπρέλα θα ανοίγει σε συνάρτηση με τον τζίρο.

Η μάχη με τους δανειστές θα δοθεί στη σκιά προβλέψεων για τον κίνδυνο δημιουργίας νέας γενιάς «κόκκινων» δανείων. Είναι ενδεικτικό ότι σε σχετική έρευνα της Deloitte, καταγράφεται τάση αύξησης των προβληματικών δανείων στην Ελλάδα, από το 42% στο 45%, δηλαδή περίπου 7 δισ. ευρώ επιπλέον.

Την ίδια ώρα, η αντίστροφη μέτρηση για τους πρώτους πλειστηριασμούς ακινήτων έχει ξεκινήσει και μέσα στον επόμενο μήνα πρόκειται να βγουν στο «σφυρί» περίπου 10.000 ακίνητα!

Σύμφωνα με το Έθνος της Κυριακής, στο στόχαστρο μπαίνουν οι κακοπληρωτές. Μετά τη χαρτογράφηση των δανείων σε όλες τις τράπεζες, υπολογίζεται ότι 300.000 με 330.000 είναι στο «κόκκινο». Από αυτά, 60.000 αφορούν σε φυσικά πρόσωπα ή επιχειρήσεις που έχουν τη δυνατότητα αλλά δεν πληρώνουν.

Οι οδηγίες που έχουν δοθεί σε όσους χειρίζονται τους φακέλους, είναι να δίνουν προτεραιότητα στα ακίνητα αξίας άνω των 350.000 ευρώ, σε όσους έχουν πολλά ακίνητα, καθώς και σε ακίνητα με δυνατότητα μεταπώλησης, δηλαδή υψηλής εμπορευσιμότητας.

Newsroom ΔΟΛ

About Vassilis Batzis