Home / Ειδήσεις / Λουκέτο στο ιστορικό σχολείο «Μιχαλοπούλειον», έπειτα από 83 χρόνια λειτουργίας.

Λουκέτο στο ιστορικό σχολείο «Μιχαλοπούλειον», έπειτα από 83 χρόνια λειτουργίας.

Λουκέτο έβαλε ένα από τα πλέον ιστορικά ιδιωτικά σχολεία, το Μιχαλοπούλειον του Πειραιά, έπειτα από 83 χρόνια λειτουργίας. «Η απόφασή μας είναι οριστική» δήλωσε, εμφανώς συγκινημένος, ο ιδιοκτήτης του εκπαιδευτηρίου, Ευάγγελος Πλαφουτζής.

Ο λόγος της απόφασης, όπως εξηγεί ο κ. Πλαφουτζής, είναι η οικονομική κρίση. «Η επιβολή του ΦΠΑ ήταν το κερασάκι στην τούρτα» σημειώνει, ενώ ήδη το εκπαιδευτήριο είχε δεχθεί πολύ μεγάλη πίεση από τους περιορισμούς στις κινήσεις κεφαλαίων που επιβλήθηκαν τον περασμένο Ιούλιο και το κλείσιμο των τραπεζών. Η διαρροή των μαθητών, πάντως, είχε ξεκινήσει νωρίτερα. «Πριν από τέσσερα χρόνια είχαμε 600 μαθητές. Η περυσινή χρονιά έκλεισε με 200» αναφέρει ο ιδιοκτήτης του σχολείου, γιος της ιδρύτριας, ο οποίος διευθύνει το εκπαιδευτήριο από το 1969.

Το Μιχαλοπούλειον ιδρύθηκε το 1931 από τη Γιούλα Μιχαλοπούλου-Πλαφουτζή, πτυχιούχο δασκάλα του Αρσακείου Διδασκαλείου. Το σχολείο της, όχι μόνο επέζησε στη γερμανική κατοχή, αλλά λειτούργησε και ως καταφύγιο των μαθητών του και των οικογενειών τους κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών. Από τις τάξεις του πέρασαν χιλιάδες Πειραιώτες, πολλοί από τους οποίους διέπρεψαν στην ενήλικη ζωή τους στον επαγγελματικό ή τον κοινωνικό στίβο.

Οι πρώτες εγκαταστάσεις του δημοτικού, τη δεκαετία του ’30, δημιουργήθηκαν στην Καλλίπολη, κοντά στον ναό της Αγίας Μαρίνας, ο οποίος έδωσε στο σχολείο και την αρχική του ονομασία: Ιδιωτικόν Δημοτικόν Σχολείον Μιχαλοπούλου-Πλαφουτζή «Η Αγία Μαρίνα». Λίγα χρόνια αργότερα, το σχολείο θα μετονομαστεί σε «Μιχαλοπούλειον» από το πατρώνυμο της ιδρύτριας, ενώ στη συνέχεια θα εξελιχθεί σε πλήρη εκπαιδευτική μονάδα με γυμνάσιο και λύκειο, με τη δημιουργία νέων υποδομών.

Τα τελευταία χρόνια, το Μιχαλοπούλειο περιελάμβανε και βρεφονηπιακό σταθμό, ο οποίος, επίσης, παύει να λειτουργεί. Σύμφωνα με τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, το λουκέτο στο εκπαιδευτήριο θα οδηγήσει στην ανεργία περισσότερες από 60 οικογένειες. «Η Ομοσπονδία είχε προειδοποιήσει με επιστολές της προς τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες και με επίσημες ανακοινώσεις της, ότι το συγκεκριμένο μέτρο (σ.σ. της αύξησης του ΦΠΑ στο 23%) θα αποτελέσει την ταφόπλακα για το μεγαλύτερο αριθμό μικρών και μεσαίων ιδιωτικών σχολείων στη χώρα» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας, ενώ προειδοποιεί για «ανυπολόγιστες συνέπειες».

 

About Panos Dreamer